- El sector empresarial posa en marxa una taula de treball de mobilitat per traslladar conjuntament les inquietuds i necessitats reals de moltes empreses i professionals de Barcelona
El passat dimecres 15 de gener es va constituir la taula de treball Mou-te per Barcelona, que neix de la preocupació per part d’organitzacions de diferents sectors empresarials de la ciutat i la seva àrea metropolitana, per poder transmetre als responsables de la planificació de la mobilitat i l’urbanisme de la capital catalana i la seva conurbació les necessitats reals amb les quals es troben les empreses i els seus professionals.
Les demandes de la Taula Mou-te per Barcelona s’estructuren en els següents eixos:
Reducció progressiva de l’ús del vehicle privat
Sigui elèctric o de combustió, professional o d’ús privat, amb la reducció de carrils de circulació, ampliació de voreres i la conversió en zones de vianants de molts carrers de trama urbana sense estructurar. Les darreres reformes urbanístiques que s’estan duent a terme a Barcelona i els darrers plans de mobilitat urbana i metropolitana contemplen com a objectius una reducció progressiva de l’ús del vehicle privat amb greus conseqüències per a la mobilitat i l’economia.
Augment de la congestió viària
La nova i gran transformació de la mobilitat ha tingut com a conseqüència més directa, una elevada congestió viària, la qual ha impactat de forma directa en l’activitat econòmica de la ciutat i l’ocupació de milers de persones, ha dificultat l’exercici professional i ha disminuït l’afluència de visitants al centre.
Així doncs, en l’acte de constitució de la taula Mou-te per Barcelona, s’ha donat veu als diferents integrants i s’ha proposat unificar un relat a favor de la mobilitat i l’accessibilitat de Barcelona. L’objectiu d’aquesta taula de treball és vetllar pels interessos dels sectors econòmics transversals representats en el marc del Pacte per la Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, promovent una mobilitat lliure i sostenible.
Aquesta taula de mobilitat també tindrà la funció d’identificar altres espais de decisions amb impacte en la mobilitat de la ciutat, a fi i efecte de preservar la mobilitat i l’accessibilitat de Barcelona i la seva conurbació. El nostre objectiu és anar desgranant més reptes i xifres en els mesos vinents que dibuixin una radiografia encara més concreta de la situació.
Qui som?
Aquesta iniciativa neix amb la voluntat de ser una taula de treball de col·laboració publicoprivada on ordenar les reivindicacions i demandes empresarials per facilitar-ne el diàleg i la interlocució amb l’administració local. La taula de mobilitat Mou-te per Barcelona està oberta a col·lectius empresarials, organitzacions amb interès en la mobilitat urbana i plataformes ciutadanes.
L’organització ha habilitat un correu electrònic mouteperbarcelona@gmail.com per als interessats en sumar-se a la iniciativa i per qüestions de comunicació. Entitats que formen part de la Taula ‘Mou-te per Barcelona’:
ACAVE
ANESDOR
BARCELONA OBERTA
CONSELL DE GREMIS
FECAV
FOMENT DEL TREBALL
GREMI DE GARATGES
FECAVEM i GREMI DEL MOTOR I LA MOBILITAT DE BARCELONA
PIMEC BCN
Donen suport les següents empreses:
TOYOTA BARCELONA
SABA
Declaracions dels participants
Javier Cottet, vicepresident de la comissió permanent del Pacte per la Mobilitat i vicepresident de la unió d’eixos comercials de Barcelona Oberta i co-impulsor de la iniciativa: “La mobilitat és un àmbit que afecta el benestar i qualitat de vida de tots, residents, visitants, persones treballadores, professionals, activitat empresarial, etc., i des dels sectors empresarials hem de poder participar i ser informats amb antelació de les decisions que es prenen. Volem formar part de la transformació urbana de la ciutat”.
Jaume Roura i Calls, president de Fecavem, el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i la Unió Patronal Metal·lúrgica, i co-impulsor de la iniciativa: “Els barcelonins i barcelonines i el conjunt de la ciutadania que es desplaça a la ciutat de Barcelona, no poden ser privats d’un dret democràtic i constitucional com és el concepte de mobilitat privada i lliure. I molt menys castigar les empreses comercials i industrials de Barcelona i el seu entorn. Per tot plegat, cal seny i més reflexió abans de prendre decisions amb danys irreparables”.
