Foment del Treball ha acollit aquest dilluns 27 d’octubreel primer networking entre empreses i Centres Especials de Treball (CET) -empreses en els quals com a mínim a un 70% son treballadors amb discapacitat. Aquesta activitat, organitzada per la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC) ha permès, per primera vegada, posar en valor la tasca que porten a terme aquests CETS i les oportunitats que ofereixen en productes i serveis a tota mena d’empreses, a través d’un networking que va convocar més d’un centenar d’empreses interessades en fer acords.
Jornada ‘RSE i incidència en la imatge de marca del país’
En paral·lel a l’espai de trobada-networking es va oferir també la “Jornada sobre RSE i la seva incidència en la imatge de Marca-País”, en un acte presentat per Joaquim Gay de Montellá, president de Foment; Xavier López García, Director Gral d’Economia Social i Treball Autònom de la Generalitat; Julio Martinez, de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya; i Rafael Ruano, de la Federació Catalana de CET d’Economia Social. En les presentacions es va ressaltar com la inclusió de les persones discapacitades i la seva accessibilitat als llocs de feina són els eixos principals de les estratègies de RSE de les empreses i com l’atur de les persones amb alguna discapacitat és quatre vegades superior a la mitjana del país. Concretament, Gay de Montellà ha recordat que “la RS s’identifica com una manera de gestionar que aporta un valor afegit a la empresa, per tant reforça la competitivitat de la organització, augmenta la reputació i en definitiva ajuda a fomentar una major confiança pública”.
Entre les ponències presentades, destaca la intervenció de Manuel Echanove, Director d’Estratègia i Desenvolupament de la CEOE, que ha parltr sobre el projecte “Espanya Competeix. Junts per a l’ocupació”, una eina de la patronal CEOE que busca fomentar un “efecte tractor” en les empreses i contribuir a la creació d’ocupació.
A continuació, la intervenció de la Dra. Marina Romeo, Directora de la Càtedra Universitat de Barcelona Adecco per a la Integració Laboral de les persones amb Discapacitat, va presentar els resultats d’un estudi que han fet sobre gran nombre d’empreses veient l’atenció que dediquen a la RSC, en els aspectes més estratègic i operacional, ressaltant la molta tasca que encara queda per desenvolupar. De fet, com a conclusió, s’afirma que el 50% de les empreses que han participat a l’estudi no inclouen encara la inclusió de la discapacitat en la seva estratègia de RSC.
Més tard, en una Taula Rodona diverses empreses vàren explicar com integren la RSC en la seva estratègia empresarial. Van parlar representants d’ISS Facility, una multinacional danesa dedicada a facility services com neteja, vigilància etc., que destaca pel gran nombre de treballadors amb discapacitat que té en plantilla. Condis Supermercats, per la seva banda, va explicar com la Fundació associada a l’empresa dedica especial atenció a arribar a col·lectius desafavorits i a fer-se ressò de les activitats que fan les entitats de RSE. I finalment TMB-Transports Municipals de Barcelona, va explicar com en la seva política de RSC ha tingut especial antenció a adaptar els seus vehicles i instalacions no només a persones amb discapacitat sinó també a un ampli ventall de persones que requereixen atencions com gent gran, dones embarassades etc. Aquesta Taula va ser moderada per Josep Maria Solanellas, Vicepresident de Feacem Catalunya, i va propicia un animat debat entre el públic assistent.
La cloenda la va obrir M. Carmen Mur, presidenta de la Comissió d’RSE de Foment del Treball, i a continuació va parlar Miguel Angel García Martín, Director Gral, de Treball Autònom, de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social (Ministerio de Empleo y Seguridad Social).
El representant de l’Administració Central va explicar que en el darrer Consell de Ministres s`havien aprovat les noves directrius sobre RS de les empreses destacant que la seva el·laboració havia estat participativa amb gran atenció a les demandes dels agents implicats i estaments acadèmics. En aquestes directrius s’havia tingut especial interés en aspectes com la transparència en el bon govern de les empreses, promoció comuna de les activitats de RS i marc comú normatiu i de referència entre tots els estaments administratius.
García Martin va explicar com des del govern de l’Estat s’han introduït mesures diverses per afavorir la igualtat d’oportunitats i diversitat en les empreses (per origen geogràfic, discapacitats, etc.) que han fet que hagi pujat en més d’un 14% el nombre de persones amb discapacitat que estan en el mercat de treball en els darrers anys. La posada en marxa d’un Observatori de la Responsabilitat Social per part del Ministeri va acabar explicant que permet fer un seguiment molt acurat dels diversos paràmetres que incideixen en la RSC i va animar als presents a ser actius, donar a conèixer la tasca que fan en RSC i participar a traves de les patronals i entitats com la pròpia FECETC, organitzadora de l’acte, a la qual va fel·licitar per la iniciativa presa”.
Comments are closed.