El vicepresident de CEOE i president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha finalitzat a Cuba una intensa agenda de treball i relacions amb les primeres institucions polítiques i econòmiques en el viatge oficial organitzat pel Govern espanyol i que representa el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz. És el primer viatge d’empresaris espanyols després de l’històric reinici de les relacions diplomàtiques entre l’illa del Carib i els Estats Units.
Els ministres de Turisme, Manuel Marrero Creu; Indústries, Salvador Pardo Creu; de la Construcció, René Taula Villafaña; i Energia i Mines, Alfredo López Valdés, són només algunes de les trobades que han tingut l’oportunitat de fer els empresaris espanyols amb el desig d’obrir un mercat nou i ple d’oportunitats. La decisió del Banc d’Espanya de rebaixar les provisions exigides a les entitats per finançar negocis a l’illa i el suport financer en el deute amb Espanya (superior a 2.000 milions d’euros) ha ajudat a enfortir un clima de “confiança, estima i respecte “per Espanya. Les noves oportunitats de finançament, han de facilitar el salt de les empreses espanyoles a Cuba.
Cuba ofereix un nou mercat a les empreses espanyoles. Un país que necessita “proveïdors” industrials davant la qual és ja la invasió turística dels EUA. La Zona Especial de Desenvolupament de Mariel, a 45 quilòmetres de l’Havana, és la principal obra per acollir el desenvolupament industrial de Cuba. Els empresaris espanyols van visitar també aquesta infraestructura.
Actualment a Cuba es troben més de 200 empreses espanyoles, amb un paper destacat en certs sectors, com el turisme, on les empreses espanyoles gestionen més del 90% de l’oferta hotelera de l’illa.
Amb la delegació espanyola han assistit més de 40 companyies. Entre elles Sacyr, Técnicas Reunidas, Gestamp, Elecnor i Gamesa.
La visita de la delegació empresarial espanyola no només reafirma el compromís en consolidar i reforçar les relacions econòmiques, sinó que també permet identificar les àrees de major creixement potencial i els principals reptes que s’afronten per convertir aquestes oportunitats en una realitat.
Joaquim Gay de Montella afirma que les empreses espanyoles “poden contribuir de manera decisiva a impulsar el desenvolupament econòmic del país en sectors clau com les telecomunicacions, l’energia, el medi ambient, el transport i les infraestructures”. No obstant això, el desenvolupament d’aquest tipus projectes, on les empreses espanyoles i catalanes han demostrat un clar lideratge mundial, està limitada per certes dificultats, com l’accés al finançament, que requereixen aquest tipus d’operacions.
En aquest sentit, tant el Fòrum Empresarial com les diverses reunions bilaterals que s’han mantingut aquests dies a l’Havana han estat, entre d’altres aspectes, destinats a superar certs inconvenients, com l’alt endeutament bilateral de Cuba i abordar possibles solucions, com una ampliació de la cobertura CESCE, el que sens dubte contribuiria a potenciar l’activitat de les empreses espanyoles a Cuba.
Comments are closed.