- La jornada sobre Descarbonització i Indústria ha estat organitzada pel Forum Energia de Foment del Treball, presidit per Virginia Guinda.
- S’ha comptat amb la participació del secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia; el vicepresident de Foment, Joan Roget; el director general de Covestro, Andrea Firenze; el conseller delegat de LC Paper, Joan Vila; el director industrial de Nufri, Xavier Argiles; i el president de Foment, Joaquin Gay de Montellà, qui ha donat la benvinguda a l’acte.
- L’evolució de les sessions i els temes de debat del Forum Energia poden seguir-se a través del compte @ForumEnergia
La jornada celebrada a Foment del Treball el passat 19 de febrer sobre descarbonització i indústria, ha comptat amb la presència del secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia, qui ha presentat el full de ruta del govern en aquesta matèria i ha intercanviat visions amb els representants industrials sobre les estratègies de descarbonització. També ha escoltat les seves demandes enfocades a reforçar la competitivitat industrial en l’àmbit de l’energia, tenint en compte l’heterogeneïtat en les condicions en les quals les empreses han de competir en els mercats globals.
Daniel Navia ha començat la seva intervenció remarcant el gran repte que suposa el canvi climàtic tenint en compte que és un problema a llarg termini, de dimensions globals i de conseqüències molt greus, en cas que no s’hi posi remei. Davant d’aquesta perspectiva, el secretari ha exposat les claus de la política energètica del govern establerta pels pròxims dos anys.
Per una part, ha destacat la voluntat d’incorporar potència renovable addicional en el sistema, anticipant que s’arribaria a complir l’objectiu del 20% d’energies renovables en el mix energètic, previst per Europa. Lligat a això, ha posat en relleu la importància de la ‘indústria de recolzament’ per aconseguir aquest propòsit fins que tinguem un desenvolupament tecnològic que permeti disminuir les emissions a un cost assumible, o inclús tenir emissions negatives.
Respecte a les interconnexions, ha insistit en la seva necessitat per avançar en la Unió Europea de l’Energia i en integrar millor totes les fonts energètiques en el mercat europeu. També ha anunciat que a partir del 2020 el sistema energètic començarà a generar excedents i per tant certs marges de maniobra, que la societat i la indústria hauran d’ajudar a prioritzar.
Pel que fa a la possibilitat d’imposar impostos al CO2, ha recordat que España i Europa han apostat pel mercat europeu de drets d’emissió, i que si la taxa de CO2 no és global pot arribar a recaptar quantitats insignificants i emetre la mateixa quantitat de gasos en un altre punt del planeta.
Totes aquestes polítiques, junt amb d’altres que ha exposat, persegueixen la finalitat de reduir costos i convertir la transició energètica en una oportunitat econòmica. A més, Navia, també ha ressaltat el fet que s’han d’aplicar models diferents depenent de les característiques del territori, reivindicant que el Govern pensa sempre en una fulla de ruta pròpia ajustada a la realitat de país.
“Cada país ha de fixar els seus propis mecanismes per assegurar el compliment dels objectius climàtics. Els models únics no són vàlids”.
La visió de la indústria
La trobada també ha comptat amb una taula rodona amb tres exemples de sectors industrials intensius en l’ús de l’energia: el sector alimentari, el químic i el paperer. Per part del sector alimentari, ha intervingut el director Industrial de Nufri, Xavier Argiles, identificant la cogeneració com un suport clau per avançar en el procés de descarbonització, al temps que es millora la competitivitat de l’empresa.
“La cogeneració és la nostra aliada en la indústria per descarbonitzar amb eficiència energètica i competitivitat”.
D’altra banda, ha exposat les seves consideracions LC Paper, una empresa del sector paperer que es declara neutral en emissions de CO2 i que, entre d’altres estratègies, basa la seva política de descarbonització en la millora de l’eficiència, la cogeneració i la instal·lació recent d’una caldera de biomassa de km0. El seu conseller delegat, Joan Vila, ha compartit l’evolució que ha experimentat l’empresa i les claus per portar-la a terme:
“Abans parlàvem de reducció de costos, avui parlem de reduccions de CO2, i el mercat ho està valorant. El món de l’eficiència energética és una actitud. És un plantejament en continu que demana inversions diferents en cada etapa”.
En l’última ponència de la taula, Andrea Firenze, director general de Covestro, ha explicat el que ells anomenen “la paradoxa de Covestro” basada en el fet que d’una banda els processos de fabricació i matèries primes depenen en gran mesura del carboni però, no obstant això, els productes generats en aquesta indústria contribueixen significativament als avenços positius en matèria de reducció d’emissions de carboni al llarg de la cadena de valor.
“A llarg termini, utilitzar materials plàstics estalvia 70 vegades més energia de la necessària per a la seva producció”.
D’entre els objectius de Covestro pel 2025 s’ha destacat el de reduir un 50% les emissions específiques de gasos d’efecte hivernacle derivades del procés productiu, al mateix temps que s’impulsa el desenvolupament i la implantació de solucions per a l’ús intel·ligent del carboni a la nostra vida. Per exemple, s’ha invertit en un projecte de desenvolupament bioquímic per a la fabricació d’anilina a partir de residus orgànics vegetals.
La presidenta del Forum Energia, Viginia Guinda, ha ressaltat que la resposta de la industria al repte de la descarbonització és molt diversa en funció dels sectors i empreses. El vicepresident de Foment, Joan Roget, ha conclòs l’acte amb la convicció que el sector industrial està compromès amb la necessitat de descarbonitzar però requereix de mesures que facin compatible aquesta transició energètica amb el manteniment i millora de la competitivitat, especialment per aquelles empreses que operen en els mercats globals.
Fòrum de prestigi entre els professionals del sector
Amb aquestes activitats el Fòrum Energia Empresa pretén ser un espai de trobada entre les diferents visions empresarials vinculades al factor energètic. Dirigit especialment a directius i professionals de la gestió i contractació energètica en el món de l’empresa, Foment obre un espai per a la difusió i l’intercanvi d’experiències sobre el factor energètic en l’empresa, entès com a element de gestió, competitivitat econòmica i progrés social.
Comments are closed.