Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneus a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Judit Camargo Sanromà , CEO i fundadora de Roka Furadada.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Em vaig presentar amb el principal projecte de Roka Furadada actualment, els filtres solars intel·ligents, SMART UV. Els filtres solars són els ingredients actius de les cremes solars que ens protegeixen de la radiació. Actualment els fabricants de cremes solars es troben amb un dilema: els consumidors són més conscients dels riscs del càncer de pell i demanen productes amb protecció més alta. D’altra banda, cada cop hi ha més evidència científica sobre la toxicitat dels filtres actuals tant pels humans com pels ecosistemes.
Roka Furadada ha creat els SMART UV, uns filtres solars que s’adapten a la radiació solar, ofereixen més protecció en termes de temps i rang de radiació Ultraviolada i no són tòxics ni per les persones ni pel medi ambient. La idea sorgeix de la col·laboració entre l’antic centre de recerca de la farmacèutica Ferrer i l’IQS i dóna lloc a tres famílies de patents concedides a més de 44 països de les quals Roka Furadada és propietària. Ara mateix tenim quatre molècules que cobreixen tot el rang de radiació UV i que esperem comercialitzar a finals d’aquest any o principis de l’any que ve. S’espera que el mercat dels filtres solars tingui un valor de 2,1 bilions d’euros, 56000 tones al 2025.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
El Thunderbird m’ha servit per tornar a alguns conceptes que ja havia tocat al programa d’acceleració de Barcelona Activa per empreses tecnològiques. Crec que les masterclasses i les sessions inspiradores han estat molt útils per resoldre qüestions concretes, i finalment també ha estat molt enriquidor compartir el dia a dia durant el programa amb les altres emprenedores, de diferents àmbit, compartir els problemes que ens anem trobant, les inquietuds i donar-nos suport. Per a mi la xarxa AWE que hem creat entre totes és molt valuosa i interessant.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
El programa AWE de Foment m’ha permès conèixer emprenedores de diferents àmbits, amb inquietuds molt variades i interessants i alhora compartir les experiències que ens anem trobant. Ha estat una experiència molt enriquidora i inspiradora. D’altra banda, haver rebut el premi d’Epson per Roka Furadada ha estat una satisfacció i un impuls d’energia positiva.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
El repte més immediat és la comercialització. Estem tancant un acord de col·laboració amb un laboratori nacional per fer un pilot , si tot va bé els SMART UV podrien arribar al consumidor final l’estiu que ve, això seria una fita molt important per a nosaltres, perquè la nostra missió és reduir els índexs de càncer de pell i fer-ho amb productes que respectin el medi ambient i la salut de les persones.
L’altre repte important i prioritari per Roka Furadada és obtenir els nostres filtres de residus de la indústria paperera, d’aquesta manera farem el salt a l’economia circular i contribuirem a la descarbonització del planeta. Per això hem rebut l’ajut de la Comissió Europea, som una de les 65 empreses disruptores que han decidit finançar.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Els hi diria que si tenen una idea, que busquin ajuda i assessorament per valorar què necessiten per convertir-la en negoci. Ara mateix hi ha un ecosistema públic i privat de suport a les emprenedores que fa més fàcil entendre quins són els passos que has de seguir per fer que el projecte sigui viable. I que ho facin, sense cap dubte, que no tinguin por. Només en el procés d’engegar la idea, testar-la, entrar a l’ecosistema i compartir amb altres emprenedores, les possibilitats creatives i d’aprenentatge es converteixen en exponencials, cada dia, cada moment, aprens moltíssim, potser la teva idea inicial no acaba sortint però vas adquirint un coneixement i unes habilitats que és possible que et portin a una altra idea o un altre model de negoci que sí que pot funcionar.
Comments are closed.