Sobre finals de 2016 el nivell de preus va recuperar un ritme d’expansió més proper a les metes d’inflació del BCE, deixant enrere possibles escenaris de deflació i els registres negatius en la variació de l’IPC. Així, la inflació general ha superat la subjacent per primer cop des de meitat de 2014, portant el diferencial de preus amb l’Eurozona a terreny positiu. L’índex general de preus, en termes anuals, va tancar el mes de desembre de l’any passat amb un increment superior a l’esperat: l’1,6% a Espanya i del 1,9% a Catalunya. Aquestes taxes han estat, en ambdós casos, 9 dècimes més elevades que les registrades en el mes de novembre, i representen el valor més alt observat des de la segona meitat de 2013.
En aquest context, en els últims mesos es va anar reduït el diferencial de preus negatiu que Espanya mantenia amb l’Eurozona, fins a registrar un valor positiu al desembre de 2016, cosa que no s’observava des de juliol de 2013.
Cal recordar que diferencials positius d’inflació amb la resta dels països de l’euro poden implicar un càstig a la competitivitat dels productors locals, de manera que seria recomanable continuar amb polítiques de moderació salarial ja que constitueix un element important per a la generació d’ocupació i augment de la competitivitat.
És important destacar, que l’augment en la inflació es deu al fet que al tancament de 2016 els preus dels béns i serveis relacionats amb el petroli van pujar, mentre que a finals de 2015 el preu d’aquest commodity va registrar una caiguda d’aproximadament un 50% , provocant així un efecte graó molt important en l’evolució de l’IPC.
Per tant, el repunt de la inflació al desembre passat -que va ser de 0,6% mensualment es pot explicar, en gran mesura, per un increment dels preus associats a l’energia (que és un dels components més volàtils de la cistella de la compra), tenint en compte que carburants i lubricants juntament amb electricitat, expliquen un 65% de la variació mensual de l’IPC de desembre.
Els grups que han tingut una major influència a l’alça de l’IPC general per a Espanya han estat: transport, ja que els preus dels carburants i lubricants han augmentat davant del descens del mateix mes el 2015; habitatge, a causa del major increment de l’electricitat i del gasoil per a calefacció i el gas; oci i cultura per la pujada dels viatges organitzats; i aliments i begudes no alcohòliques, per l’augment dels preus dels llegums i hortalisses fresques.
Cal esmentar, que la inflació subjacent -índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics- ha accelerat el seu ritme d’augment en un parell de dècimes, mantenint-se entorn als nivells anteriors. D’aquesta manera, el preu dels components més estables de la cistella de la compra s’ha incrementat un 1,0% en termes anuals i el diferencial entre la inflació general i la subjacent, ha estat positiu per primera vegada des de juny de 2014.
D’altra banda, en considerar l’indicador d’inflació armonitzat (IPCA) -que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus en l’Eurozona- s’aprecia que el diferencial d’inflació amb la Unió Monetària, també ha estat positiu ja que l’IPCA a Europa s’ha incrementat un 1,1%, mentre que a Espanya ha pujat un 1,4%, en termes anuals.
Comments are closed.