María Dolors Giner es jubila i finalitza avui la seva etapa de 14 anys al capdavant de Foment Formació, el centre de formació de la patronal. Giner, que ha estat Directora de Foment Formació des de l’any 2003, l’ha liderat en uns anys de canvis, tant en la pròpia configuració de l’oferta formativa com en el model públic de formació contínua. Davant la jubilació de Giner, Foment del Treball, en paraules del president, Joaquim Gay de Montellà, i del Secretari General, Joan Pujol, ha volgut “agrair la tasca fonamental liderada per M. Dolors Giner per mantenir Foment Formació com a centre de referència de la formació contínua a Catalunya, des del rigor i l’exigència”. Per la seva banda, Giner, en el seu comiat, ha agraït el compromís i l’esforç de l’equip humà que l’ha acompanyat al llarg d’aquests 14 anys i també ha tingut un record agraït per les persones de la casa que la van precedir al capdavant del centre de formació del Foment -abans de constituir Foment Formació-, Eduardo de Paz i Antonio Sáenz.
Amb la jubilació de Giner, a partir d’aquest proper 1 d’abril assumeix la Direcció de Foment Formació Patrícia Montserrat, fins ara responsable de Formació i Empresa del centre i amb 15 anys d’experiència. Montserrat és pedagoga especialista en Direcció de Centres i PDD pel IESE Business School – University of Navarra, amb experiència rellevant en disseny de plans de formació, seguiment i gestió de plans formatius.
Creació de Foment Formació per continuar essent una referència en la formació continuada a Catalunya
Maria Dolors Giner va liderar la transformació del centre de formació del Foment en una societat que sota la marca Foment Formació va doblar la capacitat d’oferir accions formatives per continuar essent una referència en la formació continuada a Catalunya. Va ser un procés que va cristal·litzar l’any 2011 en un moment que la patronal catalana oferia a través del seu centre més de 1.500 cursos arreu del país per a 27.000 persones a través de les organitzacions territorials, que abastaven des de persones en situació d’atur i persones en actiu, fins a programes a mida per a empreses i formació per a directius.
D’aquests 1.500 cursos, 600 s’oferien regularment a les aules de Foment Formació, a l’Avinguda Cambó número 10 de Barcelona, tot acollint uns 12.000 usuaris a l’any. Aquestes intal·lacions, després de la profunda transformació empresa els anys 2010-2011, disposen de 30 aules, 22 de les quals per a sessions teòriques, 6 com a aules informàtiques i, dues per a la línia de formació executiva que va oferir el centre durant aquells anys. A més, els àmbits formatius que ha ofert el centre al llarg dels darrers anys són diversos i permeten una formació flexible que des de nivells d’iniciació avança a manera d’itinerari. Les àrees temàtiques en les quals s’organitza tota l’activitat formativa de Foment Formació comprenen la Informàtica; els Recursos humans, habilitats directives i gestió de personal; la Comptabilitat i finances; el Màrqueting, qualitat i prevenció de riscos laborals; i els Idiomes.
Transformació de l’oferta davant el nou model de formació
Davant del canvi impulsat pel Govern de lEstat en el model de gestió dels programes finançats amb els recursos procedents d’empreses i treballadors, Foment va sostenir la seva aposta per mantenir-ne la gestió a través de les associacions empresarials i sindicals i, per això que Foment va sostenir l’estructura d’activitat i servei del seu centre de formació: Foment ha demostrat en els darrers 35 anys, a través del seu centre de formació, l’èxit i l’eficiència en la gestió de la formació subvencionada i la seva capacitat per tornar a reemprendre aquesta gestió d’èxit al compàs de la millora econòmica.
En aquest context, sota la direcció de Giner, Foment Formació va transformar la seva oferta en incorporar noves ofertes formatives a la seva activitat que, durant 35 anys, havia estat centrada en gestionar i impartir cursos subvencionats arreu de Catalunya amb un èxit i una eficiència reconeguts. Així, Foment Formació va multiplicar la seva oferta que, sense abandonar els cursos subvencionats, van des dels cursos de pagament als serveis propis de l’agència de col·locació oficial que a avui en dia ja és Foment Formació, passant per la gestió per a empreses de la formació bonificada, el disseny i implementació de propostes de formació a mida, o el lloguer d’espais per a accions formatives o esdeveniments d’empresa.
Formació per a tres segles
Concretament, Foment va organitzar l’any 1849 les primeres propostes formatives en classes nocturnes per a treballadors manuals de l’entorn fabril de l’època: van ser programes formatius per als oficials i mestres industrials que van protagonitzar la revolució industrial de Catalunya en aquells anys. Les matèries que aleshores es van impartir van englobar “química industrial”, “mecànica industrial, filatura i dibuix mecànic” i “teoria del teixit”. Molts d’aquests oficials i mestres industrials que van participar en aquests primeres classes van esdevenir posteriorment empresaris i origen del teixit empresarial i de la societat emprenedora que encara caracteritzen el país a dia d’avui.
Una carrera vinculada al món de la formació i editorial
Maria Dolors Giner, llicenciada en Dret i PADE pel IESE, atresora en jubilar-se una dilatada carrera professional vinculada sobretot a la formació i el món editorial. D’aquesta manera, en els darrers anys a més de dirigir Foment Formació ha estat Administradora General de la Fundació Institut Cambó i de l’Editorial Alpha.
Des de l’any 1966, Giner ha desenvolupat també la seva carrera professional en empreses com Editorial Salvat, el RACC, l’Associació FERT, el Col·legi Pineda, l’Associació Cultural Carena o la Universitat Internacional de Catalunya, entre d’altres.
Comments are closed.