Foment del Treball ha organitzat una sessió de Debats Laborals dedicada a abordar les reformes laborals realitzades en els últims mesos pel govern de l’Estat en registre horari i igualtat. La jornada, que ha comptat amb l’assistència de més de 120 representants d’empreses, ha estat inaugurada pel secretari general de la patronal, David Tornos, i la directora general de Public Affairs de Randstad, Ma. Ángeles Tejada, qui ha presentat el nou compromís establert per l’empresa de Recursos Humans amb aquests cicles de debats com a patrocinadors.
El secretari general ha destacat la dedicació i priorització de Foment per, de manera conjunta i coordinada amb l’Administració Pública, treballar en establir mecanismes i criteris d’actuació en la implementació de l’obligació del registre diari de la jornada, que passa a ser obligatori el proper 12 de maig, per preparar a les empreses davant aquest nou escenari normatiu i dotar-les de seguretat jurídica en tot el procés d’adaptació.
“Sense una correcta aplicació de la norma es poden donar situacions de conflicte amb la Inspecció de Treball o els Tribunals”, ha alertat Tornos, qui també ha ressaltat la importància de “prendre en consideració les diferents casuístiques i situacions existents per evitar que aquesta normativa es converteixi en una norma contrària a la flexibilitat que requereixen els nous temps”.
Així mateix, encara persisteixen incerteses vinculades amb l’aplicació de la Llei de Protecció de Dades, per la qual cosa s’estan mantenint reunions entre el director de Relacions Laborals de Foment, Javier Ibars, i la directora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, la secretaria d’Estat d’Ocupació, i la cap d’Inspecció de Treball i Seguretat Social.
En aquesta ocasió, la jornada ha comptat amb la participació de dos socis i advocats d’Uría Menéndez, Juan Reyes i Ana Alós, que han exposat amb més detall com afectarà a les empreses la implementació de les disposicions establertes en els recents Reials Decrets Llei 6/2019 i 8/2019 en matèria de registre de la jornada i igualtat.
Quant a les obligacions en igualtat, s’han explicat les principals novetats legislatives com l’obligatorietat de subscriure plans d’igualtat en aquelles empreses amb més de 50 treballadors, l’ampliació del permís de paternitat, i la introducció d’un règim específic en relació a la bretxa salarial, amb la imposició de comptar amb un registre de quanties salarials desagregades per sexe i distribuïts per grups professionals, categories professionals o llocs de treball iguals o d’igual valor.
Debats Laborals
El Cicle de Debats Laborals és un espai de referència per compartir, intercanviar informació, coneixement i experiències en l’àmbit de les relacions laborals. El format d’aquest cicle de Debats Laborals és de tres jornades anuals dirigides a Socis Individuals i Col·lectius de Foment del Treball, Directors de Recursos Humans, Administració Pública i Acadèmics. La temàtica de cada jornada ve determinada segons l’actualitat.
Creat el 2005 amb l’objectiu d’esdevenir un espai d’anàlisi de la realitat laboral que més afecta les empreses, a dia d’avui el cicle de Debats Laborals s’ha posicionat en el centre del debat juridicolaboral Catalunya on experts en la matèria , professionals i empreses comparteixen la seva visió i coneixement. Els Debats Laborals promouen l’anàlisi i el debat sobre la realitat laboral que més afecta a l’empresa i afavoreix l’intercanvi de bones pràctiques.
Comments are closed.