L’Institut Agrícola protesta enèrgicament per l’acord de Govern sobre l’ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat dos anys després de l’inici del procés de consulta pública de l’Acord de Govern per augmentar fins a 2.300 hectàrees l’actual zona protegida.
És un acte polític que arriba en el pitjor moment possible, en plena transició cap a una nova governabilitat tant a Catalunya com a les institucions europees, amb un Col·legi de Comissaris encara per nomenar per a finals d’any i un nou Govern que es trobarà amb una política de fets consumats.
Per tant, les circumstàncies que envolten aquesta ampliació, l’evidència científica i l’actual estat de la situació política i regulatòria confereixen una major gravetat a aquest fet.
En primer lloc, és una decisió que no compta amb el suport polític necessari perquè per dues vegades el Parlament de Catalunya va rebutjar per aclaparadora majoria aquesta ampliació fa un any. Tampoc ho fa amb el suport de la majoria ciutadana del territori, tal com es pot veure en els resultats de les Eleccions Municipals del 28 de maig passat i el seu vot massiu a les forces polítiques contràries a l’ampliació de la ZEPA. A això s’hi afegeix una qüestió no menor com és que l’actual Govern està en funcions enmig d’una incertesa molt notable per a la formació d’un nou gabinet amb un equilibri de forces polítiques completament diferent al de la legislatura anterior.
Un Govern en funcions està facultat per despatxar els assumptes ordinaris en la transició entre un gabinet i un altre. No s’hauria de dedicar, sota cap concepte, a emprendre transformacions profundes que suposin hipotecar el futur quan aquestes no tenen marxa enrere sense ni tan sols tenir els suports necessaris per poder-ho fer. Es tracta d’un acte de presa d’avantatge aprofitant el poder que el dona seguir al Govern per imposar una agenda inacceptable de mesures sense el més mínim rigor científic, tècnic i econòmic. Només pura i dura ideologia que ha sortit clarament derrotada de les Eleccions al Parlament Europeu del passat 9 de juny.
En segon lloc, l’acte d’ampliació de la ZEPA segueix les pitjors arts des del punt de vista de la transparència, les bones pràctiques administratives i la igualtat dels ciutadans davant la Llei. L’Institut Agrícola va participar activament en el procés d’al·legacions al projecte d’Acord de Govern el 2022, les quals ni han estat contestades, ni hi ha hagut recerca del consens amb els actors del territori ni hi ha hagut cap notícia des de l’octubre d’aquell mateix any.
Com pot ser acceptable que s’aprovi una restricció a les activitats de la zona (que a la pràctica equivalen a una prohibició) sense que hi hagi, almenys, una resposta a les al·legacions efectuades conforme a la normativa vigent?
En tercer i últim lloc, en 3 anys des que es va remetre la Carta d’ Emplaçament de la Comissió Europea, el Govern no ha estat capaç de rebatre amb arguments científics els informes, notes d’ anàlisi i publicacions realitzades tant per l’ Institut Agrícola com per experts independents, laboratoris de recerca i centres públics que mostraven fins a quin punt ampliar la ZEPA no només no és una solució al que la Comissió Europea demana a la Carta, sinó que és contraproduent i col·loca Catalunya en un risc seriós d’expedient d’infracció amb una multa milionària.
Davant semblant despropòsit, l’Institut Agrícola demana la suspensió urgent sine die de l’ampliació de la ZEPA i, alhora, com a patronal que representa la majoria del sector agroalimentari de la comarca, manifesta que no està disposat a ser “moneda de canvi” en la negociació de la governabilitat de Catalunya condemnant la ruïna a un sector vital per al funcionament de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Comments are closed.