La seguretat i salut laboral és un aspecte estratègic de qualsevol companyia, treballar en aquests camps suposa una inversió amb efectes clars en la productivitat i competitivitat de les empreses i per tant en la seva sostenibilitat.
Fomentar l’intercanvi de bones pràctiques és una de les accions previstes en el marc estratègic de la UE en matèria de salut i seguretat en el treball 2014-2020 i aquest catàleg s’alinea perfectament amb aquesta estratègia. A més, compartir pràctiques responsables amb les petites i mitjanes empreses és també un dels principals fins del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat.
La Seguretat i Salut Laboral es consolida com un element clau en les empreses en matèria de competitivitat i sostenibilitat. Els canvis en el nostre entorn fan necessari el desenvolupament d’una estratègia de prevenció que sigui adaptable, innovadora i dinàmica.
Presentació de l’Estudi
El Catàleg de Bones Pràctiques en Seguretat i Salut Laboral, elaborat pel Club d’Excel·lència en Sostenibilitat i BSH Electrodomèstics Espanya amb el suport de PRL Innovació, ha estat presentat avui a la seu Foment del Treball a Barcelona.
Cèsar Sánchez Director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball Nacional i Juan Guasch Farràs director del Centre Nacional de Condicions de Treball de INSHT han donat la benvinguda a l’acte; Ramon Villacampa, director de l’estudi i responsable de Seguretat i Salut Laboral de BSH Electrodomèstics Espanya; i, Guillermo Murciano, president de PRL Innovació han presentat l’estudi.
Posteriorment, es va procedir a donar exemple de bones pràctiques empresarials en gestió de Seguretat i Salut Laboral. Des BSH Electrodomèstics, José Antonio Villalba, responsable de Salut Laboral va compartir el seu projecte “Càtedra Empresa Sana” en què, a través d’una app gratuïta per als empleats, se’ls proporcionen estiraments recomanats en funció del seu lloc de treball, que persegueixen prevenir i atacar els trastorns muscuoesqueléticos que puguin patir els seus empleats. Per continuar, va intervenir Juan Manuel Fraile, Responsable de Salut i Seguretat en Volkswagen Espanya posant en comú el projecte de SEAT de “avaluació de riscos psicosocials” en què a través d’un qüestionari dedicat a tota la plantilla de SEAT S.A. i SEAT Sport es mesuren 20 diferents riscos psicosocials, permetent el desenvolupament i implantació de mesures correctives a nivell individual i organitzacional. I, finalment, tancant la taula de bones pràctiques Miguel Ángel Toro Nieto, responsable de la Unitat de Salut Laboral de Tarragona a BASF Espanyola va compartir la seva Campanya de Salut 2016 “De tot cor” amb la qual han perseguit motivar els seus empleats perquè tinguin cura seva salut amb l’ajuda d’una plataforma informàtica instal·lada a la intranet de l’empresa.
Sobre l’Estudi
Aquest nou estudi en seguretat i salut laboral inclou un recull de bones pràctiques empresarials nacionals i internacionals presentades per empreses referents en prevenció de riscos laborals i pretén ser una ajuda a Companyies de qualsevol tipus i mida. Les bones pràctiques les hem agrupat en cinc blocs: salut i benestar, factors psicosocials, implantació de cultura preventiva, desenvolupament professional i coordinació d’activitats empresarials. Els criteris que s’han aplicat pel Consell Assessor per a la selecció de les pràctiques i que garanteixen la qualitat de les mateixes han estat: la innovació, l’impacte en nombre d’empleats i la facilitat per aplicar aquesta pràctica en qualsevol empresa. Les pràctiques contenen a més informació de la persona de contacte de cada Companyia per poder aprofundir en cas d’interès.
L’estudi pot descarregar-se en l’apartat d’estudis de la pàgina web del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat: https://goo.gl/L3XZTC.
Recomanacions de l’estudi
- Integració de la prevenció: cal que les empreses entenguin que la prevenció no és responsabilitat única del servei de prevenció i que tots som responsables de la nostra seguretat. Tota la cadena de comandament és bàsica en la integració.
- El paper de l’prevencionista: se centra en com ha de ser l’evolució de la professió per comptar amb professionals capacitats amb habilitats i coneixements de primer nivell, capaços de moure amb soltesa en àmbits tècnics i àmbits de gestió de primer nivell.
- Empresa saludable: el pas de protegir la salut a promocionar-la. Destaquem la importància d’invertir en salut, de considerar la salut dels nostres col·laboradors d’una manera integral i no limitada a la jornada laboral
- Noves tecnologies i innovació en prevenció de riscos laborals (PRL): sobre com els smartphones, tablets, codis RFID, etc, poden millorar la gestió de les activitats preventives.
