Entre els dies 21 i 25 de novembre 2016 a Teheran (l’Iran)
Van prendre part en aquesta missió companyies de diferents sectors
Foment del Treball ha acompanyat vuit companyies catalanes en una missió empresarial a l’Iran. Entre els dies 21 i 25 de novembre 2016, es van realitzar mig centenar de reunions amb empreses i institucions. Les trobades van tenir lloc a Teheran.
Van prendre part en aquesta missió companyies de diferents sectors. Del tèxtil, fabricació i distribució de paper, fabricació de maquinària, fabricants de premescles per a l’alimentació animal, sector logístic, entre d’altres
L’Iran és un país de 3.000 anys d’història, amb un gran potencial i riquesa que, en els últims anys, ha estat fora de relacions internacionals amb la societat occidental. Els objectius d’aquest viatge empresarial van ser:
- Analitzar les oportunitats econòmiques i els factors competitius del país.
- Avaluar in situ la potencialitat del mercat persa i les oportunitats de negoci que presenta.
- Establir relacions comercials i empresarials amb empreses del mateix sector o perfil, mitjançant agenda individual i personalitzada (distribuïdors, proveïdors, agents, socis, etc ..)
- Consolidar relacions comercials ja establertes.
¿Què representa l’aixecament de sancions a l’Iran?
L’aixecament de les sancions comercials i financeres a l’Iran obre importants oportunitats de negoci per als empresaris espanyols davant d’un mercat de 78 milions de consumidors. El passat dissabte 16 de gener l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va confirmar el ple compliment per part de la República Islàmica de l’Iran dels compromisos adquirits en l’històric acord signat al juliol amb les principals potències mundials. Arran de la verificació s’han aixecat de manera immediata la majoria de sancions que pesaven sobre l’Iran des de 2012.
És important tenir present que l’aixecament de les sancions per part de la Unió Europea ha estat immediat, és a dir, no serà necessària cap acció o legislació addicional. Això és degut a que el Consell Europeu va aprovar ja a l’octubre passat el Reglament 2015/1861 que preveia la supressió automàtica de la immensa majoria de sancions un cop l’AIEA hagués completat la verificació dels compromisos de l’Iran. A la pràctica, això tindrà els següents efectes:
- Es desbloquegen els fons i actius a l’estranger propietat de la “llista negra” d’empreses, bancs i individus iranians del Reglament 42/2014, que incloïa més de 150 noms. En els propers mesos, per tant, els bancs, empreses i persones de
Iran podran recuperar un patrimoni bloquejat que diverses fonts xifren entre
60.000 i 100.000 milions US $. - Desapareix el límit de 400.000 € a les transaccions financeres i comercials amb Iran del Reglament 42/2014, per sobre del qual era necessària una autorització administrativa, en el cas espanyol de la Subdirecció General de Comerç i inversions del Ministeri. Per tant s’imposa el lliure comerç i intercanvi financer amb l’Iran, a excepció d’alguns productes relacionats amb la indústria nuclear i militar que mantenen el control administratiu.
- S’eliminen les nombroses restriccions a l’exportació i importació amb l’Iran que afectaven àmbits com el petroli i els seus derivats, els metalls o la informàtica, de manera immediata l’Iran podrà exportar més i ingressés a conseqüència més divises que li permetran adquirir béns i serveis forans.
- Els bancs de l’Iran es reintegraran en el sistema internacional de pagaments SWIFT, del qual havien quedat exclosos i que reuneix 9.700 entitats de 209 països. SWIFT ja ha anunciat que espera una decisió imminent dels seus òrgans de govern per iniciar el procés de reincorporació. Això facilités molt les transaccions comercials, que fins ara es liquidaven a través de tercers països o de costoses entitats no bancàries.
Així doncs, l’aixecament de les sancions permetrà als empresaris espanyols desenvolupar negocis amb l’Iran de manera més lliure, àgil, senzilla i econòmica. PARS confia que les entitats bancàries espanyoles prenguin la iniciativa per crear eines que facilitin el comerç amb l’Iran, fins ara inexistents, com crèdits documentaris, factoring, etc.
L’exportació espanyola a l’Iran s’havia reduït a la meitat entre 2010 i 2014 a causa de les sancions i per tant ara cal esperar que es recuperi de manera molt significativa. El Banc Mundial ha previst que el creixement del PIB de l’Iran passi de un 3% previst per al 2016 amb les sancions fins a un 5,8% sense sancions, accelerant fins al 6,7% el 2017, una de les taxes més altes del món.
Deixant de banda la importància dels hidrocarburs, l’Iran disposa d’una economia diversificada, amb una potent indústria de components d’automoció, maquinària, metal·lúrgia així com alimentària. Els serveis com l’hostaleria o el transport estan experimentant també un creixement sense precedents gràcies a un dinàmic mercat interior.
Comments are closed.