El president de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya, Eloi Palà, explica a Foment de la Producció els reptes de futur de l’AIJEC.
Què és AIJEC?
L’AIJEC és l’associació que representa el teixit empresarial jove de Catalunya. Agrupem i representem els interessos dels joves empresaris perquè la creació d’empreses s’interpreti positivament. Creiem fermament en que ser empresari aporta un valor econòmic i social, genera riquesa i ocupació i és la única manera de fer créixer la societat actual. I per això, des de l’associació de joves empresaris, actuem d’altaveu dels joves empresaris per fer-nos escoltar dins de la nostra societat.
Quants membres en formen part?
En l’actualitat representem gairebé a 400 joves empresaris d’arreu de Catalunya, menors de 41 anys amb empresa pròpia i de tot tipus de sectors. A més, quan els socis fan els 41 anys, no els fem fora i passen a formar part de l’AIJEC +, un grup que aplega un centenar d’empresaris que tot i superar l’edat límit per tenir el que serien els drets polítics (ser membre de la junta i votar a l’assemblea), segueixen aportant la seva experiència i suport a l’associació.
Quins projectes està portant a terme l’AIJEC?
En pocs dies es celebrarà la nostra gran cita anual, el Premi Jove Empresari. Amb aquests guardons volem reconeix el treball, l’esforç i la constància dels joves empresaris catalans. L’AIJEC ha reconegut en aquests premis empresaris de la talla de Tomás Diago de Softonic, Josep Ametller de Casa Ametller, Dídac Lee, Horacio Martos de Social Point o Xavier Berneda de Munich. Enguany arribem a l’edició número 24 i estem molt orgullosos de dir que s’han convertit en els reconeixements més importants de l’emprenedoria que es celebren a Catalunya.
En el dia a dia de l’associació organitzem de forma mensual, i des de fa gairebé deu anys, el Dinar d’Emprenedors, una activitat que serveix perquè els joves emprenedors coneguin de primera mà l’experiència i les vivències d’empresaris de reconegut prestigi, també les masterclasses per a que els socis aprenguin i es relacionin entre ells en un ambient informal per trobar-se al vespre.
Igualment portem a terme activitats més puntuals de formació així com assessorem si algú ens ho demana i fomentem l’esperit emprenedor dels més joves des de l’experiència d’aquells que ja ens hem iniciat com a empresaris anant a escoles i universitats per parlar dels nostres casos. Per altra banda amb campanyes com Tu Sumes, Som Job creators, Creem valor des dels valors, 30 anys reinventant-ho tot o Creixem junts, llancem un missatge a la societat positiu que posi en valor el paper que els empresaris, en aquest cas joves, juguem.
Quins reptes de futur s’ha marcat durant el seu mandat com a president?
En primer lloc continuar fomentant la cultura emprenedora entre els joves, canviant la idea preconcebuda fa uns anys on ser empresari no estava ben vist. En aquest sentit, és important dignificar la figura de l’empresari i, en especial, en el nostre ca, la de l’empresari jove, que decideix arriscar per generar-se el seu propi futur professional. Finalment, en tercer lloc, un dels reptes que ens proposem és el poder estar present en els òrgans de decisió del nostre país, perquè estem obligats a lluitar per a que la veu dels joves empresaris sigui considerada. Els joves volem assumir responsabilitats, no les volem defugir, i volem que se’ns escolti.
Per què és important per un emprenedor formar part de l’AIJEC?
Emprendre pot ser una iniciativa en la que hi ha molts moments de solitud, on has d’afrontar i prendre decisions de forma individual. Relacionar-se amb altres empresaris joves com nosaltres ens aporta diferents perspectives als problemes i ens aporta experiència. Tanmateix, el poder participar en les diferents activitats que fa l’AIJEC, com els Dinars des de l’experiència que comentàvem, aprenent d’empresaris de llarga trajectòria i de diferents sectors, com Isak Andic (Mango), Mariano Puig (perfums Puig) o Carme Ruscalleda, és una font d’aprenentatges realment molt útil i de gran valor per als nostres socis i les seves empreses.
També les activitats específiques com els “afterworks” on es tracten temes concrets, tals com el pacte entre els socis, temes laborals, noves tecnologies, e-commerce. I per exemple, a l’AIJEC tenim activitats orientades al networking i a les relacions entre els joves empresaris d’AIJEC com són els sopars gastronòmics o activitats esportives.
Com a empresari d’èxit i com a president de l’AIJEC: com valora la situació econòmica i empresarial actual? Què caldria millorar?
La situació econòmica actual és innegable que és molt millor que la de fa 4 anys. En els darrers 3 anys la nostra economia està creixent de forma sostinguda i s’està recuperant la generació de llocs de treball, una de les grans lacres conjuntament amb el tancament d’empreses que ha deixat la gran crisis econòmica. Està clar que activitat econòmica, empresa, llocs de treball i benestar social van de la mà. En aquest sentit, encara queda molt per fer per a que aquest cicle funcioni com hauria.
El país ha de buscar la plena ocupació i millorar les taxes de desocupació. Per aconseguir-ho és necessari que es faciliti l’activitat empresarial, disminuint les traves administratives i algunes de les càrregues fiscals que actualment existeixen i que són impediments per aquest gran objectiu com a país. Encara hi ha certes limitacions per a poder generar activitat econòmica, incomprensible de totes totes i el resultat de tot plegat és empreses menys competitives, menys riquesa generada, menys capacitat de créixer i, per tant, de generar llocs de treball.
Per què considera interessant que els empresaris s’agrupin en associacions com AIJEC i Fepime Catalunya?
La manera de canviar les coses que no funcionen és fer-ho conjuntament, defensant l’interès comú. Per als empresaris, formar part d’organitzacions com AIJEC o Fepime, és la manera de relacionar-se per a millorar i unir-se en base a l’interès compartit de continuar generant riquesa, perquè generar riquesa com deia és el pas previ a poder-la distribuir i aconseguir una societat més cohesionat.
Comments are closed.