- PIMEs: destacant les oportunitats per realitzar actuacions o campanyes amb recursos tècnics o tecnològics que altres empreses, entitats o administracions públiques ofereixen a baix cost o fins i tot cost zero.
Bones Pràctiques Empresarials
-
Salud y Bienestar
“De todo Corazón” BASF Española S.L
La Campanya de Salut 2016 “De tot Cor”, és un exemple de motivació cap als empleats perquè tinguin cura la seva salut amb l’ajuda d’una plataforma informàtica instal·lada a la intranet de l’empresa amb l’objectiu de reduir el percentatge d’empleats amb sobrepès i obesitat. BASF relaciona aquesta activitat amb la seva RSC en fer un donatiu a una entitat benèfica proporcional a la reducció de les xifres de sobrepès globals.
“Cátedra Empresa Sana” BSH Electrodomésticos España
És una bona pràctica enfocada a atacar un dels problemes més comuns de les companyies de qualsevol sector, els trastorns musculoesquelètics. L’app amb estiraments recomanats en funció del lloc de treball és aplicable a qualsevol empresa doncs pot descarregar-se gratuïtament en els dispositius mòbils personals.
És un bon exemple de la col·laboració entre una empresa i referents en el món universitari i sanitari.
“Calentamiento Deportivo” FCC
Programa de conscienciació i activitat física: exercicis d’estirament i escalfament de músculs i articulacions abans de començar l’activitat laboral. Abans d’iniciar la jornada laboral, s’agrupa el personal per realitzar activitat física d’escalfament i estiraments del cos, dirigit per personal de l’empresa format específicament per a dirigir les sessions. Aquesta pràctica destaca per atacar una de les principals causes de l’absentisme laboral, els trastorns musculoesquelètics, per la seva facilitat de ser replicada, pel rigor en el seu enfocament en comptar amb l’ajuda de la Mútua i d’un centre d’estudis extern, per l’alta participació i per descomptat pels seus resultats.
“Power to your health” Vodafone España
Es tracta d’un model de gestió integral de la salut i benestar que proporciona als empleats una oferta de possibilitats àmplia i coordinada. Aquesta oferta està pensada per als empleats i perquè puguin fer partícip a les seves famílies, amics …
El model se sustenta sobre 4 pilars:
- Serveis d’atenció a l’empleat malalt
- Alimentació i exercici
- equilibri personal
- “New ways of working”
L’abast de la iniciativa és nacional i per a tots els empleats.
-
Implantació de Cultura Preventiva
“All Safe” CEMEX
All Safe és una activitat en grups petits, liderats per un comandament de línia on s’analitzen les tasques que realitzen des del punt de vista de seguretat, es proposen millores i s’acorden compromisos entre els membres del grup que després s’exposen en pòsters que el propi grup elabora. Les millores proposades es traslladen a plans d’acció. A cada un dels centres de treball es nomena a uns “champions” per liderar el projecte localment. Aquests “champions”, donen suport als supervisors del projecte, programen les activitats i fan un seguiment del projecte.
“Kamishibai de Seguridad” Grupo Antolin Vigo
Kamishibai és una eina de verificació i control de la seguretat de la planta. L’eina s’aplica a totes les empreses de Grup Antolin a nivell mundial.
Fases del procés:
- Definició de zones a revisar i fitxa de verificació
- Assignació per zones UET
- Calendari de revisions i freqüència
- equip
- Realització de les revisions
“Asesoría personalizda de ámbitos de conducción” Iberdrola
És una intervenció a disposició de l’empleat, acció voluntària, que es realitza amb el cotxe particular del mateix o amb el cotxe de empresa.La realitzen dos experts del Servei de Prevenció d’Iberdrola, per un recorregut determinat amb antelación.El monitor puja amb el conductor en el seu vehicle i després d’una primera part d’observació, li va corregint en els seus mals hàbits. Seguidament practica amb el conductor les tècniques d’anticipació en la conducció preventiva.Se finalitza amb una comprovació de pneumàtics i líquids de seguretat del vehicle.
