L’Índex general de preus es va mantenir al mes de març en taxes negatives sobretot per la influència del grup transport, ja que els preus de carburants i lubricants van pujar menys respecte al mes de març de 2015. L’IPC, en termes interanuals, va tancar el mes de març amb una variació a Espanya de -0,8%, mentre que a Catalunya va ser de -0,6%.
D’altra banda, els grups que han tingut una major influència a l’alça (en l’índex per a Espanya) han estat: aliments i begudes no alcohòliques, per la pujada del preu dels llegums i hortalisses fresques; i hotels, cafès i restaurants, a causa del augment dels preus dels hotels i altres allotjaments. Cal destacar, que la inflació subjacent -índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics- ha augmentat lleugerament el seu ritme de creixement, amb la qual cosa el preu dels components més estables de la cistella de la compra s’ha incrementat un 1,1% en termes anuals. D’aquesta manera, el diferencial entre la inflació general i la subjacent, s’amplia fins als 1,9 punts.
Finalment, en considerar l’indicador d’inflació harmonitzat (IPCA) -que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus en l’Eurozona- s’aprecia que el diferencial d’inflació amb la Unió Monetària ha augmentat (0,9 pp), ja que l’IPCH a Europa ha baixat un 0,1%, mentre que a Espanya ha baixat un 1,0%, en termes anuals.
Comments are closed.