El president de la Comissió de Medi Ambient de Foment, Josep Lluís Cabestany, ha defensat que, des del punt de vista del món de l’empresa, “la fiscalitat ambiental, quan sigui necessària, tingui com a principi rector l’eficàcia ambiental i l’estímul a la innovació i a la inversió en protecció ambiental i no simplement la recaptació”. Cabestany ha fet aquesta reflexió en el marc de la inauguració de la jornada que Foment del Treball ha dedicat a debatre sobre exempcions i estratègies per a la prevenció i la valorització del Cànon de Residus Industrials. Cabestany ha assegurat que l’empresa demana “que l’impost estigui pensat per corregir veritablement el problema identificat i estimular l’avenç empresarial, i no únicament per recaptar”.
Acord de Foment amb el Govern per impulsar la valorització dels residus que generen les activitats econòmiques
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà, van signar fa uns mesos un protocol per a l’impuls de la valorització dels residus industrials. El document pretén ser un marc de col·laboració perquè els socis de Fomentinteressats puguin presentar projectes per valoritzar els residus de les seves instal·lacions que els permeti l’exempció del cànon sobre la deposició controlada de residus industrials.
Segons estableix la Llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, aprovada el passat mes de gener, aquelles indústries o sectors industrials que presentin un acord voluntari amb la Generalitat per impulsar la valorització dels residus poden sol·licitar l’exempció d’aquest cànon. L’objectiu és minimitzar els residus que es destinen als dipòsits controlats, o abocadors, tant de titularitat pública com privada. D’aquesta manera, es busca maximitzar la valorització material per convertir aquestes restes en recursos assimilables per a les estructures productives, que és el cas dels subproductes, o bé destinar-los a la valorització energètica, contribuint tot plegat a que el país sigui un referent de societat econòmicament i socialment sostenible. En aquest sentit, i paral·lelament, Foment ha insistit sempre en una major clarificació del marc legal.
L’activitat industrial va generar l’any passat 3,6 milions de tones de residus. La via principal de gestió és la valorització, que representa el 78,4% del total, és a dir, 2.770 milers de tones, gràcies a l’esforç conjunt amb el sectors industrials de Catalunya.
Comments are closed.