Que la cultura empresarial és extraordinàriament androcèntrica i desenvolupa un exercici del lideratge i del poder que bandeja les dones, és una de les certeses a partir de la qual s’ha desenvolupat el debat que, organitzat per la Comissió Dona i Empresa del Foment, ha copmtat amb la participació d’Alba García, secretària de la Dona i Cohesió Social de CCOO; Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació Professional de la UGT Catalunya; i Beatriz Fernández-Tubau, membre de la Comissió Dona i Empresa del Foment. María Helena de Felipe, vicepresidenta del Foment i presidenta de Fepime, que ha moderat el debat, ha analitzat un escenari que demostra que en l’àmbit empresarial manca molt camí per recórrer per assolir un escenari d’igualtat efectiva entre homes i dones.
Alba García, secretària de la Dona i Cohesió Social de CCOO, ha recordat que, amb la maternitat “totes les dones duen una motxilla perquè s’entén la criança dels fills com una decisió i una responsabilitat individual de la dona i s’obvia la dimensió familiar i social d’aquesta criança”. Aquest és un exemple clar, segons García, dels aspectes que allunyen les dones dels llocs de presa de decisió en empreses i institucions, que es desenvolupen professionalment, així, entre “un sostre de vidre i un terra enganxifós”.
Efectivament, el sostre de vidre, precisament, identifica aquesta absència notòria de les dones en llocs de presa de decisió, mentre que el terra enganxifós fa referència a la desigultat de gènere existent en l’estructura del mercat de treball. És a dir, una major presència de dones en els sectors d’activitat que tenen més baixos salaris, concentració de dones en les ocupacions pitjor pagades, major contractació temporal femenina temps parcial majoritàriament femení i major índex femení de rotació laboral.
Quin tipus de relacions de poder volen les dones?
Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació Professional de la UGT Catalunya, ha remarcat que en gran mesura “L’èxit professional s’associa a una total disponibilitat; avui es premia sobretot l’exclusivitat de la feina, bandejant la conciliació”. Davant d’aquest fet, Gajardo anima a preguntar-se “és això realment el que volem?” És a dir, quin és la definició d’èxit professional i quin tiups de relacions de poder volen les dones.
En aquest sentit, Beatriz Fernández-Tubau, ha subratllat la necessitat de “sensibilitzar, bandejar la distribució de rols estereotipats i dibuixar un escenari on sigui atractiu i possible per a dones i homes respondre als compromisos i les necessitats personals i afectives, i als compromisos professionals i les opcions de fer carrera”.
L’exemple en l’àmbit familiar, educatiu i professional
La taula rodona ha permès una conversa àgil entre totes les persones participants de debat: dones i (alguns) homes que han aportat les seves reflexions i experiències en els seus àmbits empresarials i laborals. Experiències de dones en sectors empresarials molt masculinitzats com poden ser el metall, la fusta o la construcció.
“No hem trobat encara la manera de compartir l’exercici del lideratge i del poder”, s’ha reflexionat: “l’exercici del poder és exclusivament masculí en tots els àmbits socials”. En aquest sentit, s’ha reflexionat sobre la importància de l’exemple en els àmbits familiar, educatiu i professional i sobre les possibilitats de canvi cultural per avançar cap a contextos plenament igualitaris: “som una societat on les polítiques d’igualtat a molts nivells són enteses com a accessòries, com a un luxe d’èpoques de bonança econòmica”, ha reblat Alba García.
La vicepresidenta de Foment, María Helena de Felipe, ha conclòs el debat mirant de sintetitzar quatre punts per seguir desenvolupant un treball de debat:
- els models en l’entorn familiar i educatiu són bàsics
- el model d’èxit professional actual agrada les dones?
- Són rellevants les quotes? Les quotes són un “mal necessari”
- O les dones lideren el su canvi o no serà possible
Formació, apoderament i networking
La Comissió Dona i Empresa del Foment va iniciar els seus treballs al voltant del 8 de març de 2016, Dia Internacional de la Dona Treballadora. En aquest any de tasca, la Comissió ha treballat en l’impuls d’accions de formació, apoderament i networking per promoure l’accés en condicions d’igualtat de les dones a llocs de responsabilitat i presa de decisió en les empreses.
En aquest sentit, té en marxa conjuntament amb l’escola de negocis IESE un programa de desenvolupament professional i personal a través de formadores de reconegut prestigi i d’unes sessions dinàmiques, pràctiques i interactives: es realitzaran tres jornades formatives adreçades a les directives de les empreses que integren Foment i les seves organitzacions associades que s’impartiran els propers 6 d’abril, 20 d’abril i 4 de maig pel expertes reconegudes: Núria Chinchilla, Natalia Caycedo, Beatriz Fernández -Tubau, Lillian Cabal i Cristina Visentin.
Comments are closed.