Amb el propòsit d’avançar en aquesta direcció, el Consell de Relacions Laborals, en col·laboració amb l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, va dur a terme el passat 27 d’octubre una jornada centrada en la prevenció de riscos d’origen psicosocial i la vigilància de la salut amb l’objectiu d’impulsar de manera ferma una major conscienciació entorn d’aquest risc i les seves repercussions en la salut mental en el context laboral.
Vídeo de la jornada
La jornada es va inaugurar amb un missatge de benvinguda a càrrec d’Enric Vinaixa i Bonet, secretari de Treball i vicepresident del Consell de Relacions Laborals.
La primera part es va centrar en les estratègies de què es disposa actualment. Així, Magda Casamitjana i Aguilà, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, va presentar les recomanacions d’organitzacions internacionals i els objectius del Pacte Nacional de Salut Mental, i, a continuació, Elena Juanola i Pagès, directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, va remarcar la importància d’abordar els riscos psicosocials en les empreses i la seva implicació en l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral.
Seguidament, es van dur a terme ponències expertes. Clara Llorens Serrano, sociòloga experta en organització de treball i salut d’ISTAS-Fundació 1r de Maig, es va centrar en l’organització del treball i el seu impacte en la salut mental. Francesc Martí Fernández, cap de servei de prevenció per a pimes i autònoms i tècnic especialista en psicosociologia aplicada de MC MUTUAL, va analitzar les barreres que dificulten l’avaluació de riscos psicosocials en les pimes. El Dr. Joan Guàrdia Olmos, catedràtic de la facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, va presentar metodologies d’avaluació de riscos psicosocials. Finalment, la Dra. metgessa Laura Ramírez Salvador del servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral de la Agència de Salut Pública de Catalunya va parlar sobre els efectes dels factors de risc psicosocial en la salut i la importància de la seva detecció i prevenció.
També es van compartir experiències i bones pràctiques en una taula rodona integrada per tres empreses SEAT, GIRBAU i INDÚSTRIES TAPLA que van explicar com la seva organització interna de la prevenció del risc psicosocial aborda els potencials problemes de salut mental.
A continuació, els agents socials que integren el Consell de Relacions Laborals, CCOO, UGT, Foment del Treball i PIMEC van exposar diferents estratègies per a impulsar la prevenció i avaluació de riscos psicosocials, especialment pel que fa a la millora de la salut mental en les organitzacions.
Finalment, la jornada es va clausurar amb un missatge a càrrec de Joan Vegué, director del Pla director de Salut Mental i Addicció del Departament de Salut.
Aquest acte forma part de les accions que el Consell de Relacions Laborals promou per a l’assoliment de l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026 en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en especial per garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats (ODS 3), igualtat de gènere (ODS 5), treball decent i el creixement econòmic (ODS 8) i aliança pels objectius (ODS 17) que preveu l’Agenda 2030 de Nacions Unides.
Ponències
Presentació Sra. Elena Juanola.
Presentació Sra. Clara Llorens.
Presentació Sr. Francesc Martí.
Presentació Sr. Joan Guardia.
Presentació Sra. Laura Ramírez.
Protegir i promoure la salut mental a la feina
Reflexions sobre la prevenció dels riscos d’origen psicosocial i vigilància de la salut
El present monogràfic recull les reflexions de totes les persones, entitats, empreses i organitzacions que van participar en la jornada que es va dur a terme el passat 27 d’octubre del 2023, així com les accions que consideren rellevants per promoure i protegir la salut mental en el treball.
Comments are closed.