“Canal de prevención de ISS: Flash en Seguridad y Salud” Grupo ISS
El Canal de Prevenció d’ISS consisteix en la creació d’un programa de sessions o tallers enfocats a resoldre aspectes legals i de prevenció de riscos, usant la tecnologia Webinar. La iniciativa sorgeix de la necessitat de comunicar a les respectives gerències i comandaments intermedis, els aspectes més rellevants en matèria legal i de prevenció de riscos laborals. La creació de la cadena no substitueix altres vies de comunicació ja utilitzades en l’organització, com són les reunions “in situ”, emails, etc; però reforça el ja comentat en els diferents fòrums i serveix per solucionar dubtes relacionats amb diferents qüestions, la resolució o resposta requereix de personal més especialitzat. Aquestes sessions es realitzen amb periodicitat mensual i tenen una durada d’entre 30 i 45 minuts cadascuna. Les sessions o tallers exposats són gravats per posteriorment ser posats a disposició dels empleats a la plataforma E-learning de la companyia.
“Implementación Seguridad Proactiva” Saint-Gobain Placo
El model de gestió seguit estableix els passos necessaris per a partir d’una situació en la qual no hi ha cap tipus de gestió cap al desenvolupament de l’excel·lència en seguretat. Les diferents etapes que cal recórrer són les següents:
1r La seguretat és el compliment de la legislació.
2n La direcció és la responsable de la seguretat.
3r Seguretat com gestió personal de l’empleat.
4t Maduresa: La seguretat forma part de la cultura corporativa.
Tenir un sistema de gestió proactiva on l’equip està per sobre de l’individu i tot el personal participa, marca l’evolució cap a l’estat de “Maduresa”.
-
Factors Psicosocials
“Reevaluación de factores psicosociales” Endesa S.A
Identificar, valorar i controlar els factors de risc psicosocial present en les vigents ocupacions contingudes en el Conveni Col·lectiu Marc d’Endesa i planificar les mesures preventives necessàries que contribueixin a millorar la salut i el benestar de les persones.
El procés de revaluació consisteix en 4 fases:
Fase 1: Revisió metodològica d’avaluació:
Fase 2: Comunicació / sensibilització
Fase 3: Avaluació de factors psicosocials:
Fase 4: Planificació preventiva:
L’abast geogràfic de la pràctica és a tots els àmbits en què Endesa està present.
“Programa Addecuidate” Grupo Adecco
Conjunt d’accions desenvolupades per millorar l’estat de benestar físic, psíquic i social de tots els treballadors d’estructura del Grup Adecco. Entre les accions més destacades es troben:
- programa Win4Youth
- Cursa de les capacitats
- Campanya de vigilància de la salut
- Recursos personals de salut
- Espai saludable en els canals de comunicació del Grup Adecco (newsletter corporatiu, telenotícies Adecco …)
- Accions per deixar de fumar
- nutrició
- Universitat Corporativa Adecco (Aula de Prevenció i Salut)
“Evaluación de Riesgos Psicosociales” SEAT
Avaluació de riscos psicosocials per a tota la plantilla de SEAT S.A. i SEAT Sport. Es va utilitzar el mètode psqcat21, que consta d’un qüestionari de 120 preguntes que mesuren 20 diferents riscos psicosocials. Un 75,3% de la plantilla va respondre el qüestionari. En base als resultats, s’estan desenvolupant i implementant mesures correctores a nivell individual (seminaris de gestió d’estrès), com a nivell organitzacional (pe mesures de millora dels processos d’informació i comunicació, organització del treball, participació i desenvolupament de personal ).
-
Desenvolupament Professional
-
Coordinació d’Activitats Empresarials
“CAE eficaz e integrada en el negocio” Vodafone España S.A.U
Es tracta d’un procés de CAE liderat pel departament de compres i integrat en les línies operatives del negoci, l’objectiu és assegurar que qualsevol servei que pugui tenir associades activitats amb riscos especials (treballs en alçada, risc elèctric, espais confinats o construcció) . Es realitza posant focus en el desenvolupament del treball de forma segura i minimitzant la burocràcia.
El procés s’inicia amb l’homologació del proveïdor. Aquest ha d’implantar un sistema de millora contínua que a partir dels resultats de les auditories realitzades pel mateix proveïdor i per VF, per mantenir la seva homologació.
Sobre el Club de Excelencia en Sostenibilidad
El Club d’Excel·lència en Sostenibilitat és una associació empresarial formada per un grup de vint-grans companyies que aposten pel creixement sostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental, constituint el fòrum de referència a Espanya en la divulgació i promoció de pràctiques responsables .
Aquestes empreses són: ABB a Espanya, Adecco Espanya, AENA, BASF Espanyola, BSH Electrodomèstics Espanya, CEMEX Espanya, Endesa, FCC, Grup Antolin, LafargeHolcim, Mahou San Miguel, Iberdrola, ISS Facility Services, Orange Espanya, Saint-Gobain Placo, xarxa Elèctrica d’Espanya, Renault Espanya, SEAT i Vodafone Espanya.
Comments are closed.