En el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona celebrat el passat 25 de novembre, Foment del Treball va reafirmar el seu compromís amb la construcció d’entorns laborals lliures de violència i discriminació, impulsant iniciatives formatives i preventives que responguin a l’ampli marc normatiu vigent.
Actualment, les empreses estan obligades a implementar mesures específiques per prevenir l’assetjament sexual i les violències masclistes, conforme a un marc legislatiu que inclou la Llei Orgànica 3/2007, d’igualtat efectiva entre homes i dones; la Llei Orgànica 10/2022, de garantia integral de la llibertat sexual.
En aquest context, el compromís empresarial ha estat clau, mostrant que les empreses no han estat alienes a l’evolució en matèria d’igualtat, sinó que han actuat com a promotores i protagonistes d’un canvi cultural que fomenti la inclusió i l’equitat. El seu lideratge en la implementació de polítiques i protocols reforça la importància del seu rol en l’erradicació de les violències en l’àmbit laboral.
A més, la normativa subratlla la necessitat de sensibilitzar i formar a la plantilla, aspecte clau per complir amb aquestes obligacions legals i fomentar entorns laborals inclusius i segurs.
En resposta a aquests desafiaments, Foment del Treball ha organitzat un any més un cicle de jornades formatives orientat a capacitar empreses en el reconeixement, prevenció i abordatge de les violències masclistes, integrant un enfocament pràctic que empodera les organitzacions per actuar amb efectivitat i responsabilitat.
“Des de Foment del Treball animem totes les empreses a expressar el seu compromís amb la tolerància zero davant les violències masclistes, contribuint activament a la construcció d’una societat més igualitària i lliure de discriminació”, expressava la presidenta de la Comissió d’Igualtat de Foment, Beatriz Fernández-Tubau, en la inauguració de la jornada.
Comments are closed.