El Barcelonès es manté en la primera posició del rànquing comarcal de competitivitat terriotiral de Catalunya que promou l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès (ADEG)a través del seu estudi Índex de Competitivitat Territorial. Aquest estudi, anual, és un referent per a l’anàlisi econòmica del país, atès que es basa en una metodologia molt evolucionada que conjuga fins a 45 indicadors, estadístics o quantitatius. Aquests indicadors s’agrupen en dos àmbits d’estudi: sostenibilitat i competitivitat, dels quals se’n desprenen 10 factors evolutius.
El Barcelonès, doncs, manté un clar lideratge respecte a les tres següents comarques que presenten una millor posició competitiva, que són el Vallès Occidental (2a), el Baix Llobregat (3a) i el Tarragonès (4a).
Foment del Treball i l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès, ADEG, han presentat la desena edició de l’Índex de Competitivitat territorial, que compta amb el patrocini de “la Caixa”. L’estudi realitzat per la consultora Actíva Prospect ja és tot un referent a Catalunya perquè identifica i analitza els factors que poden alentir o accelerar el progrés econòmic de les 41 comarques catalanes i del conjunt del país.
Una diferència que es redueix
La diferència de competitivitat entre el Barcelonès i el Vallès Occidental i el Baix Llobregat es redueix, però també entre aquestes últimes i la resta de comarques que les segueixen en el rànquing. En conseqüència, les comarques que són capitals provincials -Tarragonès, Segrià i Gironès- se situen en una posició competitiva similar al Vallès Occidental i el Baix Llobregat.
El Vallès Oriental, el Maresme i el Baix Camp, situades entre la 7a i 9a posició, també registren una millora global en la seva competitivitat. L’Alt Camp perd les quatre posicions guanyades en l’edició passada, tot i que es manté entre les 10 comarques més competitives de Catalunya.
Osona en guanya tres i es torna a situar en l’11a posició. Contràriament, l’Alt Penedès perd sis posicions i passa de l’11a a la 17a. A la part baixa de la classificació, la Terra Alta obté la pitjor puntuació en l’Índex. El grup de sis comarques que presenten menys avantatges competitius vers el model plantejat, empitjoren la seva situació en relació amb els resultats de l’edició passada.
Sobre l’Índex ADEG
L’Índex de Competitivitat Territorial és un referent per a l’anàlisi econòmica del país, atès que es basa en una metodologia molt evolucionada que conjuga fins a 45 indicadors, estadístics o quantitatius. Aquests indicadors s’agrupen en dos àmbits d’estudi: sostenibilitat i competitivitat, dels quals se’n desprenen 10 factors evolutius.
Amb aquest quadre metodològic, amb les corresponents ponderacions, es sotmeten a observació cadascuna de les 41 comarques catalanes. Com a conseqüència, s’estableix un rànquing comarcal de competitivitat que cada any presenta novetats, en funció dels esforços o de les millores que s’implementen en cadascun dels territoris, de manera que també es mostren les febleses i els dèficits de cadascuna de les comarques.
Amb la publicació d’enguany, es compleixen 10 edicions des que l’índex ADEG es va publicar per primer cop, l’any 2004, i es consolida com un dels instruments de referència en l’anàlisi de la competitivitat de les comarques catalanes. Des del seus inicis ha comptat amb l’assistència tècnica de la consultora Actíva Prospect, que s’ha encarregat del seu disseny i actualitzacions posteriors.
L’Índex ADEG rep el patrocini de “La Caixa”.
Comments are closed.