- El comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, i el president de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) i conseller delegat del Grup Euroconstruc, Xavier Vilajoana Eduardo, dialoguen sobre el nou model d’habitatge de Barcelona per als propers anys
- La sessió permet posar de manifest que per millorar l’accés a l’habitatge no cal una única solució sinó aplicar-ne vàries i abordar el tema de forma conjunta amb la col·laboració publicoprivada
- L’acte s’emmarca en el cicle ‘Fer metròpoli’, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, i pel qual hi passen personalitats destacades de la metròpoli de Barcelona
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha impulsat el debat entre el comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, i el president de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) i conseller delegat del Grup Euroconstruc, Xavier Vilajoana Eduardo, que han posat sobre la taula diferents solucions que, abordades conjuntament, poden contribuir a trobar solució a la problemàtica actual d’accés a l’habitatge.
El conseller delegat d’Aigües de Barcelona i director d’Acció Social d’AGBAR, Felipe Campos, qui ha estat l’encarregat d’introduir la sessió, ha posat en valor el cicle Fer Metròpoli impulsat per RethinkBCN com a espai per aconseguir millores en l’àmbit metropolità.
En referència a la sessió d’avui, Felipe Campos ha dit que “la col·laboració publicoprivada és un dels factors clau per a garantir el dret de l’habitatge sense comprometre la viabilitat econòmica del sector” i ha afegit que “si volem impulsar models de ciutats metropolitanes que posin les persones al centre i que siguin capaços de generar progrés i reduir desigualtats, cal una mirada compartida i fer-ho conjuntament administracions, empreses i la societat”, ha destacat.
Durant el diàleg, el comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, ha destacat la necessitat d’abordar el problema de l’accés de la ciutadania a l’habitatge actuant sobre tres aspectes concrets: l’alliberament i la dinamització de sòl per destinar a nous habitatges, l’accés a finançament i la col·laboració publicoprivada. Així mateix, Riera ha dit que “el dret a l’habitatge implica construir un sistema públic d’habitatge universalista i no només per a població vulnerable”.
“La nostra prioritat és proveir sòl a tothom qui vulgui fer habitatge a la ciutat”, ha manifestat Riera, qui també ha remarcat que “cal trobar una formula perquè el 30% d’habitatge públic que s’ha de reservar a habitatge protegit en totes les promocions es compleixi”.
Per la seva part, el president de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE), Xavier Vilajoana, ha coincidit amb el representant municipal que “cal trobar fórmules per modificar la norma del 30% per fer-la més flexible i que tingui en compte temes rellevants com les economies d’escala”. Ho ha dit referint-se a la possibilitat de poder complir amb el 30% del total però sense haver-ho d’aplicar individualment en cada una de les promocions sinó en conjunt, transferint aquest 30% a una altra promoció.
En aquest sentit, Joan Ramon Riera ha recordat que des de l’Ajuntament han de vetllar per no caure en la gentrificació de la ciutat, i ha dit que “executar el 30% en una mateixa finca ha de continuar existint com una opció perquè en algunes zones de Barcelona això pot ser interessant”, però ha admès que en altres zones “també és interessant que es pugui transferir el 30% a una altra promoció a prop i fins i tot prohibir-ho en aquells barris on ja hi hagi molt habitatge públic, ja que ha dit “l’habitatge públic ha d’estar repartit per tota la ciutat”.
Fomentar l’oferta
Xavier Vilajoana també ha assegurat que “si només es regula el mercat per la part de la demanda i no es fomenta l’oferta, la situació continuarà igual”. En referència a la regulació del preu del lloguer, Vilajoana ha recordat també que “els països europeus que ho han aplicat, no han aconseguit que els lloguers baixin”. Per això, ha insistit en la necessitat de promoure l’oferta d’habitatge.
El president de l’APCE també ha assenyalat la fiscalitat com un altre element clau en la problemàtica de l’habitatge: “Si afegim el tema impositiu, vull recordar que el 25% del cost d’un habitatge són impostos, i aquí interpel·lo a tothom, a les 3 administracions implicades. Si volen, demà poden reduir el cost de l’habitatge un 25%”.
En relació a l’accés al sòl per a construcció d’habitatge a Barcelona, Joan Ramon Riera ha explicat la capacitat de creixement amb 70.000 habitatges que té actualment la ciutat i dels quals la meitat es troben a la zona de la Sagrera, on s’està construint la nova estació de trens i on ha dit “aquest any 2025 ja començarem a activar sòl construïble en aquesta zona”.
Finalment, el comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament també ha explicat la iniciativa que lidera l’Ajuntament de Barcelona, amb l’Alcalde Jaume Collboni al capdavant, i que ha estat presentada aquesta setmana a Brussel·les. “Barcelona lidera un front europeu amb altres 12 ciutats per demanar regulació i protecció a l’habitatge i accés al finançament”, ha dit Riera, qui ha conclòs que “el problema de l’habitatge és un problema urbà, el tenim totes les ciutats i podem trobar solucions de forma conjunta a Europa”.
La jornada ha comptat amb prop d’un centenar d’assistents, entre els quals el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, juntament amb representants del món polític i empresarial de la ciutat com Damià Calvet i Joan Clos, i també del món social com Llum Delàs, de la Fundació Roure.
Cicle “Fer metròpoli”
Enguany ha tingut lloc la segona sessió d’aquest cicle, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, que desenvolupa les ponències per a contribuir a fer visible la importància del fet metropolità seguint la línia de la publicació ‘Repensar la metròpoli. Fer metròpoli’ de RethinkBCN. Aquest espai web, posat en marxa el març del 2021, ha publicat els punts de vista de més d’una cinquantena d’autors a través de ponències, entrevistes, articles i/o trobades, sobre quines haurien de ser les actuacions que s’han d’abordar per millorar el desenvolupament de la regió metropolitana i fer-la visible a la ciutadania. Tots ells consideren la metròpoli com l’espai per impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
Comments are closed.