- La vicepresidenta de Foment Virginia Guinda ha participat en el Fòrum Industrial del Gas 2024 de GasINDUSTRIAL
GasINDUSTRIAL va celebrar dimarts a Madrid el seu Fòrum Industrial del Gas 2024. Sota el títol de “Industria gasintensiva: competitividad y gases renovables”, l’esdeveniment de la indústria gasintensiva ha reunit a industrials i al sector energètic per analitzar i debatre sobre l’actualitat i els reptes que afronta el consumidor gasintensiu en una economia globalitzada.
La presidenta de GasINDUSTRIAL, Verónica Rivière, ha indicat que les indústries gasintensives continuen perdent competitivitat. La crisi energètica derivada de la invasió d’Ucraïna i la falta de competitivitat han provocat una pèrdua estructural del 15% del consum industrial de gas.
Aquest 2024 s’ha caracteritzat per una lleu recuperació. Des de gener, el consum de gas industrial ha crescut un 2,6% respecte al 2023, però encara lluny de valors estàndard. Aquesta realitat evidencia les dificultats que continua travessant la indústria gasintensiva espanyola: la falta de competitivitat desplaça la producció nacional, augmenta les importacions i redueix comandes que es dirigeixen a països amb costos energètics més competitius. “I no ho diem només des de GasIndustrial -va assegurar Verónica Rivière- l’informe Draghi també ho constata. La bretxa de competitivitat és el punt de partida de l’informe. El gas natural a Europa és un 345% més car que als Estats Units i s’ha perdut un 12% de la producció de les indústries energointensives”.
Durant els últims anys, la política energètica europea s’ha centrat principalment en dos dels pilars del famós trilema energètic: sostenibilitat i garantia de subministrament, deixant de banda el pilar fonamental per a la indústria, la competitivitat. Així ho reflecteix l’informe Draghi, que la indústria ha rebut com un focus d’esperança. Europa té la missió d’ajudar les indústries a assolir l’objectiu de la descarbonització sent competitives i, per a això, han d’articular els diferents camins i temps que ho facin possible en funció de la situació i característiques de cada empresa. “Cada industrial i cada sector té les seves característiques singulars i pròpies, per la qual cosa el seu camí cap a la sostenibilitat pot ser diferent i particular, la política energètica ha d’anar acompanyada d’una política industrial realista que garanteixi una descarbonització amb competitivitat”, va puntualitzar la presidenta.
Gas natural, combustible de transició
La indústria, com va explicar la presidenta, “ens trobem en plena transició cap a una era descarbonitzada, i la indústria manté un ferm compromís amb la descarbonització, però sense perdre competitivitat”. L’objectiu de les indústries gasintensives és aconseguir un gas competitiu, ja sigui gas natural, gas renovable o hidrogen, però avui dia qualsevol dels nous vectors energètics té un cost molt superior al gas natural, són un producte premium. “No hi ha cap dubte que el gas natural és el combustible de transició mentre es van incorporant i desenvolupant els gasos renovables o l’hidrogen”, va dir Rivière, i va assegurar també que la indústria gasintensiva espanyola mostra actualment debilitats serioses com a conseqüència de la falta de competitivitat del gas. “És imprescindible continuar mantenint el gas natural competitiu, és el combustible que utilitza la nostra competència europea i internacional”, va destacar la presidenta.
La realitat dels gasos renovables, més a prop
La indústria consumeix el 60% del gas natural del país, de manera que una transició cap a gasos renovables marcaria una diferència significativa en la seva competitivitat i seria una solució industrial. Cal tenir molt present que el punt clau i gran repte de la indústria per als propers anys és el de descarbonitzar-se mantenint intacta, fins i tot ampliant, la seva competitivitat.
Segons la presidenta de GasIndustrial, la realitat dels gasos renovables cada cop està més a prop per a la indústria “que observa expectant la seva materialització, i diem expectant pel preu i la disponibilitat”, va assegurar.
