- La patronal catalana ha destacat l’aliança amb ATA, especialment amb ATA Catalunya, com a valor afegit i per enfortir les xarxes i la col·laboració
- Els participants de la reunió han incidit en la necessitat d’unitat empresarial i de connectar els autònoms a Catalunya
Foment del Treball ha constituït avui la Comissió d’Autònoms “per donar resposta a les necessitats dels autònoms catalans i per garantir que tinguin el reconeixement que els hi correspon en el sistema econòmic i social del país”. Així ho ha expressat la presidenta de la citada Comissió, alhora que presidenta d’ATA Catalunya, Cristina Pérez, durant la presentació de les línies estratègiques que se seguiran.
Per la seva part, la vicepresidenta de la Comissió i vicepresidenta d’AUTCAT (Associació d’Autònoms de Catalunya), Marta Sánchez, ha insistit en la necessitat d’unitat empresarial i de connectar els autònoms a Catalunya: “Els autònoms, en estar en molts casos aïllats, podrien beneficiar-se enormement d’una comissió dins d’una patronal com Foment, ja que aquesta estructura facilita la creació de xarxes de suport, col·laboració, i aliances estratègiques entre ells, les organitzacions empresarials i les empreses, així com actuar com un punt de contacte per connectar als autònoms amb oportunitats comercials, formació i recursos de suport, maximitzant les seves possibilitats de creixement”.
Aquesta primera reunió ha comptat amb la participació de la vicepresidenta d’ATA, Celia Ferrero, qui ha incidit en la complexa situació laboral que ha d’afrontar l’autònom: “Estem davant una allau normativa que dificulta l’activitat de l’autònom per poder sobreviure davant unes certes normes difícils d’aplicar en negocis de menor grandària. Reformes estructurals que modificaran com funciona l’autònom amb afectacions a nivell de Seguretat Social, però també des del punt de vista fiscal i de sostenibilitat.
En aquest sentit, Ferrero ha reiterat que “és el moment més idoni per crear aquesta Comissió
i treballar en mesures que mitiguin la càrrega administrativa que els hi arriba i acompanyar-los davant les noves normatives i totes les obligacions que s’estan imposant a aquest sector. Volem reivindicar les necessitats de l’autònom que sovint s’obliden”.
La vicepresidenta d’ATA ha lamentat també els efectes de la catàstrofe de la DANA que estan afectant ja a uns 51.000 autònoms.
El director de Territorial i secretari tècnic de la Comissió, César Sánchez, ha subratllat el pes dels autònoms en l’economia de Catalunya, tant en termes d’ocupació, com de dinamisme econòmic, innovació i cohesió territorial: “els autònoms tenen un paper fonamental en l’economia de Catalunya, contribuint significativament tant a l’ocupació com al creixement econòmic”.
Aquesta importància emfatitza la necessitat de suport específic per a aquest col·lectiu en les polítiques públiques, així com en les estratègies de creixement econòmic de Catalunya. “D’aquí la necessitat de crear aquesta nova comissió assessora especialitzada dins de Foment del Treball que treballi per ajudar al col·lectiu d’autònoms en l’adaptació als canvis normatius i regulacions, que estan en constant canvi, amb freqüents reformes en fiscalitat, Seguretat Social i prestacions”, ha expressat el director Territorial.
Sánchez ha destacat l’aliança amb ATA, especialment amb ATA Catalunya, que suposo un element de valor afegit i contribueix en una de les funcions d’aquesta Comissió com és la d’enfortir les xarxes i la col·laboració.
Situació del treball autònom a Catalunya
Catalunya compta amb més de 550.000 autònoms, un nombre alt que reflecteix la diversitat de l’economia catalana. Un gran nombre d’autònoms treballen en sectors estratègics i han estat fonamentals per donar resposta ràpida a les necessitats del mercat en moments de crisi o creixement.
A Catalunya, els treballadors autònoms representen aproximadament el 17-18% del total de la població ocupada, una xifra significativa que mostra la importància d’aquest col·lectiu en el mercat laboral català.
Catalunya té un dels ecosistemes emprenedors més desenvolupats d’Espanya, amb una gran quantitat de nous projectes empresarials i iniciatives d’autònoms, especialment en sectors tecnològics i de serveis.
Els autònoms tenen un paper clau en l’impuls de l’emprenedoria i la innovació a Catalunya, contribuint a consolidar la seva reputació com a pol d’atracció d’inversió i talent en sectors d’alt valor afegit.
En àrees rurals o menys poblades, els autònoms tenen un paper crucial en la generació d’ocupació i en la prestació de serveis locals, ajudant a fixar població i a mantenir l’activitat econòmica.
Aquesta contribució esdevé especialment rellevant en àrees on el teixit empresarial és més escàs, atès que els autònoms ofereixen serveis bàsics i contribueixen a la cohesió territorial.
Comments are closed.