- L’augment de la longevitat requereix un abordatge de país, en matèria de pensions i mercat de treball, i en polítiques d’atenció a les persones, de salut i socials
Foment del Treball aborda ‘El repte de les societats longeves en l’atenció a les persones’ en una jornada que ha comptat amb la participació del conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, on ha explicat els grans desafiaments que acompanyen la transició demogràfica i que cal afrontar com a país. Campuzano ha alertat del risc que implica entendre el repte de l’envelliment com una amenaça pel progrés, i ha defensat que cal un canvi de mentalitat: “Hem de respondre de manera positiva, entenent aquest canvi com una oportunitat“.
Per la seva part, Roser Fernández, presidenta de la Comissió d’Atenció a les Persones, Salut i Social de Foment, alhora que directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, ha destacat el valor del sector salut i social en l’economia productiva i la cohesió social del país, i en la cura del seu principal actiu, la salut i el benestar de les persones. “Estem davant el repte de la transició demogràfica, que ens obliga a cercar respostes innovadores davant noves necessitats, i a promoure una gestió intergeneracional solidària i sostenible”.
A través d’una taula de debat moderada per Toni Andreu, director d’Estratègia d’ACRA, s’ha afrontat la matèria des d’una perspectiva interdisciplinària, amb experts com Jordi García Viña, director de l’àrea laboral de KMPG, qui ha parlat de l’impacte en el mercat de treball i en les pensions que suposa el repte demogràfic.
La directora general de Recerca i Planificació, Aina Plaza, ha compartit l’impacte en el sector salut, i la necessària interacció social i sanitària ressaltant la importància de generar societats que potenciïn els hàbits saludables i l’acompanyament de la persona en totes les etapes vitals.
La vicepresidenta de Foment i presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, ha explicat el repte que tenen els professionals en el sector sociosanitari en un context d’envelliment accelerat i ha situat la innovació tecnològica i la creació de carreres professionals com a prioritats, juntament amb l’equiparació salarial de les treballadores i els treballadors. “Som un sector amb valor afegit perquè cuidem persones, però necessitem molts més recursos”.
Durant la jornada també s’ha realitzat una ponència sobre ‘Com serà la societat catalana d’aquí a 50 anys‘ presentada per Ramon Ramells, vocal d’ACRA, qui ha introduït les conclusions de l’Informe Econòmic i Social de l’associació. Marc Trepat, soci director a Batllori & Trepat Arquitectes (BTA), ha explicat des de l’arquitectura com han de ser les residències per aplicar de forma eficient l’atenció a les persones grans i millorar la seva qualitat de vida.
Comments are closed.