noviembre, 2024
Horario
Noviembre 25 (Lunes) 10:00 - Diciembre 4 (Miércoles) 14:00
Detalles del evento
Detalles del evento
Actualment, hi ha un marc normatiu ampli que estableix obligacions específiques a les empreses per prevenir l’assetjament sexual i les violències masclistes, incloses des de la Llei Orgànica 3/2007, d’igualtat efectiva d’homes i dones, requerint mesures contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en totes les empreses, seguint per la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, que exigeix la creació d’entorns laborals segurs i l’establiment de procediments de prevenció i denúncia d’aquestes conductes, també en l’àmbit digital.
A més, el recent el Reial decret 1026/2024, que desenvolupa l’article 15.1 de la Llei 4/2023, que estableix l’obligació, a les empreses de més de 50 persones treballadores, de comptar amb mesures, incloent-hi un protocol contra l’assetjament i la violència, amb pràctiques preventives i mecanismes de detecció i actuació.
En aquest sentit, és destacable que aquesta obligació es considera complerta si l’empresa té un protocol general que inclogui mesures per a persones LGTBI o si l’amplia específicament per a això.
D’altra banda, la Llei Orgànica 10/2022, estableix que les empreses han de promoure la sensibilització i oferir formació per a la protecció integral contra les violències sexuals a tot el personal.
En aquest context normatiu, la formació de la plantilla adquireix un paper fonamental, ja que permet a les empreses complir amb les responsabilitats imposades i sensibilitzar les persones treballadores sobre la importància d’un entorn laboral segur i inclusiu.
En resposta a aquestes exigències, Foment del Treball Nacional organitza un cicle de jornades formatives orientades a capacitar les empreses en el reconeixement, prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques.
Ponent: Beatriz Fernández-Tubau, Advocada, experta en Igualtat, Diversitat i Empresa, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Foment, secretària general d’AFAEMME i representant de Foment del Treball en el Consell de Relacions Laborals de Catalunya.
Programa
Sessió 1: Marc conceptual i normatiu sobre les violències masclistes i LGTBIfòbiques
- Sensibilització i context cultural.
- Definicions clau: violències masclistes, LGTBI fòbia, discriminació i la seva interseccionalitat.
- Micromasclismes.
- Legislació vigent en la protecció contra la violència masclista i LGTBI fòbica, i el rol de les empreses segons la normativa.
- Casos pràctics.
Sessió 2: Detecció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques
- Indicadors de violència masclista i LGTBIfòbica.
- Tipologies d’assetjament: sexual, per raó de sexe, per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere.
- Educació en igualtat i diversitat de gènere: eines i recursos per a empreses.
- Estratègies de tolerància zero davant conductes discriminatòries i d’assetjament.
- Disseny de campanyes de conscienciació.
- Casos pràctics.
Sessió 3: Estratègies de prevenció de les violències masclistes i LGTBI fòbiques
- Creació d’espais segurs dins les organitzacions.
- Protocols d’intervenció, incloent-hi el rol de la “persona de referència” i altres actors clau a l’empresa.
- Comunicació i enfocament centrat en la persona afectada i com tractar les altres persones implicades (llenguatge no verbal i comunicació no violenta).
- Cas pràctic d’actuació de la persona de referència.
Sessió 4: Pràctiques per a la implementació de les polítiques i protocols de prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere en les empreses.
- Implementar polítiques i protocols que promoguin la igualtat i la diversitat en els entorns laborals, seguint les directrius dels protocols de prevenció de l’assetjament.
- Casos pràctics relacionats amb l’aplicació del protocol.
Certificació: En finalitzar el cicle de jornades, es lliurarà un certificat acreditatiu de participació, sempre que s’assisteixi a totes les sessions.
Organizador
Relacions Laborals
Comments are closed.