- Les exportacions es contrauen més a Catalunya (-2,9%) que a Espanya (-1,0%) en un context europeu similar amb preocupació per possibles guerres comercials
- El creixement econòmic es basa en la creació d’ocupació —destacant el paper del turisme— més que en avanços de la renda per càpita evidenciant la necessitat d’aplicar les receptes dels informes Letta i Draghi
- La relaxació de la política monetària del BCE redueix els tipus d’interès i facilita noves operacions de crèdit
Amb la normalització de la política monetària, el focus passa ara a la política fiscal i a les reformes estructurals, així ho assenyala l’Informe de Conjuntura Econòmica de Foment del Treball corresponent al desembre de 2024. Segons les dades, pren força l’escàs creixement de la productivitat, per tant, el creixement econòmic no suposa avanços en la renda per càpita sinó en la creació d’ocupació, la qual cosa posa de manifest la necessitat de desplegar els informes Letta i Draghi.
A Espanya s’aprecia una millora dels desequilibris macroeconòmics, com la inflació -l’indicador avançat de l’IPC situa la seva variació anual en el 2,4% al novembre- o el dèficit públic- fins al mes de setembre, el dèficit consolidat (sense AA. LL.) va ascendir el 1,63% del PIB-, recordant, no obstant això, que Espanya manté un elevat nivell d’endeutament públic ja que la ràtio de deute respecte al PIB es troba en 105,3%, mentre que la mitjana de la UE és de 81,5%.
Tot això en un context en què l’economia europea (0,3% de creixement trimestral) es mostra feble enfront d’altres com els EUA (0,7% de creixement trimestral) o la Xina (0,9% de creixement trimestral). Destaca l’elevat increment de les economies d’Espanya i Catalunya, de 0,8% i de 0,9% trimestral, respectivament, en comparació amb la mitjana europea, i altres grans economies de la UE. En el tercer trimestre de l’any, el PIB d’Alemanya va pujar un 0,2%, mentre que el d’Itàlia es va mantenir estancat i el de França va repuntar amb un augment de 0,4%. Així mateix, l’economia del Regne Unit va moderar el seu creixement fins al 0,1%.
Així, el creixement anual del PIB d’Espanya en el tercer trimestre de l’any (3,2%) s’explica per la forta aportació de la demanda interna (2,7 punts), del consum en particular, sobretot el de les AA.PP. (4,7%). La demanda externa, que va aportar 0,7 punts, deriva bàsicament de la positiva evolució de l’exportació de serveis.
El dinamisme de l’activitat es trasllada al mercat de treball, amb una pujada en el tercer trimestre de 0,4% en termes desestacionalitzats i de 1,8% en els últims 12 mesos segons dades de l’EPA. En aquest sentit, cal assenyalar la importància del turisme en la creació de l’ocupació. Les dades de curta freqüència mostren que pel que fa a l’activitat turística, fins al mes d’octubre, van arribar a Espanya 82,9 milions de visitants, és a dir, un 10,8% més que en el mateix període de l’any anterior, amb Catalunya sent la primera CA de destí principal.
D’altra banda, la relaxació de la política monetària del BCE s’està reflectint en l’economia real amb la disminució dels tipus d’interès de referència a Espanya, com l’Euríbor que ha baixat 1,5 punts en un any, o en la reducció de tipus per a les noves operacions de crèdit. Pel que al finançament del sector privat de l’economia espanyola, la destinada a llars i ISFLSH es va incrementar un 0,9%, és a dir, per tercer mes consecutiu després d’una tendència contractiva que s’observava des del mes de febrer de 2023. D’altra banda, en el cas de les societats no financeres, a l’octubre, també es va registrar un augment, més intens que els recentment observats, de 2,4%. Les variacions positives d’aquesta variable s’observen des del mes de maig.
Cal assenyalar que les exportacions de béns mostren, com en la resta d’Europa, una contracció en el que va de l’any, més intensa a Catalunya (-2,9%) que en el conjunt d’Espanya (-1,0%). Amb aquesta evolució de les exportacions de béns, preocupa la nova presidència americana per possibles guerres comercials (Europa, la Xina i resta d’Amèrica), la qual cosa tindria majors efectes en el nostre comerç exterior.
Comments are closed.