Tipus d’inversors
“Els inversors busquen guanyar diners” va afirmar ahir amb rotunditat Martí Manent, professor de l’IE Business School i creador de més de deu empreses. És difícil predir si un projecte generarà rendibilitat, però un bon punt de partida a l’hora de presentar una iniciativa a un inversor és mirar les mètriques per comprovar si el negoci té clients, si la idea es pot desenvolupar en el món digital … Tal com va explicar Carlos Blanco, fundador de Akamon, empresa de jocs socials en línia, els emprenedors han de conèixer les diferents fases i tipus d’inversió. Segons Blanco, en un primer moment són els emprenedors els que han d’invertir en el seu propi negoci. Després, en una segona etapa va destacar el capital Friends, Family & Fools, on els familiars i amics són els que ajuden econòmicament a l’emprenedor i és quan es demostra que el teu entorn creu en el projecte. La següent fase passa per buscar inversors privats (inverteixen en negocis que no dominen i només aporten capital) o business angels (inverteixen en un sector que coneixen, aporten també coneixements i ajuden en les decisions estratègiques). Un altre tipus d’inversor són els fons de capital risc, que el que persegueixen és obtenir una rendibilitat, i segons Blanco són els més durs i els que més defensen els seus interessos
Tal i com va detallar Jordi Safont, economista i general partner de Lánzame, un vehicle d’inversió promogut per un grup d’inversors, “busquem una rendibilitat, que s’entén entrant a la companyia a valoració raonable i sortint a una valoració alta”. Safont destacar cinc criteris en els quals els inversors es fixen a l’hora de finançar empreses: equip (conèixer l’origen de l’empresa, els companys de viatge del fundador, els perfils dels treballadors …), mercat (si hi ha opció de conquerir determinat nínxol), avantatge competitiu (oferir alguna cosa diferent de la competència), valoració (que sigui raonable) i possibilitat de sortida per a l’inversor (que guanyi diners amb l’aposta econòmica realitzada).
Consells i mètodes per atreure i conservar inversions
Martí Manent va explicar per experiència personal que “moltes inversions sorgeixen després d’un primer contacte”. Un consell: dedicar el temps al negoci i no perdre les hores en coses que no són el teu treball; per això pot ajudar un business angel. Per la seva banda, Carlos Blanco va aconsellar que “si no necessites inversors, no els tinguis” i ha afegit que “és preferible tenir clients a tenir inversors”. Comptar amb bons companys de viatges, així com amb un advocat és imprescindible a l’hora de crear un negoci.
Fomentar l’esperit emprenedor
Foment ha reforçat darrerament els seus serveis de suport i acompanyament als emprenedors amb un programa que arreu de Catalunya brinda assessorament tècnic a les persones que tenen una idea de negoci i volen provar de fer-la realitat. D’aquesta manera, enguany, Foment en cooperació amb l’Associació d’Empresàries de la Mediterrània (AFAEMME) ha posat en marxa un programa de suport a l’emprenedoria arreu de tot el territori de Catalunya. Aquest servei es desenvolupa en col·laboració amb les organitzacions empresarials de Lleida (COELL), Tarragona (CEPTA), Barcelona (CEB) i Girona (FOEG) i ajudarà a desenvolupar-se projectes emprenedors a través de la informació i l’orientació; l’assessorament personalitzat; la formació; i el seguiment tècnic. Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona disposen d’un equip tècnic d’especialistes en assessorar i acompanyar projectes d’emprenedoria que es dedicaran a temps complert ha ajudar els emprenedors del territori que vulguin iniciar un nou negoci.
Alhora, des de l’any 2010, Foment del Treball, a través de la seva oficina de Creació d’Empreses, ha intensificat les accions i programes de suport i acompanyament a totes les persones que volen endegar un projecte empresarial. Limitar els supòsits de fracàs empresarial oferint un assessorament personalitzat i professionalitzat que doni a les persones emprenedores les eines per reflexionar al voltant de la viabilitat del seu projecte, és un dels reptes principals que es marca Foment. Interessa, no únicament crear més empreses, sinó augmentar-ne la taxa de supervivència.
Per tot això, l’estratègia de Foment de suport a l’emprenedoria es complementa també amb altres programes com poden ser el Cicle de seminaris Reinventa’t, transforma i crea, el Meeting d’Incubadores Corporatives i el Moment de l’Emprenedor (Col·laboració amb UPF, UB, UAB i UPC).
Comments are closed.