Foment del Treball ha signat un Conveni de col·laboració amb el Departament de Salut, l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i el Gremi de Restauració de Barcelona per la implementació del projecte “No puc esperar”. Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat espanyol que permet a les persones que tenen un problema mèdic, no contagiós, utilitzar de forma urgent i gratuïta un lavabo dels establiments adherits al Programa. Fins ara, s’hi han sumat 373 centres, entre comerços, bars, restaurants, equipaments municipals, hospitals i altres establiments.
El projecte es va posar en marxa el desembre del 2013 a Girona i s’ha implementat amb èxit a Sabadell, Palamós, Calonge i Terrassa, on ja hi ha 256 beneficiaris. Amb la signatura del Conveni es desplegarà a Barcelona i, a partir del mes de setembre, arribarà a Badalona i alguns municipis del Maresme, Vic, Puigcerdà i La Cerdanya, Solsona, Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Sitges i l’Hospitalet de Llobregat. L’objectiu del projecte, segons ha explicat el president de l’ACCU Catalunya, Enric Bosch, és que es faci extensiu a tots els municipis de Catalunya “en dos o tres anys”.
La targeta “No puc esperar” és totalment anònima. L’emet l’ACCU Catalunya i l’entreguen els metges especialistes a pacients amb malalties inflamatòries intestinals, pacients ostomitzats o colectomitzats, pacients sotmesos a cirurgia per un càncer de recte, o pacients amb altres malalties i que els seus metges consideren que necessiten la targeta.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa, que contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquestes malalties. Ha subratllat: “Tenim un projecte madur i sòlid que evidentment ha de créixer més”. Ha destacat també la tenacitat de l’ACCU Catalunya, entitat que ha permès canalitzar la iniciativa, així com la tasca feta pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.
Boi Ruiz ha assenyalat que aquest projecte també es farà extensiu a altres malalties i ha explicat que la iniciativa “s’ha pogut desplegar gràcies a un tercer”, amb referència als centres i establiments col·laboradors. I ha afegit: “Sense ells no hagués estat possible, ja que es tracta de donar solució a un problema que està, precisament, fora del sistema sanitari”.
Inicialment, el projecte va ser impulsat per l’ACCU Catalunya i la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, amb el suport del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut, la Societat Catalana de Digestologia i el Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU), i amb la col·laboració de l’empresa AbbVie.
S’han dut a terme iniciatives semblants en diversos països: Estats Units d’Amèrica, Gran Bretanya, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, França i Bèlgica.
“No puc esperar” té la seva app
La iniciativa “No puc esperar” també disposa d’una aplicació per a dispositius mòbils que recull els horaris i la ubicació dels centres hospitalaris, restaurants, comerços i altres establiments adherits a la campanya.
Adjuntem enllaços d’interès:
http://www.nopucesperar.cat/
http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/participacio/consell_consultiu_pacients_2/
Comments are closed.