Eurofirms Foundation va néixer fa 15 anys, fruit del compromís social d’Eurofirms Group, per fomentar la integració laboral de persones amb discapacitat i generar entorns d’inclusió plena, tant a les empreses com a la societat en general. Des de 2020, a més de l’àmbit nacional, la seva acció social s’ha estès als països on el grup té presència: Portugal i Xile.
L’objectiu d’Eurofirms Foundation és ser facilitadora d’una societat més justa i equitativa, en la qual les capacitats se situïn per sobre de qualsevol limitació i tothom pugui desenvolupar-se personalment i professional.
Per saber més detalls de la seva tasca parlem amb Maria Jordà, Leader d’Eurofirms Foundation.
Quins són els valors que defineixen Eurofirms Foundation?
Com a part d’Eurofirms Group, la fundació es guia pels mateixos valors que sempre han definit a tota l’organització: transparència, treballem de forma clara; responsabilitat, ens comprometem a aportar valor en totes les tasques que desenvolupem; i respecte, fomentem sempre una cultura de reconeixement de cadascuna de les persones que integren el nostre equip. Precisament, el lideratge per valors és un dels eixos clau d’Eurofirms Group, així com la vocació per posar la persona sempre en el centre, valorant-la, reconeixent-la i incloent-la, tal com marca la nostra cultura People first.
Així doncs, la fundació és un actor clau a l’hora de preservar i reforçar la perspectiva social de l’acció de tota la companyia. I és que no només treballem de forma transversal amb totes les línies de negoci per tal de generar més oportunitats a les persones amb discapacitat, sinó que procurem sensibilitzar internament per tal de fer-ho amb el mateix enfocament i visió.
A quantes persones amb discapacitat heu ajudat a inserir-se al món laboral des de la Fundació Eurofirms?
Amb molta il·lusió podem dir que hem acompanyat a milers de persones des que vam iniciar la nostra acció social. El nostre objectiu va més enllà d’ajudar-los a aconseguir una oportunitat laboral, ja que també treballem per aconseguir un impacte en la societat. Des dels nostres inicis hem aconseguit més de 6.000 insercions de persones amb discapacitat amb perfils molt diversos, en tot tipus llocs de treball i sectors. Valorem les persones per la seva qualificació, les capacitats tècniques i els seus valors, no per la seva discapacitat, i els resultats demostren que poden encaixar en qualsevol lloc de treball. Per això, en paral·lel, hi ha una tasca molt intensa amb el món empresarial. Nosaltres treballem per fer veure a les empreses tot el talent que el prejudici sovint descarta, i els oferim l’oportunitat d’incloure també en posicions de lideratge i d’especialització nou talent que en moltes ocasions no se’ls acudiria contemplar.
Però la selecció és només una part del nostre model d’inclusió. Després de molts anys encaixant les necessitats de les empreses amb les capacitats de les persones candidates, hem comprovat que si l’entorn no està obert a reconèixer i nodrir-se de la diversitat, la persona no pot desenvolupar la seva tasca i aportar tot el seu valor. Per això el nostre ventall d’accions i serveis va més enllà de la selecció, i oferim també accions de formació, sensibilització o accessibilitat, que generin una cultura inclusiva a l’organització. Quan l’entorn veu més enllà de la limitació d’una persona, és quan afloren el talent i les capacitats.
Les empreses són conscients i compleixen la Llei General de la Discapacitat?
La Llei General de la Discapacitat marca que el 2% de l’equip de qualsevol empresa de més de 50 persones siguin persones amb discapacitat. Afortunadament, cada vegada hi ha més empreses que comprenen el valor general de la llei més enllà de l’obligació, i la veuen també com una oportunitat. Vetllar per un equip divers i, sobretot, en el qual tothom se senti reconegut no és un fenomen que beneficia únicament a la persona amb discapacitat, sinó que té un retorn directe i tangible a tota l’organització. Les empreses que aposten per crear una cultura inclusiva tenen millors resultats i una rotació de l’equip més baixa. Qualsevol persona que percep que la seva organització aposta per celebrar la diferència experimenta un major sentiment de pertinença a l’equip, conscient que pot expressar-se i relacionar-se des de la seva singularitat.
Des de la Fundació dissenyeu projectes per incloure la discapacitat tant dins com fora de l’entorn laboral. Com es pot construir un entorn inclusiu?
A Eurofirms Foundation ens basem en un model propi amb diferents àmbits d’actuació, depenent de l’estat en el qual es trobi una empresa pel que fa a polítiques de diversitat i inclusió. Cada organització té la seva idiosincràsia i es troba en un moment determinat de maduresa. És primordial poder fer un diagnòstic inicial i avaluar en primera instància la situació i les accions a implementar des d’una estratègia global, accions que busquen impactar en la totalitat de l’equip i també en segments concrets, com són els equips directius.
Una vegada hem fet aquest diagnòstic, des d’Eurofirms Foundation realitzem formacions, amb les quals aportar coneixement que faciliti el tracte adequat a les persones amb discapacitat, que faciliti que els processos de selecció no tinguin biaixos, o que el lideratge sigui veritablement inclusiu, entre d’altres. Sovint és complicat desarticular els prejudicis des de la distància, per això establim voluntariats corporatius i accions de sensibilització per tal que, de forma lúdica, els equips visquin de primera mà una experiència que transformi la seva mirada.
