De la mateixa manera, Catalunya és la comunitat autònoma amb més tributs propis: fins a 18, enfront els 5 de mitjana de la resta d’autonomies. Aquests impostos graven els sectors més estratègics de l’economia catalana: alimentació, automoció, turisme i generació energètica. La recaptació que generen representa un 3,2 % dels ingressos, només un punt més que la recaptació per tributs propis d’altres autonomies. Per tant, és evident que el volum d’ingressos nous que es recull és desproporcionat respecte a l’esforç fiscal que es demana a empreses i ciutadans.
L’alta pressió fiscal projecta una imatge de Catalunya dissuasiva per a la inversió i la retenció de talent. Atesa aquesta situació, la proposta de pressupostos de la Generalitat, lluny de proposar un gir, promou una fiscalitat que castiga empreses i ciutadans. L’increment de l’IRPF i el manteniment a l’alça dels impostos sobre patrimoni, successions i actes jurídics documentats són un exemple clar que la via triada perjudica Catalunya enfront economies d’un pes similar.
Des de Foment del Treball volem obrir un debat amb tots els agents socials i econòmics del país per treballar a favor d’una política fiscal de progrés. Ho fem amb 12 propostes pel creixement i la igualtat. Per una #FISCALITATDEPROGRES