- La patronal catalana defensa l’ampliació del cicle productiu de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó deu anys més
- Josep Sánchez Llibre: “L’energia necessita visió de futur”
Una delegació de Foment del Treball encapçalada pel seu president, Josep Sánchez Llibre, s’ha reunit amb diversos membres de la Comissió Europea per tractar qüestions que afecten la producció energètica i el futur de la sostenibilitat de la indústria. La patronal catalana insisteix en la necessitat d’una transició energètica acompassada per assolir la descarbonització. Amb tot, Foment ha mostrat la seva preocupació a representants de la Direcció General d’Energia, així com de Medi Ambient. Foment ha manifestat la seva inquietud per la manca d’una solució mentre no es desenvolupi adequadament les energies renovables per poder abastir la indústria catalana. El president Sánchez Llibre ha coincidit amb els representants de la Comissió Europea en què “l’energia necessita visió de futur”. Cal tenir en compte que Catalunya compta amb un mix d’energia renovable que amb prou feines arriba al 7%, molt lluny de la mitjana espanyola del 50,3%. La patronal catalana entén que l’energia nuclear pot continuar subministrant a la indústria mentre es desenvolupa la implantació de les renovables. L’energia nuclear, a més, ajuda a reduir el saldo de reducció d’emissions.
Foment assenyala que l’aposta del govern anterior de la Generalitat en matèria energètica no ha funcionat. Per una banda, a nivell d’energies renovables no hi ha parcs fotovoltaics ni eòlics suficients. I, per altra banda, la voluntat d’electrificació no és operativa per a tota la indústria. A més, amb aquest teló de fons, s’ha determinat el tancament de les centrals nuclears. A causa d’aquest retard i incompliment dels objectius en matèria d’energies renovables, està en joc la garantia de subministrament d’energia a Catalunya. Si tanquen les centrals nuclears, Catalunya està en risc de patir una manca real de subministrament energètic i una conseqüent apagada industrial.
Actualment, Catalunya (Tarragona) compta amb 3 dels 7 reactors nuclears que estan actius a Espanya. Es tracta d’Ascó I, de 1.032,5 MW, el cessament d’explotació del qual es preveu per al 2030. Un segon reactor, Ascó II, de 1.027,2 MW, per al 2032. I, finalment, el reactor Vandellòs II, de 1.087,1 MW, per al 2035.
L’energia nuclear és la principal font d’energia a Catalunya i, per tant, essencial per a la seva independència energètica. Amb dades de 2023, representa el 58% de la generació total d’electricitat a la regió. L’any passat només el 16% de la generació va ser amb renovables. Per altra banda, les centrals nuclears a Catalunya van generar 7,4 GWh de mitjana per cada megawatt instal·lat, un rendiment sis vegades superior al de les plantes fotovoltaiques. Foment recorda que els reactors catalans poden ampliar el seu cicle productiu (es renoven en períodes de 10 anys) i ser solució al problema.
En els sectors productius, especialment industrials, cal energia competitiva i estabilitat en els preus per aconseguir l’autonomia estratègica desitjada. En aquesta línia, qualsevol reforma del sistema ha de garantir aquestes dues premisses. És important tenir en compte el trilema energètic: garantia i seguretat de subministrament, competitivitat econòmica i sostenibilitat ambiental. S’ha de promoure la competitivitat de la indústria amb reformes que afectin el mercat de l’energia, ja que, si no, només s’aconseguirà deslocalitzar indústria, que és un risc real.
La indústria espanyola advertia en les últimes setmanes que els alts preus energètics provocarien deslocalitzacions. El mateix ‘Informe Draghi’ sosté que el preu de l’energia s’identifica com un dels majors riscos per a la indústria europea. Actualment, a aquesta li costa un 158% més l’electricitat i un 345% més el gas natural que a la indústria nord-americana. De fet, la producció industrial amb ús intensiu d’energia a la Unió Europea ha disminuït entre un 10 i un 15% des de 2021.
Foment reclama mesures fiscals per reduir la diferència amb altres països i una millor regulació. El cost del gas està tensat per qüestions geopolítiques i els gasos renovables encara no són competitius. Així mateix, el problema afegit és que hi ha indústries que no es poden electrificar perquè necessiten combustió directa de combustible per assolir les altes temperatures necessàries per a la seva producció.
Catalunya s’ha basat sobretot en l’electrificació domèstica, però no s’ha planificat la transició energètica industrial. Catalunya és avui incapaç de complir amb els objectius de transició energètica que determina la UE per al 2030. Per això, Foment del Treball proposa que l’energia nuclear sigui part de la solució intermèdia per a la indústria mentre no s’assoleixen els objectius de descarbonització.
Comments are closed.