En el segon Esmorzar de Turisme de CETT i Foment hem posat el focus en la muntanya de Montjuïc, una muntanya lligada a la història de Barcelona, amb les seves llums i les seves ombres. Ha estat protagonista de moments negres com els bombardejos que es van efectuar des de la mateixa a la ciutat en diferents moments del segle XIX o els afusellaments que es van portar a terme en el segle XX, entre els més coneguts el de Francisco Ferrer Guardia o el President Lluís Companys. I també ho ha estat de moments de glòria com l’Exposició Universal de 1929 o les Olimpíades de 1992, un dels millors (si no els millors) jocs olímpics de la història moderna.
La muntanya de Montjuïc alberga equipaments culturals, instal·lacions esportives i té una àmplia extensió amb una gran proporció de zona verda. Això reafirma que ens trobem davant la gran oportunitat de la nostra ciutat.
Després d’haver superat la crisi de la COVID-19, en la qual, entre molts altres, el sector turístic va sofrir la seva pitjor crisi de la història, cal reconèixer que ens va ajudar a tots a reflexionar i consensuar quin tipus de turisme volem per a la Ciutat Comtal: un turisme que convisqui amb el ciutadà, que generi un espai on es pugui compartir i créixer, en el qual els visitants se sentin barcelonins i respectin les nostres normes. Volem que el turisme pivoti en la cultura, en la gastronomia, en l’esport, en les fires i congressos. Volem un turisme d’experiències que trobi nous pols d’atracció i tingui una millor distribució. I tenim el repte, com tots els sectors, de realitzar una transició cap a la sostenibilitat.
Una de les respostes a aquest turisme que volem és Montjuïc. Però, per què no hem aconseguit ja que es converteixi en el pulmó verd de la cultura i dels esports que atregui i absorbeixi més barcelonins i visitants? Què ens fa falta?
Durant l’esmorzar tindrem l’oportunitat de conèixer els punts de vista dels actors principals de la cultura i de l’esport de Montjuïc. Debatrem sobre aspectes com l’accessibilitat i la seguretat o com les sinergies entre esport, cultura i turisme poden convertir Montjuïc en la gran oportunitat per descentralitzar l’activitat turística del centre de Barcelona.
Ara que ens trobem davant les portes de les eleccions municipals, és un gran moment per reflexionar i consensuar, entre tots, el futur de Montjuïc. És hora de treballar perquè deixi de ser un lloc limítrof de la ciutat i perquè esdevingui un punt central de la vida de Barcelona. L’any 2029 celebrarem el centenari de l’Exposició Universal. Aprofitem-ho per aconseguir aquest bonic repte.
Article d’opinió de:
Guillermo Vallet, vicepresident executiu dels Hoteles Catalonia i president de la Comissió de Turisme de Foment del Treball.
Eugeni Osácar, Director d’Investigació del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.
Comments are closed.