Des del desembre de 2022, Miquel Gotanegra Portell, gerent de Terraza Grup, és el president de la Comissió de Turisme i Serveis. Conversem amb ell per reflexionar sobre el present i el futur del sector del turisme.
Estem a punt de començar la temporada d’estiu, una de les més importants per al sector del turisme. Com es presenta?
Les perspectives per aquesta temporada són bones. Catalunya és una de les millors destinacions turístiques a tots els nivells: cultural, gastronòmic, de natura, d’esport i de turisme de sol i platja. Tenim uns subsectors molt ben preparats i unes instal·lacions modernes. A més, podem dir que hem recuperat la confiança dels nostres clients internacionals que amb la pandèmia s’havia ressentit.
En aquests moments destinacions com Barcelona ciutat estan funcionant d’una manera excel·lent i també les de costa, amb l’excepció d’alguna zona on hi havia una dependència important del client rus i del client anglès que ha deixat de venir a causa del Brexit. Si la situació continua com ara, podrem parlar d’una gran temporada turística.
S’espera recuperar les xifres d’abans de la pandèmia?
L’estiu del 2022 ja vam estar molt a prop dels resultats aconseguits durant els anys previs a la pandèmia i enguany s’espera que la normalitat sigui total i que puguem arribar a registres com a mínim similars als del 2019 i 2018, que van ser molt bons.
El proper esmorzar de turisme organitzat per Foment versarà sobre el turisme de creuers. Qui hi participarà?
Estem molt contents de la resposta que ha tingut la convocatòria i ja tenim un bon nombre de persones inscrites. Hi participarà la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero; la cap de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Palamós, Sílvia Romero; el director general de MSC Cruises España, Fernando Pacheco; la Commercial Development Manager Western Europe d’ Intercruises, Anja Wilde; i serà moderat per el director acadèmic de la Càtedra UB de Turisme, Hosteleria i Gastronomia del CETT, Eugeni Osácar .
És possible mantenir l’impacte econòmic i minimitzar les repercussions mediambientals d’aquest tipus del turisme de creuers?
Cal tenir en compte que el turisme de creuers és molt important i el que hem de fer és buscar la fórmula per aconseguir un equilibri. De fet, el sector està fent un gran esforç per avançar en la millora la seva sostenibilitat. Porta anys treballant-hi perquè té clar que aquest és el camí.
Quin tipus de turista és el més atractiu tant per Barcelona com per Catalunya?
Hem de seguir treballant per desestacionalitzar la temporada i explorar tots els recursos i potencialitat del país per intentar tenir un turisme que vagi arribant d’una manera més esglaonada. Aquesta també és la clau per poder millorar la qualitat dels llocs de treball i prestigiar el sector turístic.
Necessitem un turista que respecti l’entorn i sigui responsable amb el país que visita. Un turista que sigui capaç de fer un ús eficient dels nostres recursos hídrics i de minimitzar la seva petjada de carboni. Tenim un país ben organitzat i preparat i hem d’intentar que el turista cada vegada tingui una filosofia més sostenible, en la línia del treball que està fent el sector. I això només s’aconsegueix fent polítiques de foment de la sostenibilitat, campanyes de conscienciació i molta pedagogia sobre la importància de fer un bon ús dels recursos naturals del país.
Quines són les principals reivindicacions de les empreses del sector turisme actualment?
Una de les principals reivindicacions és la de posar en valor el sector turístic per millorar-ne la imatge. Calen campanyes per explicar la contribució de l’activitat turística al país perquè els ciutadans sàpiguen l’impacte que genera el turisme, per exemple, en el comerç, el treball, la cultura i les infraestructures.
També reclamem que els serveis i les infraestructures estiguin a l’alçada de la destinació i de l’excel·lència del sector i això passa per ampliar l’aeroport de Barcelona – El Prat per potenciar la seva connectivitat internacional, per millorar la connexió dels aeroports de Girona i Reus amb Barcelona amb el tren d’alta velocitat, i per augmentar la inversió en la xarxa de Rodalies per afavorir la desconcentració de l’activitat turística a tot el territori.
Quins objectius s’ha marcat al capdavant de la comissió de Turisme de Foment?
Primer, cohesionar i aglutinar el màxim tots els subsectors del turisme de Catalunya perquè puguem tenir un òrgan amb la participació més plural possible i representativa del sector turístic català. I a partir d’aquí, treballar tots junts i sumar esforços perquè Catalunya continuï essent una gran destinació turística mundial. I en segon lloc, hem de continuar treballant i col·laborant amb les diferents administracions per assolir els reptes que ens hem marcat.
Quins considera que són els principals reptes de present i futur del sector del turisme a casa nostra?
El repte amb majúscules és poder complir els objectius que ens hem marcat en l’àmbit de la sostenibilitat, l’esglaonament de les temporades i la digitalització. Avui, el turisme o és sostenible, desestacionalitzat i digital o no serà.
Un altre repte que tenim per davant és aconseguir posar en valor l’activitat turística perquè juntament amb la desestacionalització serà la clau per tornar a seduir talent cap al sector, que és un dels principals problemes que ara mateix té el sector.
Comments are closed.