Aigua i energia són dos recursos indispensables per al desenvolupament econòmic i social i ambdós estan subjectes als mateixos estressadors (creixement demogràfic, canvi climàtic) que a dia d’avui anticipen un futur immediat molt complex. Una visió holística d’ambdós recursos –la seva naturalesa i les seves interrelacions- des del punt de vista de l’economia i l’empresa és el que el Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball ha pretès aportar en la sessió celebrada el proppassat 18 de setembre. Per aquest motiu, ha comptat amb la participació de grans experts com el president del European Water Supply and Sanitation Technology Plattform (WssTP), Tomás Michel; la directora de la Unitat de Producció Hidroelèctrica Ebre-Pirineus d’Endesa, María Ordóñez; el director general d’Hidroges, José Ignacio Casanovas; el director general d’Aqualogy, Narcís Berberana; i l’enginyer especialista en sostenibilitat ambiental de Nestlé España, Pedro Ruiz Rodríguez; en una Sessió moderada per Juan Vila, membre de l’Òrgan Directiu del Fòrum; i presentada per Carles Casanovas, president del Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball.
Usem el concepte Watergy per abordar l’anàlisi del vincle entre aigua i energia: “la captació i producció d’aigua potable, el seu transport i sanejament, consumeixen una quantitat molt important d’energia”, segons ha subratllat Tomás Michel. Alhora, ha afegit, “les diverses vies de producció d’energia consumeixen -de forma diferenciada segons el mètode, però en tots els casos- una quantitat important d’aigua”. Ambdós elements, doncs, són fonamentals per a l’economia i la gestió empresarial i els costos que s’hi associen, que es preveu que siguin creixents, resulten a hores d’ara determinants per a la viabilitat i la competitivitat dels projectes empresarials.
Visions creuades
La sessió ha servit per aportar també una visió creuada entre el sector energètic i el de l’aigua per contrastar les contradiccions i les sinèrgies. En aquest sentit, la sessió va poder comptar amb el punt de vista i l’experiència de grans i petits generadors hidroelèctrics i d’operadors del cicle de l’aigua. María Ordóñez, d’Endesa, ha abordat l’anàlisi de la generació hidroelèctrica, que suposa quasi el 10% de la cobertura de la demanda a Catalunya i que té com avantatges respecte d’altres sistemes la gestió estacional, la flexibilitat del sistema, la capacitat regular la freqüència i la tensió o el back up d’errades. Davant d’això, Ordóñez ha lamentat l’augment exponencial de la pressió fiscal tant a nivell autonòmic com estatal sobre l’activitat.
Alhora, José Ignacio Casanovas, d’Hidroges, ha aportat el punt de vista dels petits generadors elèctrics i ha lamentat el els “canvis ininterromputs a un ritme vertiginós· del marc regulador sobre les minicentrals i que afecta notablement les inversions. “Quan es planteja una inversió en aquest sector es demana sobretot estabilitat”, ha subratllat Casanovas.
Quant als operadors del cicle de l’aigua, Narcís Berberana ha aportat l’experiència d’Aqualogy que, com a principal novetat, ha implementat processos per generar energia en el cicle de l‘aigua perquè “incorpora l’energia en la seva visió estratègica per ser experta en aquest recurs, reduir-ne el consum i oferir solucions que contribueixin a produir-ne”. En definitiva, Aqualogy ofereix un model de gestió correcta dels recursos energètics que intervenen en el cicle integral de l’aigua.
Finalment, la sessió ha comptat amb l’experiència d’una empresa que ha integrat simultàniament la sostenibilitat ambiental i energètica al seu model de negoci: Nestlé. L’enginyer de la companyia Pedro Ruiz Rodríguez.
ha presentat el que Nestlé anomena W&ETS (Water & Energy Target Setting), un projecte d’estalvi i eficiència que aplica en les seves diverses plantes de producció i que alhora repercuteix en millores en l’impacte ambiental.
Nou Fòrum per al debat
El Forum Energia Empresa de Foment va iniciar la seva activitat el 2013 i s’adreça especialment als directius i professionals de la gestió i contractació energètica al món de l’empresa. Amb aquest nou fòrum professional, Foment obre un espai per a la difusió i l’intercanvi d’experiències sobre el factor energètic a l’empresa, entès com a element de gestió, competitivitat econòmica i progrés social. La primera sessió la va dedicar a la interconnexió energètica i va tenir lloc el 5 de març de 2013 en coincidència amb el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica.
Els continguts de les sessions previstes al Fòrum Energia Empresa es decideixen en el marc del seu òrgan de govern o Junta Directiva. La Junta Directiva està formada per experts en la matèria, des de diferents aproximacions vinculades al sector energètic i la presideix Carles Casanovas (SALES MONZÓN). Els vocals d’aquesta Junta són Albert Alegre (ENDESA), Valentín Jesús Viejo (IBERDROLA), Narciso Berberana (AGBAR), Àngel Cercós (CEMENTOS MOLINS), Jordi Rosselló (GAS NATURAL), Virginia Guinda (ENERGIA LOCAL), Luis Maestre (ERCROS), Juan Vila (STORA ENSO), Maite Masià (ICAEN) i Alba Cabañas (FOMENT DEL TREBALL).
Fòrums professionals de Foment del Treball
Foment del Treball compta en l’actualitat, inclòs el Forum Energia Empresa, amb quatre fòrums oberts als professionals dels sectors de l’energia, els recursos humans i la prevenció de riscos laborals. El primer que va iniciar les seves activitats és el Foro de Recursos Humans, que va ser creat l’any 2001 i que ja ha esdevingut una de les principals plataformes de debat del país sobre qüestions relacionades amb la gestió dels recursos humans.
Comments are closed.