- El Foro reunirà a Barcelona destacats representants dels àmbits polític, acadèmic, empresarial, econòmic i de comunicació
- En aquesta edició hi participaran el president de la Generalitat de Catalunya, els ministres d’Economia dels dos països, els ministres d’Agricultura, i el ministre de Medi Ambient italià
- Es tracta d’un esdeveniment que se celebra des de fa dues dècades alternativament a Itàlia i a Espanya
La XX Edició del Foro de Diálogo España-Italia, organitzada conjuntament per la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE), la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball (SBEES) i l’Agenzia di Ricerche e Legislazione (AREL), se celebrarà a Barcelona, a la històrica seu de Foment del Treball, els propers dimarts 3 i dimecres 4 de desembre del 2024.
A la sessió inaugural de dimarts a partir de les 16 hores participaran Josep Sánchez Llibre, president de la SBEES i president de Foment de Treball; Antonio Garamendi, president de CEOE; Giuseppe Buccino Grimaldi, ambaixador d’Itàlia a Espanya; Miguel Ángel Fernández-Palacios, ambaixador d’Espanya a Itàlia.
Per la seva banda, per a la cloenda, Josep Antoni Duran i Lleida i Enrico Letta, coordinadors del Foro de Diálogo España-Italia expressaran unes paraules abans del tancament realitzat pel president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa.
El Foro España–Italia és un esdeveniment que se celebra des de fa dues dècades –la primera edició es va realitzar el 1999 a Gènova– reunint, alternativament a Itàlia i a Espanya, destacats representants dels àmbits polític, acadèmic, empresarial, econòmic i de comunicació. La iniciativa, que va néixer d’una intuïció de Nino Andreatta, compta amb el suport i el patrocini dels governs dels dos països, els quals, en aquesta ocasió, igual que en edicions anteriors, participaran en els treballs del fòrum amb alts representants institucionals.
En un any marcat per importants reptes globals, la dimensió europea continua sent fonamental per a Itàlia i Espanya. Amb l’inici de la nova legislatura europea, és essencial continuar treballant per reforçar la competitivitat i la resiliència al llarg de l’eix mediterrani, tot promovent polítiques innovadores i sostenibles.
Com a espai simbòlic de diàleg i intercanvi, la seu de Foment del Treball és un lloc ideal per a la trobada entre dos grans països com Itàlia i Espanya. En aquesta fase delicada, només més formes de cooperació entre els Estats membres podran posar la Unió Europea en condicions d’afrontar els desafiaments existencials a què s’enfronta.
Dimarts 3 de desembre
En la primera jornada participaran Fabio Panetta, governador del Banco de Italia, Carlos Cuerpo, ministre d’Economia, Comerç i Empresa d’Espanya i Giancarlo Giorgetti, ministre d’Economia i Finances d’Itàlia. A més es comptarà amb Arancha González Laya, degana de l’Escola d’Afers Internacionals de Sciences Po de París, Giampiero Massolo, president de Mundys, Mirenchu Del Valle, presidenta d’UNESPA, Mauro Micillo, Chief of IMI Corporate & Investment Banking Intesa San Paolo, Pier Carlo Padoan, president d’Unicredit i Sofia Rodriguez, subdirectora general de Banc Sabadell.
En l’àmbit industrial destacarà la presencia a les taules de Marta Blázquez, presidenta de FACONAUTO, d’Amparo López, secretària d’Estat de Comerç d’Espanya, Stefan Pan, vicepresident per a la Unió Europea i la relació amb la Confindustria europea i de Pasquale Salzano, president de SIMEST. En l’àmbit de transformación digital es comptarà amb Alberta Figari, presidenta de TIM, Marco Patuano, CEO de Cellnex Telecom i Eduardo Navarro, director d’Assumptes Corporatius i Sostenibilitat de Telefónica.
Dimecres 4 de desembre
La jornada del segon dia comptarà amb Jaume Duch Guillot, conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya que obrirà les taules. Després per tractar de desafiaments estratègics i de la necessitat d’apostar per la investigació hi seran Maria Chiara Carrozza, presidenta del Consell Nacional de Recerca italià, Eloisa Del Pino, presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Santiago Iñiguez D’Onzoño, president de la IE University i Paola Severino, presidenta de la LUISS School of Law. Sobre agricultura i sostenibilitat de recursos hídrics participaran Yvonne Colomer, directora executiva de la Fundació Triptolemos, José Manuel Entrecanales, president d’Acciona, Isabel García Tejerina, exministra d’agricultura i assessora sènior d’EY, i també amb Fabrizio Palermo, CEO d’ACEA. A més el Foro España-Italia comptarà amb una taula amb Francesco Lollobrigida, ministre d’Agricultura, Sobirania Alimentària i Boscos d’Itàlia i Luis Planas, ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya.
Sobre el futur del Green Deal Europeu, participaran Immaculada Gutiérrez, directora general de Projectes Internacionals de RENFE, José Bogas, CEO d’Endesa, Stefano Donnarumma, CEO i director general del Grup FS Italiane, Nicola Lanzetta, director Itàlia d’Enel, Antonio Llardén, president d’ENAGA i Andrea Toselli, CEO i president PwC Italia. En una altra trobada de primer nivell i per parlar d’idees italianes i espanyoles per a la transició i la seguretat energètica comptarem amb Gilberto Pichetto Fratin, ministre de Medi Ambient i Seguretat Energètica d’Itàlia i amb Joan Groizard, secretari d’Estat d’Energia del Govern d’Espanya.
Una altra trobada de primer nivell, i per tractar de la cooperació entre ambdós països en el marc del nou programa de la Comissió Europea hi seran Raffaele Fitto, vicepresident executiu de la Comissió Europea per a Cohesió i Reformes i Teresa Ribera Rodríguez, vicepresidenta executiva de la Comissió Europea per a la Transició Neta, Justa i Competitiva.
Aquí tens l’enllaç al programa complet.
Comments are closed.