- Els presidents de les patronals lleidatanes coincideixen a destacar que calen mesures actives per abordar el gran volum d’IT que es produeixen actualment
- Incidència màxima, baixes de llarga durada en augment i el fenomen dels repetidors són les claus de la situació actual de l’absentisme per IT, segons Umivale Activa
En el marc de la jornada “El repte de gestionar l’absentisme”, organitzada per la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL) i la Federació Provincial d’Empresaris de Comerç de Lleida (FECOM), el president de COELL, Josep M. Gardeñes, ha manifestat que “l’absentisme laboral s’ha erigit en un dels principals problemes en la gestió de les relacions laborals en el si de les nostres empreses i això comporta haver d’assumir costos elevats i una pèrdua substancial de la productivitat i la competitivitat empresarial”. Gardeñes ha dit que “la problemàtica de l’absentisme laboral és responsabilitat de tots i cal fer una feina conjunta entre les organitzacions empresarials, els sindicats, les mútues i les administracions competents, per afrontar de manera efectiva aquesta qüestió i arribar a la solució d’aquest greu problema”.
Així mateix, el president de la FECOM, Rafel Oncins, ha afirmat que “l’absentisme laboral és una realitat preocupant que ens incideix directament a les nostres empreses i també als treballadors. Aquest ha estat el motiu que ens ha portat a la COELL i a la FECOM a organitzar aquesta jornada. L’absentisme s’ha incrementat en un 6,7% el darrer any, i la concentració en dilluns i divendres és alarmant. Per tots ha de ser un repte gestionar-lo, amb la col·laboració de totes les parts implicades”.
En la seva intervenció, el coordinador de Gestió d’Absentisme de Grans Comptes d’Umivale Activa, Juan Miguel Mesa, ha destacat que la incidència màxima, les baixes de llarga durada en augment i el fenomen dels repetidors són les claus de la situació actual de l’absentisme per incapacitat temporal (IT). “Espanya lidera l’absentisme laboral per incapacitat temporal a Europa i, a més, des de la sortida de la crisi el 2014, empitjorem tres vegades més que la mitjana europea” ha dit. Segons Mesa, aquest empitjorament no es pot atribuir a cap territori concret “perquè totes les nostres comunitats autònomes ho fan, de mitjana, un 36%”.
En aquest sentit, ha subratllat que “també empitjoren tots els sectors d’activitat, per sobre del 20%, i molts fins i tot per sobre d’un 40%”. Així, Mesa també ha posat en valor la “clara equivalència en les gràfiques de les taxes d’atur i les taxes d’IT. Com més atur menys IT, i quan menys atur hi ha, més IT, en termes relatius, òbviament”. Umivale activa porta més de 20 anys investigant el comportament de la incapacitat temporal i aquestes són algunes de les conclusions preliminars de l’estudi sobre els determinants de l’absentisme laboral que la mútua du a terme juntament amb l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), en què han analitzat dades individualitzades de més de 62 milions de processos iniciats entre els anys 2016 i 2023.
Altrament, la directora del Departament de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball Nacional, Yésika Aguilar, ha explicat que “pel que fa a solucions i propostes, és imprescindible que, en els casos d’absentisme relatius a la incapacitat temporal s’introdueixin canvis estratègics quant a la gestió de la situació de la salut dels treballadors, especialment des d’un doble punt de vista: permetre que les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social tinguin un paper totalment actiu en aquests processos i, des del punt de vista dels serveis públics de salut millorar la gestió de les baixes mèdiques , dedicant més recursos, disminuint els períodes de realització de proves mèdiques o intervencions quirúrgiques, reduint llistes d’espera, entre d’altres”.
Per acabar, Carolina Infante, cap de servei d’Avaluacions Mèdiques a Lleida i Alt Pirineu i Aran, i Clara Sánchez, subdirectora provincial d’Incapacitat Permanent i Control de la IT a Lleida, han posat damunt la taula factors determinants i dades sobre aquesta incapacitat. Infante n’ha assenyalat uns quants: el canvi de model assistencial (visites no presencials al CAP), la manca de personal sanitari i la rotació dels professionals, les llistes d’espera i la burocràcia, la desaparició dels controls d’IT de més de 12 mesos per part de l’INSS o l’augment de baixes per trastorns mentals. Per la seva part, Sánchez ha exposat que el 2024 el percentatge de processos per incapacitat va ser del 47,63% i a Lleida del 39,19%. D’aquests, hi ha 184 expedients d’incapacitat permanent, dels quals el 98,65% corresponen a processos que han esgotat els 545 dies.
Comments are closed.