Foment del Treball ha presentat avui davant l’Assembla General els seus comptes anuals, la Memòria de l’exercici 2014 i, en general, el balanç d’un any que el president de la institució, Joaquim Gay de Montellà, considera tancat de manera satisfactòria “tant pels resultats, com per l’orgull de la feina feta des de la responsabilitat i la independència”. Gay de Montellà, que va renovar la seva presidència per a un segon mandat a les eleccions del passat mes de desembre, defensa els tres fonaments estratègics del Foment al voltant de la innovació, la internacionalització i la formació amb el compromís de treballar per una economia sostinguda en el coneixement i la innovació “i fer de Catalunya el millor lloc per acollir les empreses més innovadores del Sud d’Europa”.
El president de Foment del Treball considera que s’ha superat la recessió i que el camí cap a la recuperació i la sortida de la crisis “és el correcte”. Analistes o organismes internacionals estan revisant a l’alça les seves previsions perquè actualment la nostra economia creix a un ritme superior del 3%, malgrat els riscos reals derivats d’una taxa d’atur molt alta, el deute, la desigualtat salarial i la pèrdua de poder adquisitiu del 50% de les famílies espanyoles”.
De fet, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, que ha estat convidada a obrir l’Assemblea General, ha animat els associats de Foment a “crear més ocupació estable i de qualitat”, sobretot després de l’Acord de Negociació Col·lectiva que avui la CEOE ha ribricat amb Cepyme i els siondicats i que, segons la ministra, suposa “una injecció addicional de confiança en la situació econòmica i social d’Espanya”.
Diàleg, Negociació i Pacte
La celebració del l’Assemblea General de Foment del Treball ha coincidit amb la signatura aquest matí del III Acord de Negociació Colectiva per part de les patronals CEOE i CEPYME amb el sindicats UGT i CCOO, que estableix els criteris per la negociació col·lectiva fins al 2017 i també inclou orientacions i recomanacions per afavorir l’activitat empresarial i la creació d’ocupació. En aquest sentit, Gay de Montellà insisteix que aquest pacte representa en si mateix la confiança i el compromís dels agents socials i, sobretot, “és un exercici de responsabilitat per fer més fàcil la recuperació, més enllà dels neguits d’uns i altres”.
És des d’aquesta perspectiva que Foment del Treball insisteix en la necessitat del diàleg, la negociació i el pacte també ara, després de les eleccions municipals del 25 de maig, per tal de construir governs forts “malgrat la fragmentació, governs amb capacitat de governar, de donar estabilitat i, sobretot, confiança al ciutadà”.
Barcelona és, en aquet sentit, un clar referent internacional d’èxit col·lectiu assolit des de la voluntat del diàleg i el pacte. “Barcelona és exemple de progrés i modernitat (….) el nostre potencial per atraure inversions és real i la marca Barcelona és motiu d’admiració a tot el món”.
Catalunya, espai més dinàmic del Sud d’Europa
Respecte al programa de treball per als propers quatre anys, Gay de Montellà insisteix en el compromís de la institució per reforçar el triangle virtuós de la innovació, la internacionalització i la formació “imprescindible per la generació de llocs de treball. Hem de generar treball qualificat per nous serveis i productes de gran valor, sostinguts amb el coneixement. La Formació Professional i la universitària, per una banda, i la formació contínua per als treballadors, són els puntals principals dels països més desenvolupats”.
Barcelona i Catalunya com el principal pool innovador del Sud d’Europa, com a eix tractor de la nova economia i territori i destí atractiu per les inversions i el capital de les empreses tecnològiques. Aquest és el mirall que projecte Foment del Treball i el camí que traça per recórrer junts, el món empresarial i l’ institucional.
Joaquim Gay de Montellà fa també una valoració molt positiva de la reforma laboral impulsa per el Govern d’España el febrer del 2012, malgrat que encara cal fer noves reformes per evitar la inseguretat jurídica que generen sentències que interpreten, matisen i, fins i tot contradiuen algunes matèries de la reforma Laboral.
Comments are closed.