Igualment, treballem l’accessibilitat física, cognitiva i digital, amb l’objectiu que no hi hagi barreres que impedeixin el ple desenvolupament professional de totes les persones de l’equip en l’àmbit de treball. I cal destacar també el nostre programa d’aflorament, que té una resposta molt positiva a l’hora de crear entorns inclusius. A través d’ell acompanyem a les persones treballadores de les empreses per tal que coneguin els beneficis d’obtenir el certificat de discapacitat. Aquest procés ajuda a mostrar el compromís de l’empresa per reconèixer la discapacitat dintre de l’organització i genera que més treballadors/es que fins ara no decidien compartir-ho, ho puguin expressar obertament.
Quines campanyes teniu en marxa actualment?
Aquestes setmanes estem focalitzant els nostres esforços en dues campanyes, que formen part de totes les accions que al llarg de l’any anem activant per convidar a les empreses a sumar-se i visibilitzar la seva aposta per la diversitat i la inclusió. En primer lloc, tenim el Repte 8M. Les dones amb discapacitat experimenten una doble discriminació pel que fa a l’accés a l’àmbit laboral: si tens discapacitat també tens un 11% menys de possibilitats de ser contractada, si a més ets una dona s’incrementa fins al 30% la dificultat. Per combatre aquesta bretxa, el 2021 vam fixar-nos l’objectiu d’integrar a 1.000 dones amb discapacitat al món laboral, acompanyant-les gràcies a l’ajuda de les empreses col·laboradores que, a partir de beques, possibilitaven un itinerari de sis mesos basat en formacions, orientació laboral i intermediació laboral. Vàrem superar aquesta fita, però la realitat és que encara només un 16% de les dones amb discapacitat a Espanya tenen un contracte. És per això que, veient l’èxit de la iniciativa, el Repte 8M s’ha convertit en un projecte permanent.
D’altra banda, cada any al mes de maig se celebra el Mes Europeu de la Diversitat. Enguany el propòsit d’aquest marc és crear ponts des del lideratge per aconseguir unes organitzacions més justes i equitatives. Per aquest motiu convidem als responsables de les empreses a la taula rodona Líderes por la inclusión que tindrà lloc el pròxim 17 de maig. En aquest espai de diàleg coneixerem les tendències sobre diversitat i inclusió a partir d’experts que des del seu lideratge han creat un gran impacte en la cultura de les seves organitzacions. Paral·lelament a aquest acte, i en el marc del Mes Europeu de la Diversitat, també oferim accions de sensibilització a les empreses que desitgin adherir-se a aquesta celebració. Es tracta d’iniciatives que d’una forma molt emotiva i lúdica fan converteixen als equips de les empreses en agents de canvi.
Les empreses interessades a participar en alguna de les dues accions poden contactar amb nosaltres al nostre web per tal que el nostre equip de consultors/es les puguin orientar.
De quina forma més poden col·laborar amb la labor de la fundació les empreses interessades?
Des d’Eurofirms Foundation posem a l’abast de les empreses la possibilitat de trobar nou talent que també reverteixi a fer dels seus entorns una cultura que aprofiti tota la força de la diversitat. Comptem amb més de 20.000 candidats i candidates amb discapacitat, de tot tipus de perfils i qualificacions, i als quals el nostre equip acompanya i gestiona al llarg de tot el procés de selecció per tal d’aconseguir el millor encaix amb les necessitats de les empreses.
Per una altra banda, som experts en l’assessorament sobre com gestionar la Llei General de la Discapacitat, així com les mesures alternatives en cas de no poder assolir la quota del 2% de persones treballadores amb discapacitat. Com comentàvem anteriorment, ajudem a les empreses a convertir una obligació legal en una oportunitat per impactar en l’organització, i ho fem a partir dels diferents eixos estratègics del nostre model d’inclusió. Les empreses que estiguin pensant en activar accions de diversitat i inclusió, o reforçar i millorar les realitzades prèviament, poden comptar amb Eurofirms Foundation com a partner clau per acompanyar-les i ajudar-les a obtenir el major reton en la seva cultura d’empresa.
Quins són els principals reptes de futur de la Fundació?
Sobta que un 76% de les persones amb discapacitat decideixin no compartir encara amb l’empresa que la tenen. Això és possible pel fet que el 80% de les discapacitats no són visibles però, sobretot, perquè a les organitzacions encara els hi queda molt recorregut per fer sentir a les persones treballadores que poden compartir-ho sense por a ser condicionades per prejudicis. Les persones amb discapacitat sovint han de fer més esforços per mostrar el seu potencial, és lògic que freqüentment no s’inclinin a compartir la seva discapacitat obertament.
Un dels reptes principals d’Eurofirms Foundation és incrementar aquest acompanyament a les empreses per tal que generin entorns en els quals la diversitat estigui totalment naturalitzada i reconeguda, implicant als equips per convertir-los en agents de canvi a través d’una nova mirada. I és que només podrem parlar de plena inclusió quan totes les organitzacions entenguin la discapacitat com una característica més i es vegin les capacitats de cada persona per sobre de qualsevol limitació.
Comments are closed.