La major incidència econòmica i la falta de contenció inicialment prevista del coronavirus han posat en tensió els mercats borsaris mundials i els de les matèries primeres. En el primer cas, cal destacar la forta caiguda de la Borsa espanyola, que ahir dilluns ho va fer amb una forta intensitat, arribant a una pèrdua superior al 20% des de l’inici de l’afectació sanitària pel coronavirus; i la forta caiguda del preu del petroli, que reflecteix el menor nivell d’activitat productiva a nivell mundial, més enllà de les divergència entre els països productors.
L’empitjorament, encara que suau, de les primes de risc, que afecta especialment els països mediterranis, fa que s’hagin d’extremar encara més les propostes de política econòmica que evitin agreujar encara més aquesta situació. L’assossec i la prudència han de ser prioritaris davant una major incertesa. Encara més davant una Itàlia que ha aplicat restriccions a la mobilitat en el conjunt del país, i a Espanya davant una nova classificació de l’episodi sanitari que ara és de contenció reforçada.
Amb independència de les mesures sanitàries, algunes possiblement bastant restrictives a la mobilitat, el Govern espanyol i el català han d’adoptar plans de contenció econòmica com ja han anunciat els governs d’Alemanya i de França, a més de l’italià. El seu objectiu és donar confiança que s’adoptaran les mesures necessàries, en alguns casos, ja anunciades, per evitar que Europa i els seus països puguin entrar en fase recessiva. En aquest sentit, s’han d’entendre els treballs preparatoris per al Consell Europeu de març i les mesures que es van discutint dins de l’Eurogrup.
En la zona Euro a diferència d’altres països, com els EUA, el marge de la política monetària és molt baix, més enllà d’ampliar les mesures quantitatives. Per a un millor efecte, hauria de fer-se de manera coordinada per les autoritats monetàries, a fi d’evitar un pànic borsari que aprofundeixi la conjuntura actual.
Per tot això, és necessàri, en aquests moments, i davant un escenari desconegut en la seva afectació temporal, transmetre i adoptar un pla d’actuació que contingui un pla de xoc, a fi d’evitar una brusca caiguda de l’activitat, d’una banda; i que pugui compensar en part, a aquells sectors que han estat o seran més sensibles a aquesta afectació sanitària. En aquest sentit, les eines han de ser les polítiques fiscals (tant des de l’ingrés, com de la despesa) que permetin estabilitzar el cicle a curt termini, i que garanteixin un suport públic imprescindible als sectors, com ara el turisme, l’organització d’esdeveniments, les indústries culturals i les activitats esportives, entre altres, que presentaran un any difícil.
S’hauran d’adoptar mesures de flexibilitat en l’àmbit laboral, que caldrà veure en cada cas i, en el seu moment, en línia amb l’acord adoptat ahir en el si del Consell de Relacions Laborals, entre el Govern català, les organitzacions sindicals i patronals catalanes.
Per tot això, es considera imprescindible l’aplicació d’un Pla d’Acció, que tingui mesures graduals, que siguin conegudes i que transmetin tranquil·litat a la població en aquests moments d’incertesa i que s’apliqui ja, en part, mitjançant un pla de xoc immediat. No es fixa en les propostes de mesures la seva qualificació. En molts casos, aquestes hauran de concretar-se en funció de l’evolució de la situació derivada del coronavirus, encara que hauran de ser suficients per a l’objectiu que es pretén. Per aquest motiu, caldrà adoptar en el si de la Unió Europea la flexibilitat, ja prevista en el Pacte d’Estabilitat i Creixement, que permet la correcció d’objectius del dèficit públic, davant fets excepcionals, com el que actualment ens trobem amb el coronavirus.
PRINCIPALS MESURES DEL PLA D’ACCIÓ
S’estructura en dos blocs: el primer centrat en els sectors afectats i l’altre d’àmbit general.
– MESURES DE SUPORT AlS PRINCIPALS SECTORS AFECTATS (transport i logística, turisme, indústries culturals, esportives, assistència sanitària i social, empreses industrials amb afectacions logístiques, etc.).
– Ajornaments raonables i graduals sense interessos, segons l’afectació general, i sectorial, del pagament dels impostos empresarials i de les cotitzacions socials a càrrec dels ocupadors.
