Foment del Treball Nacional valora positivament la decisió d’Educació, publicada en el dia d’avui, de deixar sense efecte la resolució de la FP Dual per concertar amb els sindicats i les patronals més representatives les bases del model català de FP Dual, un model inclusiu i de futur per a les persones i les empreses.
La Resolució EDU/1706/2019, de 24 d’abril, per la qual s’actualitza l’organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial, va ser publicada al DOGC el 22 de maig, amb absència de concertació, sense edificar les bases d’un model integrat de FP Dual per a Catalunya i introduint canvis rellevants en un model que ja d’inici no havia esta concertat i que afectava a iniciatives en marxa que els centres educatius havien consensuat amb les empreses i de manera transversal, per uns o altres motius, als diferents actors del sistema, provocant un descontentament generalitzat.
Foment considera que la Formació Professional representa un eix estratègic per a la millora de la qualificació professional de les persones al llarg de tota la seva vida laboral i com a conseqüència per a la competitivitat de les nostres empreses.
Segons la nova agenda de capacitats per a Europa, el 40% dels empresaris tenen dificultats per trobar treballadors amb les qualificacions adequades, per créixer i innovar en les seves empreses i falten competències per a l’emprenedoria i l’adaptació als requeriments canviants del mercat laboral. En aquest context la formació i l’adquisició de competències professionals per part de les persones, esdevé una necessitat peremptòria per a elles mateixes, per a les empreses i per a la societat en general.
Per a les empreses, la formació i qualificació de les persones és un element essencial de la productivitat que condiciona la seva capacitat d’innovació i l’aportació de valor afegit en qualsevol procés productiu. Per això, en mercats cada vegada més oberts i globals, es pot dir que la formació i la qualificació de les persones és un element crític per a la competitivitat, determinant de la supervivència i el creixement de les empreses i dels països en què s’assenta.
La Formació Professional en alternança simple i dual són modalitats de la Formació Professional que faciliten i impulsen la col·laboració per part de les empreses en la qualificació de les persones, acompanyant l’estudiant perquè posi en pràctica els coneixements adquirits en el centre educatiu/formatiu amb responsabilitat compartida a la formació de l’aprenent, creen sinergies singulars entre aquestes i els centres educatius/formatius millorant i adaptant la qualificació de les persones a les necessitats reals de les empreses i afavorint la inserció laboral de les persones.
La Llei 10/2015 de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, aprovada el 6 de juny de 2015 pel 90% de l’arc parlamentari, crea la Comissió Rectora del Sistema com a òrgan màxim de decisió en el qual participen el Govern i les Organitzacions empresarials i sindicals més representatives de Catalunya, la qual obre un marc de concertació i lleialtat institucional, que es concreta en el desenvolupament de la mateixa i en el qual estem immersos.
Comments are closed.