La nova normativa sobre la Formació Professional per a l’Ocupació a la pràctica “expulsa” del sistema les organitzacions empresarials, segons assegura César de la Fuente de la Fundación Tripartita. Certament, el Reial Decret Llei 4/2015 del 22 de març passat, altera profundament el model actual del que coneixiem com a formació bonificada i sobretot genera més dubtes que no pas certeses. Per aquest motiu, i a l’espera del reglament que desenvolupi la Llei, Foment ha ofert una sessió amb tècnics de la Fundación Tripartita per mirar de resoldre els dubtes que ara genera la gestió de les bonificacions.
El president de la Comissió de Formació de Foment, Manuel Rosillo, que ha obert la jornada, ha assegurat que els dubtes que planteja a dia d’avui el Reial Decret-Llei 4/2015 a l’espera d’un posterior desenvolupament, ha fet que algunes empreses paralitzin la formació dels seus treballadors per la inseguretat i incertesa en l’aplicació de les bonificacions.
Beatriz Castiñeira i César de la Fuente, d’Asistencias Técnicas en la Representación Empresarial de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo, han analitzat el contingut de la nova llei tot enumerant-ne els punts foscos i les situacions no resoltes que a dia d’avui generen més incertesa a les empreses i les organitzacions empresarials. La vuitantena d’assistents a la sessió han pogut plantejar també les seves preguntes sobre qüestions específiques, que els experts de la Fundación Tripartita han mirat de resoldre.
El RDL 4/2015, segons expressa en el seu preàmbul, vol facilitar, en teoria, el sistema de bonificacions per a pimes, però, en la pràctica, els afegeix una nova càrrega: la obligatorietat, abans inexistent per aquestes empreses, d’un percentatge de cofinançament privat de la formació. Alhora, és una nova nromativa que continua sense donar cobertura als autònoms.
El nou text normatiu conté també moltes indeterminacions: Diu que les accions programades per les empreses respondran a les necessitats formatives reals, immediates i específiques d’aquelles i els seus treballadors, però no detalla què s’entén per accions reals, immediates i específiques. No resol si es podrà fer formació de tipus transversal.
A més, en el cas que les empreses contractin la organització de la formació a una entitat externa, les entitats de formació que l’entitat externa contracti per a la impartició de la formació han de estar inscrites. Es tracta, doncs, d’una nova càrrega que no queda clara: parla d’un model de declaració responsable inexistent i diu que s’ha de presentar davant l’Administració competent sense especificar quina és.
També destaquen temes importants que afecten la formació d’oferta: El pagament anticipat de les subvencions en tot cas serà del 60%. El 40% restant es pagarà una vegada justificada la subvenció. Això obliga les entitats de formació a avançar els pagaments que han d’estar efectivament desemborsats en el moment de justificar.
També una qüestió que afecta tots els sistemes (formació programada per les empreses y formació subvencionada): desapareix la formació a distància, no perquè no sigui vàlida, sinó per la impossibilitat del seu seguiment i control per l’Administració.
Comments are closed.