Martí Sarrate, president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatge Especialitzades (ACAVe), que uneix a les agències de viatge, entitat que ostenta una vocalia a la comissió permanent del Pacte per la mobilitat apunta que “les mesures de Transport Turístic es prenguin de manera consensuada amb el Sector i trasllada la necessitat de Transport Discrecional, no només de fer visites Turístiques a la Ciutat, sinó per captar la celebració de grans esdeveniments i congressos.”
José María Riaño, en condició de secretari general d’Anesdor que representa al sector professional dels vehicles lleugers (cicles assistits, ciclomotors, motocicletes, tricicles i quadricicles) considera que “aquests vehicles contribueixen a assolir els objectius d’emissions i el seu ús fomenta una mobilitat més sostenible. És impossible negar l’enllaç històric entre la motocicleta i la ciutat de Barcelona, per la qual cosa hem de trobar maneres d’integrar la singularitat d’aquest tipus de vehicles a la planificació futura de la mobilitat.”
Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, entitat que ostenta una vocalia de la comissió permanent: “Cal trobar fórmules compatibles d’abordar les principals tendències i reptes en matèria de mobilitat sostenible sense perjudicar l’accessibilitat dels residents i visitants de l’entorn de Barcelona”.
Joan Guillén, president del Consell de Gremis del comerç, serveis i turisme i vocal de la comissió permanent del Pacte per la Mobilitat i co-impulsor de la iniciativa: “En aquesta etapa de la Mobilitat de Barcelona, cal poder evolucionar el model separant clarament la mobilitat professional de la particular, i en la professional identificar i donar suport directe i facilitats als qui porten a terme serveis professionals necessaris per al funcionament de la ciutat”.
José María Chavarría, en la seva condició de president de Fecav, Federació que agrupa les empreses de transports de viatgers, entitat que ostenta una vocalia de la comissió permanent: “Barcelona, com a capital catalana, ha de seguir impulsant el transport públic per carretera, vetllant per una mobilitat inclusiva i mantenint un model que garanteixi l’accessibilitat de tots els serveis de transport públic al centre de la ciutat. S’ha de seguir apostant per la millora de l’experiència de l’usuari, habilitant un sistema d’infraestructures que faciliti l’operativa del servei dins de la ciutat i permeti una major velocitat comercial en els seus accessos. També s’ha de destacar el paper del transport discrecional en la gestió del turisme i dotar-lo de suficient infraestructura i accessibilitat.”
Salvador Guillermo, director d’Economia i Estudis i secretari adjunt de Foment del Treball, patronal de les empreses catalanes: “Cal contemplar la mobilitat privada amb una perspectiva de futur, on serà sostenible mediambientalment, més segura, interconnectada i compartida alhora que es donarà com a servei, que com sempre ve a ser un element complementari al transport públic, en pocs casos substitutori, i és habitualment l’estri on no sols arribar el transport públic en qualitat i condicions, especialment per l’àrea i regió metropolitana”.
Xavier Ferrer, president del Gremi de Garatges, el qual agrupa les empreses d’aparcaments, entitat que ostenta una vocalia de la comissió permanent: “els aparcaments han de jugar un paper clau per ordenar la ciutat, reduir el trànsit i la contaminació. Promoure les noves activitats de la distribució de productes del comerç electrònic que avui dia es fa en superfície.”
Francesc Gómez, president de l’associació de la logística aplicada al sector biomèdic ANSBIO, entitat que ostenta una vocalia de la comissió permanent: “Reducció del 30% de places per a la càrrega i descàrrega a Barcelona des del 2009 fa que els transportistes aparquin en doble fila al 49% dels seus serveis. I la densitat de trànsit és insostenible i retarda notablement en transport de sang per transfusió i altre tipus d’urgència medica amb relació al transport urgent de substàncies biològiques. Aquests darrers anys s’han realitzat uns canvis de l’estructura viària, que han tingut un augment notable de la densitat circulatòria”.
Àlex Goñi, vicepresident de Pimec BCN i president de PIMEC BCN patronal de les petites i mitjanes empreses ha dit que “la mobilitat a Barcelona és sense dubte un element vital del seu desenvolupament”. Per això, considera que totes aquelles mesures que es prenguin per canviar-la, transformar-la o limitar-la han d’estar lligades a un consens ciutadà molt acurat i sempre des d’una perspectiva global, amb una visió de les diferents afectacions que es puguin donar en incidir en modificar-la: “El fet de treballar conjuntament entre diferents patronals, associacions i entitats consolida una visió d’una part important del teixit econòmic de Barcelona i proporciona una expertesa i uns coneixements que caldrà tenir, a partir d’ara, molt en compte”.
Comments are closed.