- La patronal ha iniciat els contactes i negociacions amb els diferents grups parlamentaris per corregir la nova fiscalitat que perjudica els sectors estratègics de Catalunya.
- El cànon de l’aigua, l’impost sobre les begudes ensucrades, la modificació de la llei de turisme de Catalunya i l’increment de tributació d’establiments turístics impactaran molt negativament a l’activitat.
- Foment demana la supressió de l’impost de Patrimoni i reduir l’IRPF que afecta el consum i l’estalvi.
- La indústria, el turisme i el sector de l’ alimentació són els més penalitzats per les noves mesures fiscals que incorpora la llei d’acompanyament del Projecte de Pressupostos de la Generalitat.
- La nova fiscalitat reduirà la capacitat adquisitiva dels ciutadans.
- Foment demana activar un pla per impulsar la indústria i especialment el sector de l’automòbil.
Foment del Treball ha redactat un total de 81 esmenes a la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2020, coneguda com la llei d’acompanyament del Projecte de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya. S’inicia així l’enviament del document, que recull les propostes del món econòmic i empresarial en alerta davant el nou increment de tributs, als diferents grups parlamentaris per tal de corregir un plantejament de la política fiscal que es considera erroni i confiscatori perquè afecta no només als sectors més estratègics i productius de Catalunya –turisme i indústria- sinó també a les rendes dels ciutadans, amb conseqüències per el consum i l’estalvi.
La patronal entén que Catalunya ja pateix una fiscalitat elevada. Si el Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat preveu un increment d’ingressos de 4.174 milions d’euros en relació al pressupost de 2017, gràcies de la recaptació dels impostos –IVA, irpf, especials…– seria convenient no afegir mesures addicionals que, en l’any 2020 aportaran no més de 180 M€, però amb una greu afectació entre d’altres al sector de l’automòbil, el sector energètic, les telecomunicacions, l’alimentació –begudes ensucrades– i el turisme.
Foment comparteix la necessitat de dotar-se de polítiques que afavoreixen la cohesió social, però és imprescindible aportar més volum a les partides dedicades a l’activitat productiva ja que el 2020 està previst una notable moderació en la creació de llocs de treball, al voltant d’un terç de l’ocupació generada al 2018. L’activitat productiva en general, i de forma destaca la industrial, pateix una conjuntura complexa davant la transició tecnològica dels tradicional models de negoci i la indústria 4.0. Es necessiten recursos per millorar la competitivitat de la nova economia. Un sistema fiscal que penalitzi el dinamisme econòmic i empresarial serà un llast per protegir la posició de Catalunya com el millor territori del mediterrani i del Sud d’Europa per a la inversió i l’atracció de talent.
La patronal valora positivament el fet de disposar de pressupostos després de dues pròrrogues en els exercicis 2018 i 2019. És molt positiu per a la inversió pública -que ha patit més intensament la caiguda de l’activitat a causa de les pròrrogues pressupostàries-. A més, els pressupostos permetran posar al dia altres partides de despesa que fins ara havien quedat encotillades.
Impost sobre instal·lacions de telecomunicacions, energia
Sota el principi d’ instal·lacions que incideixen en el medi ambient, es penalitzen activitats essencials per a la indústria i que en moltes ocasions no tenen cap afectació al medi ambient. Per exemple, es preveu el transport de telefonia i telemàtica com a activitat imposable, quan aquestes xarxes de comunicacions són més un factor de sostenibilitat, reducció de l’impacte ambiental i de la petjada ecològica i d’alta intensitat inversora, amb connectivitat que actua com a vector d’atracció i competitivitat. I aquestes activitats resulten ara més rellevants amb l’economia connectada o bé la descarbonitzada.
Aigua
Respecte a l’aigua són en total set les esmenes que tracten de corregir la càrrega tributària a l’activitat de l’aigua. Es considera que la regulació contempli els sobrecostos de les entitats subministradores, les repercussions sobre l’equilibri econòmic financer de les concessions i el risc que la normativa obligui a recórrer a altres fonts d’abastament fora de la conca fluvial de Catalunya.
Habitatges buits
El projecte de llei demana la modificació de l’impost sobre els habitatges buits per reduir els percentatges de bonificació aplicables en funció del volum d’habitatges que es destinen a lloguer assequible. Es demana la supressió d’aquesta modificació perquè pot produir l’efecte contrari al desitjat i provocar que una part del sector destini aquets habitatges a usos diferents al d’habitatges assequibles.
Begudes ensucrades
El fet de fixar un impost sobre begudes ensucrades no afaroexi els canvis en els hàbits de la salut. A més és un tribut suportat pel consumidor que discrimina productes i no està orientat a afavorir dietes equilibrades. En el projecte aquest impost augmenta un 25%, malgrat que és nou des del 2017.
Impost sobre les estades en establiments turístics
Es preveu incrementar la tarifa de l’impost sobre establiments turístics en línia amb altres ciutats i territoris europeus, això com un recàrrec a l’impost turístic que es cobra a la ciutat de Barcelona. Això pot generar conseqüències negatives sobre els resultats del sector i reduir la competitivitat de Barcelona davant altres ciutats.
Modificacions Llei de Turisme de Catalunya
Es demana la supressió perquè es considera que les modificacions s’han de fer amb diàleg amb el sector i tramitant una llei específica. La mesura afecta intensament a les agències de viatge.
IRPF
Es recomana la supressió de l’article 64 del projecte de llei ja que l’escala autonòmica de l’impost sobre la renda de les persones físiques que regula provoca un augment de la càrrega impositiva.
Patrimoni
Es proposa la supressió d’aquesta figura anacrònica.
Successions i donacions
Es defensa tornar a les bonificacions existents a la darrera reforma Castells entre els familiars més directes (grup I i II) així com que no es consideri el patrimoni preexistent.
Comments are closed.