- El cicle “Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar al segle XXI” reuneix Jordi Gual i Esther Vera en una nova sessió a Foment del Treball
La velocitat amb què avança la tecnologia, la volatilitat dels mercats financers i els efectes profunds de la globalització estan sacsejant els fonaments de l’estat del benestar. Aquestes forces, que transformen la naturalesa del treball i redibuixen les aspiracions col·lectives, han generat societats més dividides i un retrocés en la fe en el capitalisme i en les institucions democràtiques.
Amb aquesta mirada de fons, el Think Tank de Foment del Treball, a través de l’Institut d’Estudis Estratègics, ha celebrat una nova sessió del cicle de reflexió “Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar al segle XXI”. Sota el títol “¿Podem confiar en el capitalisme?”, la jornada ha comptat amb les intervencions de l’economista Jordi Gual i la periodista Esther Vera, en una conversa moderada pel director del mateix institut, Jordi Alberich.
Jordi Gual, professor de l’IESE i autor del llibre ‘Confiar no tiene precio’, ha defensat la necessitat de regenerar la confiança en el sistema a partir d’un capitalisme més inclusiu, transparent i responsable. En la seva intervenció ha destacat que el mercat no pot funcionar sense unes institucions que vetllin pel bé comú, la igualtat d’oportunitats i la cohesió social. Gual ha insistit també en la importància de revisar els marcs normatius i les polítiques públiques per garantir que el progrés tecnològic i econòmic beneficiï la majoria.
Per la seva banda, Esther Vera, directora del diari ARA, ha subratllat les fractures socials i polítiques que genera un model econòmic percebut com a desigual i inaccessible per a una part creixent de la ciutadania. La crisi de confiança en el capitalisme és també una crisi narrativa. Ens cal tornar a explicar per què aquest sistema pot ser útil, sempre que es reformuli amb nous valors, ha afirmat.
Amb aquesta quarta sessió, el cicle impulsat per Foment del Treball consolida el seu espai de debat intel·lectual sobre els reptes estructurals que condicionen la qualitat dels llocs de treball i el benestar col·lectiu en l’actual transició econòmica, social i tecnològica.
Cicle de debats: ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’
Amb el cicle de debats ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’ el Think Tank de Foment pretén analitzar amb experts com es pot assolir una ocupació que sigui una garantia de vida digna, amb la creença que el treball decent a l’abast de tots és el primer element legitimador del bon capitalisme i la base indispensable de la democràcia parlamentària.
Sota la premissa que la pandèmia, la guerra d’Ucraïna o les debilitats evidents de la globalització poden marcar l’inici d’una nova època amb nous reptes per afrontar, el Think Tank de Foment del Treball veu més essencial que mai crear espais de reflexió, perquè les societats avancen quan hi ha gent que pensa i genera debat.
Aquest cicle compte amb el suport de Banco Santander, Naturgy, Cellnex, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Comments are closed.