Actualment, els preus dels gasos renovables i de l’hidrogen són molt més alts que els del gas natural, cosa que suposa un obstacle per a l’adopció d’aquestes alternatives. “És fonamental que les polítiques energètiques i mediambientals s’alineïn amb les necessitats de la indústria, garantint que la transició cap a fonts més sostenibles no comprometi la nostra capacitat de competir en el mercat global. La descarbonització és un objectiu necessari i urgent, però s’ha de dur a terme sense sacrificar la competitivitat de les nostres indústries”, va assenyalar Verónica Rivière, i va afegir que s’ha de descarbonitzar progressivament cap a l’hidrogen i els gasos verds en la indústria quan sigui rendible.
A això s’hi suma la disponibilitat actual dels gasos renovables, un bé finit. El PNIEC marca un objectiu de 20TWh al 2030, i el seu potencial finit és d’uns 150TWh/any. Actualment, la demanda convencional de gas natural és de 240TWh. En opinió de Verónica Rivière, “cal ser molt prudents amb les obligacions de consum quan no s’ha solucionat la bretxa de competitivitat. No es pot exigir una cosa que no està en el mercat, perquè com tots els mercats d’oferta i demanda es tensionen i el preu es dispara. I no oblidem que la indústria és extremadament sensible al preu”.
La indústria necessita eines de competitivitat
GasINDUSTRIAL reconeix el suport del MITECO a la indústria gasintensiva en diversos moments amb determinades mesures, però no han estat suficients. La indústria necessita eines de competitivitat que redueixin la bretxa dels combustibles renovables. La competència a Alemanya, França o Itàlia ja estan compensant aquesta bretxa de preus per al consumidor. Rivière va insistir en la necessitat de disposar d’eines com l’Estatut del Consumidor Gasintensiu, un fons de competitivitat, contractes per diferència o mesures fiscals que redueixin el diferencial de preus. “Les indústries, des del seu ferm, total i lleial compromís amb la descarbonització, demanden avui uns gasos renovables que siguin realment competitius i que facilitin la seva transició a una era descarbonitzada però amb una posició de fortalesa en l’economia global”, va concloure la presidenta Rivière.
Després de la inauguració per part de la presidenta de GasINDUSTRIAL, va intervenir José Luis Gil, director general de Gasos Renovables de Naturgy. Gil va afirmar que Espanya ha d’aprofitar el seu potencial d’energies renovables, i especialment biometà i hidrogen, amb costos inferiors als seus socis europeus, per atreure indústria i generar riquesa. “El biometà és la solució més eficient per descarbonitzar el sector domèstic i industrial. És necessària una planificació que analitzi els costos energètics en tota la cadena des de la producció fins al consum, incloent-hi els costos de canvi dels equips consumidors, abans de traslladar els objectius de descarbonització d’Espanya als diferents sectors”, va explicar el director general. “Una aposta per tecnologies no madures farà contreure compromisos econòmics ineficients durant períodes superiors a 20 anys”, va puntualitzar José Luis Gil.
Taula rodona: Competitivitat i transició a gasos renovables
A continuació, i com a tancament del Fòrum, va tenir lloc la taula rodona, Indústria gasintensiva: competitivitat i gasos renovables, amb la participació de Milagros Avedillo, subdirectora de Gas de la CNMC; María Junco, directora general de Enagas GTS; Raúl Yunta, president de Mibgas; i José Luis Cabo, subdirector d’Hidrocarburs i Nous Combustibles del MITECO, moderats per Virginia Guinda, presidenta de la Comissió d’Energia de Foment del Treball.
Durant el debat, es van abordar temes crítics per al futur del sector. Es va discutir com trobar una via perquè la indústria accedeixi a gasos renovables a preus competitius. Des del MITECO es va destacar la inversió de 80 milions d’euros en I+D prevista en el PNIEC, mentre que el representant de la CNMC va subratllar la importància de la governança local per no perdre oportunitats estructurals. Mibgas va exposar les causes de la recent pujada del preu del gas i va presentar els índexs en què està treballant per a l’hidrogen verd, que es donaran a conèixer pròximament. Finalment, Enagas GTS va anunciar que a partir de gener de 2025 inclourà en el seu informe garanties d’origen, permetent a les indústries conèixer tots els detalls sobre el gas renovable que consumeixen.
Comments are closed.