- El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà; i el president del CEJE, Jorge Lasheras, han rubricat l’acord
- Catalunya acull al 80% de les empreses japoneses implantades a Espanya, segons dades d’ACCIÓ
- Destaca el ràpid creixement de les exportacions espanyoles al Japó en el període 2005-2015, en què, tot i la crisi, s’han duplicat
Foment del Treball i el Círculo Empresarial Japón España (CEJE), la plataforma de trobada d’empreses japoneses i espanyoles, han tancat un acord de col·laboració per promoure i desenvolupar les relacions econòmiques i empresarials entre Catalunya i el Japó. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà; i el president del CEJE, Jorge Lasheras, han rubricat un acord que contempla realitzar accions de divulgació conjunta per potenciar el coneixement de les realitats i els interessos tant de les empreses japoneses com de les catalanes en particular i espanyoles en general.
El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha considerat que, atès que el 80% de les empreses japoneses a Espanya estan radicades a Catalunya “el dinamisme de l’economia catalana és la veritable porta d’entrada de les empreses japoneses a España i, per tant, des del teixit empresarial català podem treballar de manera molt eficient per ampliar el coneixement i estrènyer les relacions econòmiques entre ambdós països”.
Per la seva banda, el president del CEJE, Jorge Lasheras, ha explicat que “el camí cap el creixement i el desenvolupament que sempre ha constituït la col·laboració social, cultural i empresarial entre Japó i Espanya és ara molt més important perquè ens trobem en un moment en que ambdós països busquen consolidar-se i ampliar la seva expansió internacional i que, conjuntament, poden generar sinergies a tercers mercats com ara Llatinoamèrica o Asia”.
Relacions econòmiques Espanya-Japó
Segons les dades oficials que recull el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO), els intercanvis comercials entre Espanya i Japó han experimentat una transformació notable en els últims anys. En l’àmbit de les mercaderies, es va passar d’una cobertura del saldo exportador de només el 20% el 2005 (quan les exportacions espanyoles eren de 1.153 milions d’euros i les importacions de 5.922.000 d’euros) al 99,2% el 2014 ( amb un valor de les exportacions espanyoles de 2.613 milions d’euros i de 2.633 milions d’euros d’importacions). Gairebé s’aconsegueix, el 2014, per primera vegada, superàvit comercial. En qualsevol cas, cal destacar el ràpid creixement de les exportacions en el període 2005-2015, tot i la crisi: en aquest període, les exportacions s’han duplicat. I les importacions, pràcticament s’han reduït un 50%.
Els intercanvis comercials entre Espanya i el Japó evolucionen en sentit favorable per a Espanya, resultat d’unes exportacions creixents i unes menors importacions, i amb un nombre creixent d’empreses exportadores cada any. Des de 2010 el nombre d’empreses exportadores espanyoles al Japó s’ha incrementat en un 50%. Passant de 4.522 empreses exportadores en 2010 a 6.750 empreses exportadores el 2015. Alhora, s’ha incrementat el nombre d’empreses exportadores regulars (aquelles que han exportat en els últims 4 anys consecutius) en un 45%. Passant de 1.939 empreses exportadores regulars en 2010 a 2.805 el 2015.
També, Espanya és el tercer destí turístic europeu preferit pels japonesos, després d’Alemanya i França. El 2014 van visitar Espanya 475.073 japonesos, un 24% més que el 2013. En el primer trimestre de 2015, van viatjar a Espanya 147.833 japonesos, el que suposa, en comparació del mateix període de l’any anterior, un increment acumulat del 36,5% .
Avui, però Espanya no es troba entre els 30 destins principals de la inversió japonesa. Situació que no es correspon amb el potencial de les relacions entre els dos països. Malgrat això, les dades de 2014 semblen indicar que comença a canviar aquesta situació. D’acord amb les dades del MINECO, el flux d’inversió japonesa a Espanya en 2014 va marcar un rècord històric (459 milions d’euros).
Relacions Catalunya-Japó: Catalunya acull al 80% de les empreses japoneses implantades a Espanya
Els intercanvis comercials entre Catalunya i Japó han seguit unes pautes similars a les assenyalades en el cas dels intercanvis entre Japó i Espanya. Les exportacions s’han duplicat des de 2005 (increment del 108%), passant de 396 milions d’euros a 827 milions d’euros. I les importacions s’han reduït en un 73%. Passant de 2.889 milions d’euros el 2005 a 1.669 milions d’euros el 2015. Com és d’esperar, el saldo és negatiu per a Catalunya, però des de 2005 ha aconseguit reduir-se un 66%, passant de 2.493 milions d’euros a 841 milions d’euros. Elevant la cobertura del 13,71 5 al 49,56%.
El comerç exterior de Catalunya amb el Japó representa el 44% del comerç entre Espanya i Japó. Les exportacions catalanes representen una tercera part de les exportacions espanyoles (el 33,4%). I les importacions catalanes representen la meitat de les importacions espanyoles (el 51,8%). D’altra banda, ja són 2.490 les empreses catalanes que exporten al Japó. De les quals, 923 són empreses exportadores regulars. És a dir, més d’una tercera part (36,8%) de les empreses exportadores espanyoles al Japó són catalanes. I les empreses exportadores regulars catalanes representen, així mateix, la tercera part (32,9%) de les empreses exportadores regulars espanyoles. Catalunya acull al 80% de les empreses japoneses implantades a Espanya, segons d’ades d’ACCIÓ.
A llarg termini, un dels factors determinants per al desenvolupament futur de les relacions entre Catalunya, Espanya i Japó serà l’èxit de les negociacions comercials multilaterals que podrien augmentar el grau d’obertura efectiva de l’economia japonesa a l’exterior. Serà important l’aplicació i desenvolupament del recentment signat Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica, conegut com a TPP, que inclou el Japó i els Estats Units, així com a altres 10 països de la Conca del Pacífic. I, per descomptat, l’avenç i resultat final de les negociacions de l’Acord entre el Japó i la Unió Europea. Les economies combinades de la Unió Europea i el Japó equivalen a més d’un terç del PIB mundial.
El Círculo Empresarial Japón España
El Círculo Empresarial Japón España és la plataforma de trobada d’empreses japoneses i espanyoles que té l’objectiu de potenciar les relacions econòmiques, empresarials i culturals d’ambdós països. Treballa per les empreses japoneses ubicades a Espanya i per les companyies espanyoles amb activitat al Japó o relacions comercials al mercat japonès.
Foment. Detectar i aprofitar oportunitats de negoci i inversió arreu
Foment del Treball Nacional és la confederació que representa des de 1771 els empresaris i la potent indústria catalana. Defensar els interessos empresarials, tot promovent un entorn favorable per a l’activitat productiva en diàleg amb els poders públics i els representants de la societat civil. Alhora, la tasca de Foment del Treball en favor de la internacionalització de l’economia i les empreses catalanes inclou la recerca i exposició de noves destinacions per a les empreses que han obert mercat i la promoció de la iniciació en el cas d’aquelles empreses que es plantegen la projecció exterior per primera vegada.
Comments are closed.