Alhora, amb el premi a la Internacionalització a Taurus Group es reconeix l’esforç efectuat pels actuals propietaris – Ramon Térmens i Jorge Tornini-, en els darrers 15 anys, en l’obertura de nous mercats i la consolidació de la presència internacional de la companyia que, a dia d’avui, compta amb una xarxa de distribuïdors extensa que li permeten operar en més de 80 països. Entre el 2000 i el 2007 neix Taurus Group , amb l’objectiu de coordinar i potenciar la marca en l’àmbit internacional, tant a través de filials europees, com per l’adquisició de noves companyies. Compra la marca Monix i es rellança de nou al mercat. Es creen dues filials europees a França i Portugal i una oficina a Hong Kong. S’adquireix la marca Mallory al Brasil, amb més de trenta anys de presència al mercat brasiler. El grup continua amb el procés d’expansió tant a nivell de línies de negoci (bricolatge, parament…) com a nivell geogràfic amb la incorporació de les filials Inalsa (Índia), Mellerware (Sud-àfrica) i Taurus Mèxic. Es creen les oficines de Xangai i Cantón proporcionant servei de control de la qualitat i d’enginyeria a tot el grup, i s’adquireix la societat Big Distribution del Marroc. A més, adquireix l’empresa White&Brown a França per potenciar la presència al mercat francès i adquireix i rellança al mercat la marca Minimoka, especialitzada en cafeteres. Crea també la filial de Colòmbia.
El premi Empresari de Futur s’atorga en aquesta VI edició a Xavier Badia (Curtidos Badia), que va convertir una empresa familiar centenària que passava per una mala situació econòmica en un dels principals proveïdors de pell per a marroquineria de les firmes de luxe com Hermés, Loewe, Celine, Vuitton, Gucci, Dior o Prada. La gestió de Xavier Badia ha permès a la seva companyia multiplicar per 9 la seva facturació anual i duplicar el número de llocs de treball directes. Avui, Curtidos Badia gaudeix d’una cartera de clients que creix dia a dia i l’ha permès consolidar-se com una de les empreses punteres en el món de l’adobat, amb una base sòlida i un futur prometedor amb un 80% de la producció dedicada a l’exportació.
Ara, en Xavier Badia està especialment il•lusionat a posar en valor el patrimoni industrial del sector, cosa que converteixi Igualada en capital europea de la pell de qualitat. Badia ha assumit també una part important de representativitat del sector com a President del Gremi de Blanquers d’Igualada o de la Asociación Española del Curtido.
Finalment, el premi Medi Ambient reconeix a Nestlé l’esforç en l’eficiència i la sostenibilitat dels seus productes Nescafé Dolce Gusto y Nespresso amb el llançament d’una nova generació de màquines de cafè, amb menor consum d’energia i la posada en marxa d’un programa de reciclatge i reutilització de les càpsules monodosi de cafè. Quant a la millora de les màquines a disposició del consumidor, Nestlé ha realitzat una tasca de millora de la seva eficiència energètica i, alhora, ha assolit una reducció del 32% en l’empremta total de carboni. Des de finals de 2011, totes les màquines fabricades tenen l’ECO-Mode 5, una tecnologia gràcies a la qual s’apaguen automàticament després d’uns minuts d’inactivitat i aconsegueixen reduir fins a un 40% l’energia que consumien els models anteriors.
Quant al reciclatge i reutilització de càpsules monodosi de cafè, Nestlé ha posat en marxa un sistema propi de recollida i reciclatge que permet recollir les càpsules usades i fer-ne un reciclatge integral: és a dir, reciclar tant els materials que componen la càpsula (plàstic o alumini) com del residu orgànic del seu interior. Nestlé es fa càrrec del trasllat de totes les càpsules d’alumini i de plàstic fins a les diferents plantes de reciclatge en les quals es tractaran separant les restes de cafè –usades com a adob agrícola d’alta qualitat- del plàstic i l’alumini, que es reutilitzen per a altres usos – per exemple, mobiliari urbà. Com passa en altres països del nostre entorn, la legislació espanyola no considera les càpsules com a envasos, per la qual cosa no poden ser reciclades pel mateix canal que aquest tipus de residus.
Al nostre país, Nestlé va començar el projecte d’utilitzar els seus propis sistemes de reciclatge a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. Aquest sistema, que s’ha convertit en un model per a la resta d’Europa, ha permès a la companyia suïssa triplicar la seva capacitat de reciclatge de les seves càpsules de cafè a nivell global, superant ja el 76%. A Espanya, Nespresso compta amb prop de 700 punts de recollida i Nescafé Dolce Gusto amb 400 punts.
Els valors de Ferrer Salat
Amb la institució dels seus premis anuals, Foment del Treball vol reconèixer i agrair l’esforç i la determinació d’empresaris liberals, oberts i defensors del coneixement i del diàleg, com va ser Carles Ferrer Salat. Brillant empresari català, Ferrer Salat va ser president de Foment en el moment del renaixement de la patronal catalana amb l’arribada de la democràcia: alhora, va ser també president fundador de la patronal espanyola CEOE i posteriorment president de la gran patronal europea UNICE, avui anomenada Business Europe.
Uns valors, els que representa Carles Ferrer Salat, que identifiquen plenament els de Foment del Treball: la patronal catalana, l’organització empresarial més antiga d’Europa amb 240 anys d’història, que ha encarnat l’entusiasme de catalans emprenedors pel progrés de Catalunya i d’Espanya.
Comments are closed.