Departament d'Economia i Fiscalitat
Informe sobre ‘Incidència de l’escenari polític en l’actividad econòmica i empresarial‘
La pràctica totalitat dels analistes i centres d’estudi i anàlisi econòmica coincideixen en les seves previsions en la consideració que si la incertesa i tensió política es manté a Catalunya, tindrà conseqüències pel que fa al creixement de l’economia catalana amb la contracció del PIB entre tres dècimes i 2,5 punts percentuals des del 2017 i fins al 2019. L’activitat econòmica s’alentiria en consum i inversions internacionals de manera proporcional a la intensitat de la crisi política. Però no només l’economia catalana resultarà perjudicada, sinó també l’espanyola i, en general, la “marca Espanya” i, per tant, la resta de comunitats autònomes, amb especial incidència les que es troben més properes a Catalunya com són Aragó, Comunitat Valenciana i la Rioja. La Comissió Europea, però, és previnguda i en el seu últim informe de tardor assenyala que les reaccions del mercat als recents esdeveniments a Catalunya es van mantenir “contingudes”, tot i que alerta del risc sobre com afectaran els futurs esdeveniments polítics al creixement econòmic.
El president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat, Valentí Pich, i el director d’Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, han presentat avui l’informe “Incidència de l’escenari polític a l’activitat econòmica i empresarial” en el qual conclou amb els indicadors més recents de l’activitat a Catalunya com són: l’evolució de les cotitzacions en borsa -perd ritme el creixement de l’Ibex en relació als índexs de referència europeus-; l’activitat industrial -es mostra insensible a la conjuntura política-; vendes en turisme i consum, en general -ritme més moderat en relació a la resta d’Espanya-; i matriculacions de vehicles -caiguda d’un 4,3% -; activitat hotelera -reducció d’un 13% de la facturació-.
No obstant, la patronal catalana manté que l’economia catalana té capacitat per refer-se gràcies al pes de la indústria i sempre que es mantingui la serenitat política i institucional que eviti “ambients propicis al boicot -actualment molt testimonial- i focalitzat cap a determinades marques notòries que es proveeixen de matèria primera subministrada des de comunitats autònomes”.
Tot i que Catalunya en els últims anys ha incrementat les seves exportacions internacionals (2/3) respecte a les vendes a altres comunitats autònomes (1/3) cal valorar adequadament els fluxos comercials que són de superàvit respecte a les comunitats autònomes (17.378 milions d’euros). D’aquesta manera, la pèrdua que pugui derivar-se per un possible boicot pot afectar a la venda de béns amb la resta de CCAA.
Sortida d’empreses
Respecte al canvi de seu social i fiscal que s’ha produït en les últimes setmanes en empreses catalanes molt rellevants, l’informe manté que una relocalització motivada per qüestions de caràcter estrictament jurídic o fiscal davant un elevat risc polític, no tindria impactes molt significatius des del punt de vista econòmic en el curt termini perquè l’activitat de l’empresa roman en l’àmbit original.
L’informe realitza una detallada anàlisi sobre grans, petites i mitjanes empreses als països europeus i la seva relació amb la productivitat i el PIB. Espanya mostra una menor presència d’empreses mitjanes i grans, respecte a altres països i aquestes ocupen el 40,8% dels treballadors. Únicament per sota d’Espanya se situa Itàlia on les grans empreses ocupen el 33,7% de l’ocupació, i Portugal. Les empreses grans tenen a més una major capacitat exportadora i activitat internacional. És per això tan rellevant aplicar i executar polítiques que ajudin a incrementar la mida de les empreses.
Pel que fa a la mobilitat empresarial registrada com a conseqüència de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre, l’informe considera que “tot i els grans atractius i qualitats que es donen a Catalunya, que poguessin afavorir l’entrada de capital exterior, serà necessari disposar d’un entorn d’estabilitat institucional i política per revertir en els propers mesos la crisi de confiança que s’ha donat en l’activitat econòmica i empresarial de Catalunya”.
Comments are closed.