– Línia de finançament per a les empreses dels sectors afectats, que reforcin la seva liquiditat, mitjançant l’ICO i l’ICF (a Catalunya) amb tipus d’interès zero (subvencionats amb càrrec als seus respectius pressupostos del Govern central i de la Generalitat de Catalunya).
– Retirar l’Impost especial sobre el transport aeri, proposat mitjançant consulta pel Govern central.
– Retirar (o no aprovar) l’increment de la taxa turística a Catalunya i el seu recàrrec per a l’Ajuntament de Barcelona, contingut en la Llei de Mesures Fiscals en debat parlamentari.
– Facilitar la realització d’ERTO de caràcter temporal a les empreses, amb major aportació pública, que no suposin pèrdua retributiva dels empleats, ni que aquests ERTO temporals puguin afectar drets futurs (pèrdua de prestacions per desocupació, etc.).
– Exonerar els 15 dies previs per als ERTO d’afectació evident pel coronavirus, i realitzar-ho mitjançant declaració responsable (i control expost) com, per exemple, seria el transport escolar, en cas de quarantena o aprovació pública de tancament temporal d’escoles.
– Pla d’impuls de les activitats culturals, una vegada superat el període víric, mitjançant descomptes que siguin subvencionats.
– Adequar els mòduls de l’IRPF per a l’exercici 2020, amb la consegüent reducció, a tenor dels efectes sectorials que es vagin produint, i/o territorialment per l’afectació de quarantenes.
– Ampliació del programa de l’IMSERSO en el present exercici, una vegada superat l’episodi víric.
– Pensar en estructurar un programa IMSERSO EUROPEU que, una vegada superat l’episodi víric, permeti aprofundir en les relacions entre europeus, com ho fa el programa ERASMUS entre els estudiants.
MESURES GENERALS AMB AFECTACIÓ ÀMPLIA
– Reducció de l’Impost de Societats amb un tipus del 15% per a beneficis no distribuïts. La disminució de l’activitat d’aquestes setmanes tindrà el seu reflex en menors beneficis, per la qual cosa seria adequat reforçar que aquests es quedin en l’empresa, per això un tipus reduït per als beneficis no distribuïts.
– Pla d’impuls de l’activitat mitjançant l’increment addicional de les inversions públiques i edificació d’habitatge o la seva rehabilitació.
– Desgravament en l’Impost de societats, o IRPF en el seu cas, del 50% durant el present exercici, de la despesa en productes per al teletreball, com a ordenadors, portàtils, tauletes, mòbils i qualsevol altre per a aquesta finalitat.
– Deducció del 25% de l’Impost de societats, o de l’IRPF en el seu cas, de la nova inversió realitzada en 2020.
– Aplicació d’un pla renove reforçat que faciliti la renovació de l’envellit i contaminant parc de vehicles a Espanya.
– Exempció de l’IRPF com a retribució en espècie del pagament que faci l’empresa al treballador per la línia telefònica/cable/ADSL o qualsevol altra tecnologia que li permeti el teletreball.
– Recuperar la deducció del 15% en l’IRPF per a rehabilitació d’habitatges. No discrimina pel règim de tinença i és intensiva en mà d’obra.
– Incentivar les inversions realitzades en 2020 de llibertat d’amortització, ja sigui en l’Impost de societats com en l’IRPF per a les activitats econòmiques.
– Reforçar l’elearning, per evitar que els períodes de quarantena suposin pèrdues significatives d’hores lectives. Per al present exercici de 2020, s’establirà una deducció del 25% de l’IRPF per a la compra de material informàtic (ordinadors, tauletes, telèfons, portàtils, impressores, etc.) per facilitar la seva adquisició. Així mateix, podrien establir-se línies de crèdit concertades amb l’ICO i entitats bancàries, per poder finançar-ho en 24 mesos.
– Deducció del 25% per a les despeses ocasionades per les famílies derivats de l’aplicació de la quarantena (atenció a menors i majors, etc.).
– Ampliar el període d’aplicació de la tarifa plana als treballadors autònoms, que seran els grans perjudicats en aquesta situació.
– No aplicar la pujada de la cotització mínima als autònoms en el present exercici de 2020.
Comments are closed.