- El president Josep Sánchez Llibre denuncia que “és l’atac més gran en democràcia que s’ha fet a la propietat privada” amb el Decret de Mesures Urgents en Matèria d’Habitatge i Urbanisme
- La patronal catalana considera intolerable la inseguretat jurídica com demostra que en 15 anys s’han registrat 47 canvis normatius en matèria d’habitatge
Foment del Treball vol mostrar la seva preocupació per la deriva de la política econòmica i fiscal del Govern de la Generalitat. Fruit de l’aritmètica parlamentària, l’Executiu del president Salvador Illa està marcant una agenda amb un fort component intervencionista i mancat del més elemental exercici de diàleg amb els sectors on aplica les seves mesures. Per aquest motiu, Foment constituirà i impulsarà una comissió de treball amb totes les forces polítiques amb representació parlamentària a Catalunya per proposar i valorar millores a les polítiques econòmiques i fiscals del govern del president Illa. La patronal vol incidir en el debat públic com ho ha fet sempre animant que el Parlament trobi fórmules i sumes que estableixin eines que ajudin a l’economia productiva del país i no la frenin o la redueixin com fins ara. La patronal catalana vol promoure una reacció política i institucional per restablir el respecte a drets fonamentals com són els drets a la propietat i el dret d’empresa. En les properes setmanes s’iniciaran aquestes reunions i intercanvis de propostes. Sobretot en matèries urgents i importants com són la fiscalitat i l’accés a l’habitatge.
Dos exemples recents d’aquesta mena d’asfíxia premeditada sobre l’empresari a Catalunya són: la duplicació de la taxa turística o la reforma de l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP). Si es multiplica per dos el gravamen de l’ITP amb tipus confiscatoris del 20%, es fa encara més difícil la transmissió del bé i per tant l’accés a l’habitatge. Constitueix de facto una pena econòmica encoberta als propietaris que opten per no llogar els seus immobles, sinó vendre’ls.
En general, Foment vol manifestar que les mesures aprovades mitjançant el Decret llei 2/2025 i les que es pretenen consolidar amb l’Acord per al Projecte de Llei de Mesures Urgents en Matèria d’Habitatge i Urbanisme representen, des del punt de vista jurídic i econòmic, “l’atac més gran en democràcia que s’ha fet a la propietat privada i a la llibertat d’empresa que s’ha produït a Espanya des de la restauració democràtica”, segons el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. Lluny de corregir disfuncions del mercat, criminalitzen la propietat privada, bloquegen la llibertat d’empresa i erosionen la seguretat jurídica. Més enllà d’ajustar la propietat a la seva funció social, la socialitza. Mes enllà de ser mesures contràries a la Constitució i l’ordenament jurídic, constitueixen un greu error: son inútils i empobridores. Atempten contra la prosperitat. És urgent una reacció política i institucional per restaurar el respecte pels drets fonamentals.
Val a dir que entre un 20% i un 25% del preu final d’un habitatge és cost fiscal, incloent-hi els impostos estatals, catalans i municipals, que amb aquest nou gravamen s’incrementarà per sobre del 25%. Si les administracions realment volguessin incidir en el preu de l’habitatge només caldria que reduïssin aquest percentatge, encara que només fos una part.
En 15 anys, s’han registrat 47 canvis normatius només comptant lleis, decrets llei i reial decrets llei. Aquesta teranyina normativa espanta la inversió i l’entrada de capital estranger, a més de paralitzar projectes de construcció d’habitatge.
Més enllà de l’alteració del concepte de gran tenidor, el decret ve farcit de mesures punitives com l’obligació d’inscripció en un registre específic, càrregues fiscals elevades i restriccions de transmissió dels béns. És una definició que no respon a criteris de capacitat econòmica real sinó que serveix com a eina d’intervenció política i ideològica.
Hi ha una violació flagrant del dret de propietat quan es planteja la imitació de l’aprofitament econòmic: Els controls de lloguer imposats en zones tensionades fan impossible obtenir una rendibilitat justa, i proporcional amb el valor de l’habitatge, per part del propietari. A banda, la nova regulació del lloguer de temporada converteix automàticament molts contractes legítims en habitatges permanents, amb la conseqüent imposició de límits i obligacions. És més l’Administració a més es vol assegurar el dret de tanteig i retracte universalitzat i arbitrari, aplicable a qualsevol transmissió en zones tensionades.
Davant l’evidència que el control de lloguers no ha augmentat l’oferta d’habitatge, el Govern opta no pas per corregir la mesura sinó per imposar obstacles addicionals i exorbitants a la venda dels immobles.
Tot plegat, i sense entrar en més consideracions, presenta tan sols una alternativa diabòlica pels propietaris: mal llogar o malvendre. I això es deu a un populisme legislatiu incompatible amb l’economia social de mercat. Amb tot, Foment treballarà per aconseguir des del diàleg mesures i propostes que corregeixen aquesta greu situació.
Comments are closed.