Els darrers indicadors constaten que, en aquest primer semestre de 2015, la recuperació econòmica tant a Catalunya com a Espanya s’aferma, l’economia creix a bon ritme –sobretot en comparació als països europeus– i les previsions de creixement de mig termini es corregeixen a l’alça. A més a més, les dades dels indicadors de curta freqüència són positius: l’activitat en el sector serveis s’accelera; la confiança dels consumidors es torna a situar a la zona d’optimisme; la producció i facturació de la indústria, i també les comandes creixen; l’activitat en la construcció comença a mostrar un repunt; i el sector exterior continua registrant xifres molt positives quant a exportacions i visites de turistes. Alhora, el context és absolutament favorable per enfortir aquesta recuperació: el baix preu del petroli, l’absència de pressions inflacionàries, la caiguda de la cotització de l’euro, els tipus d’interès en mínims, la política monetària d’estímul implementada pel BCE i una política fiscal menys restrictiva. Foment ha presentat les conclusions que es desprenen del seu nou Informe de Conjuntura, que analitza el primer semestre de 2015 i avança el panorama per al segon, alhora que fa síntesi de l’economia de Catalunya en relació amb el global d’Espanya i la situació mundial. La presentació, en roda de premsa, ha anat a càrrec del president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, i del director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo.
No obstant això, Foment alerta dels perills interns que ha d’afrontar aquesta recuperació econòmica i que ara provenen del cicle electoral en què ha entrat Espanya. El desenllaç d’aquest procés, atesa la fragmentació política que han llegat les municipals, pot conduir a un escenari de major dificultat per a la governabilitat. En aquest sentit, Foment entén que els polítics han d’assumir la seva responsabilitat i continuar en la senda de la implementació de les reformes necessàries per a la consolidació de la recuperació econòmica i la recuperació de l’ocupació a Catalunya i Espanya. En aquest sentit, Foment demana a tots els actors polítics i institucionals un exercici de responsabilitat a favor de la governabilitat i que defugin les posicions maximalistes o de caire autista. En aquest sentit, Foment recorda que les associacions empresarials i sindicals han fet un esforç per negociar, i això ha fructificat en l’acord per als criteris de determinació dels increments salarials, cosa que permetrà una pau social negociadora els propers tres anys.
Confiança en l’economia espanyola
La confiança en l’economia del nostre país i de la seva senda de creixement sostingut ha crescut considerablement en els darrers mesos, cosa que ve expressada per la forta empenta del consum i la inversió, i fins i tot, pels interessos negatius del deute públic. A més, ja es constata el creixement de crèdit nou (flux) amb un procés de desendeutament del sector privat (estoc). Cosa que també es reflecteix en els preus de les operacions, ja que el tipus d’interès per a les pimes es va reduir en relació al any anterior.
També cal assenyalar el fet que el consum privat experimenta creixements superiors al PIB, cosa que en anteriors cicles econòmics es donava quan la percepció de la recuperació agafava força i velocitat de creuer.
Aquesta millora es nota en la forta generació d’ocupació. Així, entre el primer trimestre d’aquest any i el primer de l’any passat, s’han generat més de mig milió de llocs de treball en tota Espanya, dels quals gairebé un 62% són de caire indefinits. A més, a Espanya s’ha creat el 12,5% de l’ocupació de la zona euro, quan el seu pes econòmic és de 10%, aproximadament. Les dades de l’EPA també s’han fet palès a les d’afiliació a la Seguretat Social, especialment i de forma significativa al segon trimestre.
Per tant, és imprescindible aprofitar aquesta fase positiva del cicle econòmic per culminar el procés de reestructuració de l’economia, i impulsar les reformes pendents per afavorir la competitivitat i augmentar la productivitat amb polítiques d’innovació, liberalització i internacionalització. És important aconseguir un model de creixement econòmic sostenible i afermar la millora al mercat de treball, i alhora mantenir la correcció dels desequilibris macroeconòmics, com l’elevat nivell d’endeutament i de dèficit públic. En definitiva, la tasca ara consisteix a consolidar el creixement de l’economia.
Comments are closed.