- La patronal catalana ha aportat una radiografia del sector porcí espanyol així com diverses línies d’actuació
- Josep Sánchez Llibre: “Hem d’engegar tots els mecanismes necessaris per tal que aquesta situació no s’estengui a més sectors econòmics”
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, juntament amb la responsable d’Unió Europea de la patronal catalana, Ana Ollé, s’ha reunit amb la Direcció General de Comerç de la Comissió Europea per tal de valorar els efectes de la tensió comercial actual entre la Unió Europea i la Xina. Cal recordar que més de 14.500 empreses espanyoles exporten a la Xina. El 2023, Xina va ser el quart soci comercial d’Espanya i el segon proveïdor de béns, així com el dotzè client per a les seves exportacions. Els sectors en què les empreses espanyoles compten amb més presència a la Xina són el de l’energia, els serveis financers, la consultoria, el tèxtil, l’automoció, l’electrònica, el turisme, els serveis legals o les telecomunicacions. Amb aquest teló de fons Foment ha insistit en que és especialment rellevant posar tots els mitjans possibles per evitar que segueixi escalant la tensió comercial amb aquesta potència mundial.
Foment ha traslladat a la Comissió Europea la situació i les reivindicacions del sector porcí català i espanyol. I és que cal tenir en compte que Espanya s’ha consolidat com el principal proveïdor de porcí a la Xina, amb exportacions que superen els 1.183 milions d’euros el 2023, representant més del 20% de les exportacions sectorials espanyoles. S’ha estimat que les pèrdues derivades d’un possible augment dels aranzels per part de la Xina podrien assolir els 10 euros per porc, cosa que implicaria una pèrdua total aproximada de 500 milions d’euros anuals per al sector. Això no només afectaria la viabilitat econòmica del mateix, sinó que també podria comportar greus repercussions al conjunt del Sistema Agroalimentari Espanyol. Aquestes decisions amenacen l’estabilitat d’un sector com el càrnic que sustenta aproximadament 115.000 llocs de treball a Espanya.
Tot i això, l’amenaça d’un increment d’aranzels per part de la Xina, com a possible reacció a recents decisions de la Comissió Europea, ha generat certa inquietud entre les empreses del sector, especialment les més dependents d’aquest mercat. El president Sánchez Llibre ha insistit en fer evident la seva preocupació per tal d’evitar que continuï aquest context d’incertesa. El líder patronal ha apuntat: “Hem d’engegar tots els mecanismes necessaris per tal de que aquesta situació no s’estengui a més sectors econòmics”.
La delegació de Foment del Treball s’ha reunit també amb el vicepresident del Parlament Europeu, Javi López, eurodiputat del grup socialista. A més, el president Sánchez Llibre ha mantingut una trobada amb el nou ambaixador representant permanent adjunt davant la UE, Oriol Escalas Nolla.
Comments are closed.