Grupo Celsa ha reforçat la seva aposta per la Formació Professional amb la presentació aquest matí a Barcelona del seu programa de FP Dual davant més de 50 persones. Després dels bons resultats obtinguts amb la implantació d’aquest sistema a la planta de Cantàbria (Global Steel Wire) i del Regne Unit (Celsa Steel UK), on ja han passat gairebé 20 alumnes des del 2011, recentment s’ha implementat a la seu de Polònia, on han començat a col·laborar 48 alumnes, i, ara, a Barcelona. L’acte, que ha comptat amb la presència del Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha servit també per anunciar l’adhesió de Celsa a l’Aliança, una xarxa d’empreses i institucions compromeses amb la Formació Professional Dual a Espanya, impulsada per la Fundació Bertelsmann, conjuntament amb la Fundació Princesa de Girona, la CEOE-CEPYME i la Cambra de Comerç d’Espanya.
La presentació ha començat amb un debat en el qual s’han valorat els beneficis d’aquest sistema educatiu. Sònia Mora, del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ha descrit la FP Dual com l’alternança dels alumnes entre “la formació en un centre i la seva activitat en una empresa”. També ha explicat que el principal objectiu d’aquest sistema és que l’alumne tingui una millor formació i facilitar la seva integració laboral. Per la seva banda, Guillem Salvans, Project Manager de la Fundació Bertelsmann, ha assegurat que el primer que es necessita per garantir l’èxit de la FP Dual és un canvi de mentalitat de les empreses formadores en relació al cost-benefici de la col·laboració dels alumnes. És bàsica una “relació privilegiada entre un centre educatiu i una empresa” per garantir “que es compleixi el pla d’aprenentatge”. Per la seva banda, Carles Turon, director acadèmic de Planeta De Agostini Formació, ha remarcat el seu paper formatiu amb el qual uneixen “el món de l’empresa amb el món de la formació, la qual cosa ens permet tenir molt clares les necessitats de les empreses actuals “.
Iris Molina, responsable del Departament de Coneixement i FP, de Foment del Treball Nacional, ha destacat com a principal valor per a les empreses que aposten per la FP Dual la capacitat d’aquest model educatiu per a “poder adaptar la formació que reben els aprenents a les seves necessitats ia les del sistema productiu. Hi ha cert desajust entre la velocitat a la qual avança el mercat laboral i la del sistema educatiu, i aquesta és o ha de ser una via més ràpida d’adaptació dels currículums al que demanda el mercat laboral en cada moment “.
Després del debat, Francesc Rubiralta, president del Grup Celsa, ha donat la benvinguda als dos estudiants que el passat 1 de setembre es van incorporar a la companyia per complementar la seva formació. Rubiralta ha remarcat que “apostem pels joves perquè confiem que la seva visió i el seu treball ens puguin ajudar”. També ha assegurat que aquesta col·laboració “permet crear pedrera a l’empresa perquè en un futur els dirigents coneguin bé la nostra filosofia”. Ha lliurat als dos joves un tríptic de presentació de l’empresa, amb els seus valors, i ha remarcat la importància de la humilitat, l’honestedat, la perseverança, la passió i la importància del treball en equip.
Abans de finalitzar l’acte, Javier Echávarri, director general de Celsa Barcelona, ha donat pas als dos estudiants de l’Escola Xaloc, el primer centre educatiu que s’ha unit a la FP Dual, al que aviat se li unirà l’Escola Salesians de sarrià. Està previst que a l’abril del 2016 Celsa Barcelona compti amb la col·laboració d’alumnes d’aquest centre.
La presentació l’ha tancat Felip Puig, que ha destacat que “Celsa és una empresa que ens ajuda a mantenir un projecte industrial de primer nivell”. Sobre la FP, el conseller també ha assenyalat que els referents són molt positius i ha definit els dos alumnes com “un exponent per l’aposta per reformar el sistema d’educació i la seva adaptació a la realitat i les necessitats del dia a dia”.
Comments are closed.