Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la segona edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Raquel González García, Fundadora de Alerces.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Vaig entrar al programa AWE amb Alerces, una plataforma que uneix generacions a través de l’aprenentatge d’idiomes.
Ja des de petita sentia una gran admiració per la figura del sènior, segurament es deu al fet que la major part dels meus dies els passava amb els meus avis, els meus grans referents. Fa 6 anys que la meva àvia va emmalaltir d’Alzheimer i vam haver de recórrer a una residència d’ancians perquè cuidar-la a casa resultava ja impossible.
A la residencia vaig poder observar que moltes persones no rebien visites i no sols això, sinó que en veure’m abraçar a la meva àvia venien a demanar-me una abraçada. En aquell moment començo a interessar-me per la solitud no desitjada, la jubilació, la silver economy. Vaig investigar, vaig llegir molt i vaig assistir a conferències.
Al 2020 l’empresa per a la qual treballava decideix rescindir el meu contracte i pocs mesos després sento que el meu propòsit és desenvolupar un projecte relacionat amb el món sènior. Aquell mateix estiu decideixo viatjar a Sicília i un dia abans de volar a Palermo rebo un article on parlaven de Guiseppe Paternó, la persona més longeva del món en graduar-se en Filosofia i Història a l’edat de 97 anys. La meva curiositat em va portar a buscar-lo a les xarxes socials, el vaig trobar a Facebook i li vaig demanar una entrevista. Sabia que no era casual que volés a Palermo i ell residís en la mateixa ciutat.
A dia d´avui puc dir que Guiseppe és la persona més intel·ligent que he conegut i una de les que més he admirat; va morir al novembre del 2022 als 99 anys i fins a l’últim moment va compartir amb mi la seva última tesi, així com les seves idees. Una setmana més tard, mentre caminava pels carrers de Ragusa coneixeria a Gaetano, un docent en història i llatí jubilat que gràcies al seu expertise en italià, sicilià i llatí ajudaria a la Universitat de València a desxifrar unes cartes de Lluís XIV. En aquest moment connecto aquestes dos grans senyals amb el meu propòsit i decideixo crear una plataforma on puguem accedir al coneixement i expertise de persones jubilades.
Alerces inicia la seva activitat al final de l’any 2021 amb l´aprenentatge d’idiomes, concretament amb el castellà i el català. Per anomenar algunes xifres, en els pròxims 2 anys a Espanya es jubilen 70.000 docents, un escenari similar es replica a tota Europa. Per altra banda i segons les dades de l’Anuari 2020 “L’Espanyol en el Món”, 22 milions de persones estudien castellà a tot el món i un 24% es troba dins de la comunitat europea. A més, a la ciutat de Barcelona, segons el padró hi ha més de 333.000 persones estrangeres empadronades, sumant un total de 179 nacionalitats. Però una vegada aquests arriben a la ciutat es troben amb la barrera idiomàtica i cultural, i malgrat estudiar l’idioma es troben que no tenen a ningú amb qui practicar-ho (jo mateixa vaig viure aquesta situació quan vaig viure a Escòcia). Alerces vol posar solució a aquesta problemàtica i ho fa posant en contacte al sènior amb usuaris que vulguin millorar l’idioma mitjançant converses informals, ja sigui en la nostra plataforma o de forma presencial.
El sènior ofereix de manera voluntària una o dues hores del seu temps a la setmana conversant del que més l’apassiona amb un estudiant, amb el que prèviament l’hem posat contacte per afinitat, com si fos el match de Tinder. Un dels nostres objectius és que sorgeixin amistat intergeneracionals i significatives, creant-se un espai on l’aprenentatge sigui bidireccional.
Des que vam llançar la plataforma Alerces hem conegut a dos perfils de sèniors diferents, els que desitgen retornar a la societat el que han après i volen compartir-ho amb altres generacions i els que després de la jubilació es troben sense un propòsit de vida i veuen com el seu cercle social es redueix significativament.
Alerces vol posar solució també a aquesta problemàtica. Tots sabem els beneficis que hi ha darrere del voluntariat, per anomenar algun exemple: es produeix la millora en la salut mental en reduir l’estrès i l’ansietat així com augmentar l’autoestima i fomentar una sensació de benestar emocional (jo mateixa soc voluntària en Amics de la Gent gran i en dono fe). Per un altre costat, els estudiants agraeixen la figura del sènior, ja que gràcies a parlar de temes que els apassiona els ajuda a millorar l’idioma.
És bonic rebre els missatges d’agraïment on ens expliquen les amistades que estan sorgint entre ells. Tant de bo puguem crear una gran comunitat i arribar a moltes persones.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Les Masterclass han estat per a mi de moltíssim valor. La qualitat de les ponents que han condensant el seu màxim coneixement ha estat un veritable regal. Per posar un exemple, em va encantar la Masterclass de brànding amb Mar Galtés o la que vam tenir amb Ingrid Vanderveldt que va ser una xerrada súper inspiradora, parlava de com n’és d’important seguir i escoltar la nostra intuïció i confiar en que estem en el lloc adequat.
Es va parlar també de la importància de pivotar a temps, del pacte de socis… temes als quals jo encara no havia arribat però que sens dubte necessitava conèixer. A més, el fet que les classes van ser en format presencial donaven peu a fer ronda de preguntes a les ponents i la veritat és que vaig aprendre molt de les preguntes que plantejaven les meves companyes, que es trobaven en fases més avançades amb els seus projectes. Agraeixo molt les seves aportacions.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
El programa m’ha ajudat a estar preparada per a possibles escenaris futurs i per a conèixer millor el sistema emprenedor. Sortia de classe emocionada, plena d’idees i empoderada.
Després de classe ens quedàvem compartint entre nosaltres i l’aprenentatge s’estenia fora de l’aula, sens dubte el millor regal que m’emporto ha sigut ser part de l´alumni AWE i les sinergies que hem creat entre nosaltres: 29 dones amb projectes meravellosos a les quals admiro i de les quals aprenc cada dia.
Tenim un grup de WhatsApp molt actiu on compartim subvencions, conferències, i celebrem èxits o donem suport en moments agredolços, som una gran comunitat que s’estén a edicions anteriors i s’estendrà en les futures.
Dono les gràcies a María Mora, directora pel programa, gràcies pel seu treball, dedicació i la gran passió que posa en tot el que fa. Gràcies també a Foment i a l’Ambaixada dels Estats Units per aquest gran programa. Haver conegut a la cònsol i a l’ambaixadora ha estat un altre dels regals del programa.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Ens trobem amb 3 grans reptes: el primer es la captació d’usuaris ja que hem d’aconseguir una massa crítica significativa en tots dos costats de la balança. D’una banda, persones que vulguin aprendre l’idioma i, per una altra, sèniors que vulguin ajudar en l’aprenentatge del mateix.
El segon gran repte es crear comunitats de sèniors per professions i que el sènior tingui el paper de mentor. D´aquesta manera podrà fer de guia a estudiants que no saben quina carrera estudiar o be orientar-los per a iniciar la seva carrera professional. Dos decisions importants que consumeixen molta energia i la persona no sempre té un entorn familiar o social adequat per acompanyar i donar suport.
I l´altre gran repte és el de trobar el model de negoci que encaixi amb Alerces per poder començar a monetitzar, així com la recerca de finançament. Confiem que poc a poc les coses s’aniran donant, mentrestant aprendrem i gaudirem en el camí.
Què li demanaries a l’administració pública per fer créixer el teu projecte?
Demanaria que ens donessin suport i difusió, sobretot a l’inici dels nostres projectes que és en la fase on més ho necessitem.
Comments are closed.