Fernández-Tubau, empresaria que, a més, dedica part del seu temps a l’associacionisme empresarial per ajudar i estimular l’emprenedoria entre les dones, ha assenyalat que “la por al fracàs és un dels majors obstacle per emprendre”. En aquest punt, ha contraposat la força de“l’entusiasme” per dur a bon terme qualsevol propòsit. I uns bons exemples d’entusiasme són els que han plantejat Boza, Posa i Pedra, en el relat de la seva experiència a l’hora d’emprendre un negoci i de liderar una empresa en ple rendiment.
“És el meu negoci però també el meu mode de vida. No puc deslligar-ho”, ha compartit Marta Pedra amb els assitents al seminari. Pedra, enginyera agrònoma, va crear el celler La Vinyeta amb la seva parella, el Josep Serra: van comprar unes terres i com que eren del poble del costat tothom va posar-los pegues. Van començar produint vi i actualment han diversificat la producció i fan oli, formatge o ous. Fins i tot tenen un apartat d’enoturisme i permeten que els clients puguin dormir entre vinyes.
Núria Posa, emprenedora en el sector tèxtil, assegura que la seva dedicació és total. El seu sector està profundament afectat per la influència de grans companyies i li resulta complicat trobar tallers de costura que permetin produir petites quantitats i fer realitat els seus dissenys. Al principi només tenia botiga online fins que va entendre que la persona es vol emprovar el vestit que li interessa.
Noemí Boza ha explicat que es va quedar embarassada als dos mesos de fundar l’empresa: “és imprescindible que la teva parella t’entengui i t’acompanyi en tot el procés per emprendre; m’agrada molt el que faig i intento, quan puc, involucrar les meves filles a la empresa”.
Fomentar l’esperit emprenedor
Foment ha reforçat enguany els seus serveis de suport i acompanyament als emprenedors amb un programa que arreu de Catalunya brinda assessorament tècnic a les persones que tenen una idea de negoci i volen provar de fer-la realitat. D’aquesta manera, enguany, Foment en cooperació amb l’Associació d’Empresàries de la Mediterrània (AFAEMME) ha posat en marxa aquest 2014 un programa de suport a l’emprenedoria arreu de tot el territori de Catalunya. Aquest servei es desenvolupa en col·laboració amb les organitzacions empresarials de Lleida (COELL), Tarragona (CEPTA), Barcelona (CEB) i Girona (FOEG) i ajudarà a desenvolupar-se projectes emprenedors a través de la informació i l’orientació; l’assessorament personalitzat; la formació; i el seguiment tècnic. Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona disposen d’un equip tècnic d’especialistes en assessorar i acompanyar projectes d’emprenedoria que es dedicaran a temps complert ha ajudar els emprenedors del territori que vulguin iniciar un nou negoci.
Alhora, des de l’any 2010, Foment del Treball, a través de la seva oficina de Creació d’Empreses, ha intensificat les accions i programes de suport i acompanyament a totes les persones que volen endegar un projecte empresarial. Limitar els supòsits de fracàs empresarial oferint un assessorament personalitzat i professionalitzat que doni a les persones emprenedores les eines per reflexionar al voltant de la viabilitat del seu projecte, és un dels reptes principals que es marca Foment. Interessa, no únicament crear més empreses, sinó augmentar-ne la taxa de supervivència.
Per tot això, l’estratègia de Foment de suport a l’emprenedoria es complementa també amb altres programes com poden ser el Cicle de seminaris Reinventa’t, transforma i crea, el Meeting d’Incubadores Corporatives i el Moment de l’Emprenedor (Col•laboració amb UPF, UB, UAB i UPC).
Comments are closed.