El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, que ha clos la jornada, ha assegurat: “cal que sapiguem entre tots confirmar aquests indicadors econòmics de recuperació. I no només això, cal que treballem tots els actors econòmics, polítics i socials del país per fer que aquesta recuperació sigui una realitat consolidada el més aviat possible. És a dir, que l’economia del país torni a una situació d’equilibri i competitivitat que permeti assegurar els projectes empresarials i salvaguardar el model de societat que entre tots hem construït en els darrers 35 anys. I ho hem de fer amb ètica, lideratge i sentit de progrés” (
consulta la intervenció).
Facilitar el desenvolupament empresarial
Tot i que, efectivament, hi ha indicadors que ja esbossen una lleugera recuperació, la situació del teixit empresarial de Catalunya continua essent molt complexa. Per exemple, en l’àmbit fiscal és obvi ja que cal una fiscalitat orientada al creixement, és a dir, que disminueixi la pressió sobre empreses i famílies, així com una lluita decidida contra l’economia submergiada. En aquest sentit, Gay de Montellà ha afirmat, en la seva intervenció, que “la reforma fiscal i bona part de la seva execució ha de planificar-se per al 2014; les mesures per lluitar contra l’economia submergida també han de ser d’aplicació immediata i, en aquest punt, els empresaris hem de ser molt responsables i els primers en tenir un comportament que sigui exemple de compromís cap a la societat”.
I, alhora, és necessari orientar de manera més explícita el crèdit públic a necessitats estratègiques com la internacionalització, la innovació o l’augment de la dimensió de les empreses.Tot i que Catalunya continua liderant l’exportació espanyola, s’han desaccelerat darrerament les vendes a l’exterior. Es constata, doncs, la importància de destinar recursos i programes públics a la promoció i l’acompanyament a l’exportació, sobretot entre les pimes del país. Sens dubte, amb la translació del centre de gravetat econòmic des de l’Atlàntic al Pacífic, l’àrea del Mediterrani guanya oportunitats de connexió que tot el sector industrial de Catalunya ha d’estar en disposició d’aprofitar.
De l’anàlisi que han realitzat les Comissions Assessores de Foment, també s’extrau que a dia d’avui, la qüestió del cost de l’energia és un seriós desavantatge competitiu de l’economia catalana: avui és impossible plantejar cap projecte industrial mitjanament seriós i amb capacitat de competència global perquè desconeixem el cost del component energètic imprescindible per desenvolupar l’activitat industrial.
Quant al mercat de treball, Foment i Fepime consideren indispensable continuar en el camí de la flexibilització de les relacions laborals tot apostant per la negociació col•lectiva. En aquest sentit, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha assegurat que proposarà a la Comissió Obrera Nacional de Catalunya i A Unió General de Treballadors la renovació de l’Acord Interprofessional de Catalunya, la vigent edició del qual expira enguany, amb la incorporació de PIMEC i Fepime com a entitats més representatives de les pimes a Catalunya
Alhora, pel que fa a les Administracions Públiques, és necessari aprofundir molt més en una veritable reforma administrativa. També, és clau es pressupostin inversions a Catalunya d’acord amb el seu pes econòmic i poblacional en el conjunt de l’Estat i que, al capdavall, aquestes inversions s’executin. En aquest sentit, Foment i fepime veuen adient un programa de xoc d’inversió pública per al període 2014-2020 que alhora ampliï les possibilitats de col•laboració publicoprovada.
Comments are closed.